Dva zemljotresa pogodila Island

Dva zemljotresa jačine preko 5 stepeni Rihtera potresla su Bardabunga vulkan na Islandu, nakon što je u zemlji izdata crvena uzbuna - upozorenje avijaciji na pepeo koji izlazi iz vulkana, zbog čega su u regionu zabranjeni letovi.

Svijet 24.08.2014 | 14:02
Dva zemljotresa pogodila Island

Meteorološke službe na Islandu zabeležile su rano jutros dva zemljotresa, jedan jačine 5,3 i drugi jačine 5,1 stepena Rihtera, prenosi AP.  Tokom protekle sedmice zabeleženo je na hiljade manjih potresa ispod površine ogromnog Vatnajokull glečera. 

Naučnici su u subotu izvestili o manjoj erupciji, koja nije bila vidljiva na površini leda. 

Zvaničnici su zbog aktivnosti vulkana, iz predostrožnosti podigli nivo upozorenja na crveni i zabranili letove
u zoni od 185 km do 260 kilometara oko epicentra. Crveni nivo upozorenja najveći je na skali od pet a povećana seizmička aktivnost vulkana registrovana je od 16. avgusta.

Početkom sedmice, vlasti su, iz predostrožnosti, evakuisale nekoliko stotina ljudi s visoravni severno od Vatnajakula. Ta oblast je nenaseljena, ali je omiljena za izlete. 

Evakuisani su turisti iz oblasti severno od vulkana Bardarbunga, a vlasti su saopštile da su odlučile da ne evakuišu stanovnike obližnjih oblasti, s tim što ih pozivaju da budu na oprezu i imaju uključene mobilne telefone sve vreme. 

Vulkanska aktivnost na Islandu je 2010. godine uzrokovala međunarodni avio-haos jer je zbog pepela u vazduhgu bilo otkazano više od 100.000 letova, a gubici su iznosili približno 1,7 milijardi dolara.

Komentari / 0

Ostavite komentar