Међународна заједница отежала политичке процесе

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да ће БиХ, због своје недовршености, још неколико година бити у агонији, економски и политички, као и да су представници међународне заједнице својим мијешањем отежали неке политичке процесе у БиХ, док се ОХР једно вријеме понашао и као портпарол неких странака.

Република Српска 24.08.2014 | 19:19
Међународна заједница отежала политичке процесе

"Имали смо ситуације да су се изјаве из неких бошњачких странака налазиле у извјештајима ОХР-а који су завршавали у Савјету безбједности УН, што је недопустиво. Сматрам да бисмо чак даље одмакли у правцу европских интеграција да смо имали само партнерство, а не директну укљученост појединих страних актера", додала је Цвијановићева.

Наводећи да је неозбиљна прича о изласку из дејтонске и уласку у бриселску фазу, Цвијановићева је за "Вечерњи лист", издање за БиХ, истакла да БиХ треба да се окрене одређеним пројектима који ће показати
грађанима зашто је добро да су они дио Европе.

Она је напоменула да у БиХ не види спремност за централизацију јер за то нема сагласности два народа.

Говорећи о досадашњим потезима владајућег СНСД-а, Цвијановићева, која је и кандидат владајуће коалиције за члана Предсједништва БиХ из Српске, истиче да је свјесна позитивне перцепције у јавности за вријеме и након поплава, када је било најтеже.

"Ово је један од већих изазова, иако није и једини откако сам постала премијер Републике Српске. Морам рећи да смо их све успјешно ријешили, па чак и оне рушилачке протесте у фебруару у Федерацији БиХ /ФБиХ/. У Републици Српској тога није било, али смо пуно разговарали са свим групацијама у друштву да појаснимо шта стоји иза тога", додала је Цвијановићева.

Она је напоменула да је у ФБиХ то била диригована прича, као и да не вјерује у спонтану ескалацију накупљеног социјалног бунта.

"Тада се видјела рушилачка намјера према кантоналним институцијама, што је јасна политичка порука. Након тога је нападнуто Предсједништво у којем сједе представници три народа. И то је била јасна политичка порука напада на `тројство` у БиХ. Ја не спорим социјални бунт, али политичке поруке уз те протесте биле су више него јасне", рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је истакла да је предсједник СНСД-а Милорад Додик истински лидер, да врло јасно износи ставове и не бјежи од дијагноза стања у БиХ, да је врло толерантан човјек, а СНСД демократична странка.

СНСД, како је навела, доживљава и представља Српску као трајну категорију, јер је то формула у којој се чувају интереси српског народа, али у којој се не смије угрозити ничије право јер се тиме показује
зрелост заједнице.

Говорећи о предстојећим изборима, Цвијановићева је рекла да је то за њу трка за Републику Српску, док је за противкандидата и представника опозиције Младена Иванића то још једна ставка у биографији.

Наводећи да није тајна да би бошњачки гласови требали да помогну Иванићу да дође на ту позицију, Цвијановићева је рекла да је главни Иванићев адут, као што он каже, то што има искуство.

"Али ми имамо врло негативно искуство с његовим радом, а 30 година је кандидат за неке функције. Ја у кампању улазим лежерна. Не зато што сам наивна да се до побједе долази лако, него због резултата досадашњег рада. Уз то, ја сам кандидаткиња јасне коалиције са три странке и још неких других", истакла је Цвијановићева.

Она је напоменула да чињеница да је она у име СНСД-а именована као кандидат на предстојећим изборима показује политичку зрелост, демократичност и толеранцију, како странке тако и друштва.

Цвијановићева сматра да је за рјешавање проблема Хрвата у Федерацији БиХ потребно пуно више и отвореније разговарати, те изразила увјерење да ће овај народ, након избора, имати своје аутентичне
представнике у власти.

"Трећи ентитет се требао направити у Дејтону 1995. године и све би данас изгледало друкчије. Мислим да би то створило потребну комотну ситуацију. Ми у СНСД-у сматрамо да би то било важно за Хрвате, али при
томе желим истаћи да се то не може направити на штету Републике Српске", додала је Цвијановићева.

Говорећи о односима Републике Српске и Русије, Цвијановићева је истакла да је ријеч о чврстој вези која је, прије свега, економска, али и политичка у смислу разумијевања позиције.

Она је напоменула да Русија јасно истиче подршку Дејтонском споразуму и да Српску није уцјењивала за било коју инвестицију коју је имала, те поручила да БиХ не може увести санкција Русији јер то одбацује
српска страна.


Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Радник Фамоса

24.08.2014 10:28

Да ли она зна да је 2014 а не 2006 година, требало би је напоменути, пошто заборавља. Мој глас иде Тадићу и Иванићу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЦА

24.08.2014 10:50

Ти Богца, овима су сви криви, укључујући и амебе и цијели мљечни пут само они ни за шта нису криви... То већ спада у домен Риплијеве рубрике...тај синдром у психологији и клиничкој психијатрији има свој термин а у литератури је врло детаљно обрађен и појашњен... Кога занима наћи ће на Гоогл-у...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

24.08.2014 10:54

Ха ха ха! Ма људи драги јел ми зивимо у Свицарској, Луксембургу? СНСД је цисто тајкунска странка која брине о народу колико ја о лањском снијегу. Република Српска овим темпом за 5 година постаје старацки дом јер сва нормална омладина копа и рукама и ногама да бјези из ове оазе непотизма и криминала у којој само Зељкин син и синови других моцника могу добити пристојан посао док друга дјеца без обзира на образовање могу добити лопату или њима да цисте септицке за 20 КМ дневно. Неце моци Зељка, доста је лази и пљацки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правник

24.08.2014 11:35

У стању је да меље к'о празан млин. Након избора обавезно провјерити њене дипломе. Да видимо шта то она зна из области правних наука. А фалсификовање дипломе је кривично дјело. То што је ту диплому потписао неко с правног факултета, не значи ништа ако иза тог папира нема никаквог знања. Након што се утврди да је фалсификовала ту диплому слиједи одузимање имовине коју је стекла на позицији премијера. Па ћемо ствари довести у ред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

24.08.2014 12:01

Бла, бла, бла, бла... Кад те видим само то цујем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јос цу и да те пријавим,

24.08.2014 12:05

Сумњив си ми! Јел ти Леми Баја?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миа

24.08.2014 13:50

Мука ми је, али МУКА од њених изјава. СНСД је девет година на власти, за тих девет година је успио много тога: да уништи привреду, економију, систем образовања, да повећа стопу незапослености, да запосли све из својих редова у администрацију (која није потребна). Сада када су избори на прагу, они лупетају неке глупости, а предњаче Цвијановићка и Шпрић, мада су и Радојичић и Радмановић ту негдје близу са небулозним изјавама. Они су се сад сјетили да треба извршити реформу владе, сад су се сјетили уништене привреде, али не брините, они то само причају пред изборе, да помислите да ће заиста нешто да ураде, али ем не могу, ем неће. Не могу јер би тако морали да врате све што су украли, да то уложе у Републику Српску, а неће, јер неће бити на власти од октобра. Свима нама је доста њихових прича које су толико испразне да у њих ни дјеца не би повјеровала. Отјерајмо их у октобру!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

зути

24.08.2014 14:14

Губите изборе па вам је свако крив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

24.08.2014 16:36

Струмфета је хтијела да казе , медјународна заједница отезала пљацкаске процесе !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вељко

24.08.2014 17:37

Јесте ли цули насу премијерку да је СНСД-е врло демократицна странка. Па и Хитлер када је оснивао странку тамо негдје 1923. звала се сСцијал-демократска странка. Па без знања Баје ни цистацица не мозе да се запосли у дрзавним институцијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рубин

24.08.2014 18:23

Жељкице,бијела чизмице,не падамо више ни на твоје ,ни на приче било кога из црвеног легла криминала.Немој се упињати толико да нам појасниш оно што ми боље знамо од тебе:резултати вашег досадашњег рада су:безгранични криминал,корупција,непотизам...преко леђа овог ојађеног народа.Више нам се мичите из видокруга,бандо бандитска,ти да заштитиш Републику Српску од народа који је дао крв за њу!Узалуд се упињете сви својим небулозама !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

24.08.2014 18:46

Био овај народ свјестан или не , ви сте њему највећа казна . Они који тога нису свјесни , бојим се да ће се касно освјестити .

ОДГОВОРИТЕ
Name

збрка

24.08.2014 20:03

Није ми јасно што ову плавушу зову предсједником владе кад је она портпарол милорада додика. Он је предсједник владе и предсједник "републике". С тим да је њој препустио плату предсјендика владе. Да ли се зна ко онда прима плату портпарола? Вјеровано не зна. Као ни ништа друго, уосталом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељана

24.08.2014 22:29

сацувај ти оне беле цизме паметније ти то коликоси постена то знамо сви а судовице доказивати сво васе постење паметнаси за цијело село али срецом не вјецно свему доде крај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

25.08.2014 06:30

Како сам скреће с тема које су битније. Шта јој је за међународном заједницом, нека се позабави стањем и животом у РС, гдје живи она? Прича 100 на сат а ништа не каже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сутра

25.08.2014 07:15

И МОЈ ГЛАС ИДЕ ИВАНИЋУ И ТАДИЋУ ДРАГИ РАДНИЧЕ ФАМОСА ЈЕР САМО СА ЊИМА ЋЕТЕ И ДАЉЕ БИТИ РАДНИЦИ ФАМОСА. ПОЗДРАВ СВИМ РАДНИЦИМА ФАМОСА И САВЕЗУ ЗА ПРОМЈЕНЕ. ДО ПОБЈЕДЕ У ОКТОБРУ СВИ ЗА САВЕЗ И ЊЕГОВЕ КАНДИДАТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖЕНА

25.08.2014 07:54

МАЛО СИ СЕ ЗЕЗНУЛА ГОСПОЂО. ГОСПОДИН ИВАНИЋ НИЈЕ КАНДИДАТ ВЕЋ ЈЕ ОБАВЉАО ФУНКЦИЈУ И ПРЕМИЈЕРА, КАД СИ ТИ БИЛА МИЛИН ПРЕВОДИЛАЦ, И МИНИСТРА ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА БИХ ЈЕДИНИ ОД СРБА ЗА СВИХ 22 ГОДИНЕ ПОСТОЈАЊА РС ЈЕР НИКО СЕ ВИШЕ НЕ УСУЂУЈЕ ТО БИТИ, ЗНАШ ТО И САМА ЈЕР СНСД СТАЛНО ТУ ФУНЦИЈУ ДАЈЕ ДРУГИМА. НИСИ ТИ ЖЕЉКИЦЕ ДОРАСЛА ГОСПОДИНУ ИВАНИЋУ НИ ДО ГЛЕЖЊА. БИЛА СИ И ОСТАЋЕШ МИЛИН ПРЕВОДИЛАЦ. СВИ СРБИ ЋЕ ГЛАСАТИ ЗА ИВАНИЋА БУДИ СИГУРНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

25.08.2014 09:44

Назалост ,овако цете слусати сваки дан до избора,вазда је неко крив а ми не .прво ја ову зену ниста неразумијем,сто реце дотицни ,прица 100 на минут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

25.08.2014 14:03

Вјероватно премијер зна да Међународна заједница нема бају којем може ићи плачући да забрани причу о њеним чизмицама и ногицама. Не знам шта је то она поштено хтјела урадити да је ометала Међународна заједница. Нека наведе један примјер шта би она боље урадила када УН не би била ту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хео

25.08.2014 14:24

Ми Срби уопсте немамо проблем са ОХР а то сто га ви криминалци имате ста то нас брига! Мрс тамо у ону јазбину из које си испузала па кукај са сљамом слицним теби како имате малу плату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДИПЛОМА

25.08.2014 23:59

СТРАНЦИ ДИПЛОМАТЕ УМИРУ ОД СМЕХА КАД ЦУЈУ НАСЕ ПОЛИТИЦАРЕ КАКО СЕ ЗНАЈУ САМО ДОБРО СВАДЈАТИ . ТО ЦИНЕ ЈЕР О СТРУЦИ НЕМАЈУ П О Ј М А .КУПЉЕНА ДИПЛОМА ЈЕ САМО ПАПИР И НИСТА ВИСЕ,А РЕЗУЛТАТ ТОГ НЕЗНАЊА СМО МИ ГЛАДНИ И ОПЉАЦКАНИ.ЗАТО ВАС МОЛИМ НЕМОЈТЕ НАС ВИСЕ БРАНИТИ ЈЕР ЦЕМО СВИ ПОЦРКАТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цитат

26.08.2014 07:59

Иво Андрић давно је написао “У нас је чест тип човека који мисли да је свађа акција, а грубост исто што и енергија, да нанети непријатељу увреде значи исто што и задати му ударце, да је свака уздржљивост у говору слабост, а сваки покушај предвиђања ― дангуба; укратко, да се такозвана животна борба састоји од непрестаног и наизменичног лавежа и режања...”

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаха

26.08.2014 08:23

Ово је стара испрана прица, уједају гдје стигну али само сад сви суте и пустили их крају..инаце су овако добијали изборе фино свадјајуци се на све стране па онда лафо бранеци народ одбранили своје фотеље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРЂА И М

26.08.2014 19:59

несрећа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вељко

26.08.2014 20:06

Покрет за Српску како су назвали снсдовци слоган за изборе уствари знаци Покрет да наставимо пљацкати Српску

ОДГОВОРИТЕ