Međunarodna zajednica otežala političke procese

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da će BiH, zbog svoje nedovršenosti, još nekoliko godina biti u agoniji, ekonomski i politički, kao i da su predstavnici međunarodne zajednice svojim miješanjem otežali neke političke procese u BiH, dok se OHR jedno vrijeme ponašao i kao portparol nekih stranaka.

Republika Srpska 24.08.2014 | 19:19
Međunarodna zajednica otežala političke procese

"Imali smo situacije da su se izjave iz nekih bošnjačkih stranaka nalazile u izvještajima OHR-a koji su završavali u Savjetu bezbjednosti UN, što je nedopustivo. Smatram da bismo čak dalje odmakli u pravcu evropskih integracija da smo imali samo partnerstvo, a ne direktnu uključenost pojedinih stranih aktera", dodala je Cvijanovićeva.

Navodeći da je neozbiljna priča o izlasku iz dejtonske i ulasku u briselsku fazu, Cvijanovićeva je za "Večernji list", izdanje za BiH, istakla da BiH treba da se okrene određenim projektima koji će pokazati
građanima zašto je dobro da su oni dio Evrope.

Ona je napomenula da u BiH ne vidi spremnost za centralizaciju jer za to nema saglasnosti dva naroda.

Govoreći o dosadašnjim potezima vladajućeg SNSD-a, Cvijanovićeva, koja je i kandidat vladajuće koalicije za člana Predsjedništva BiH iz Srpske, ističe da je svjesna pozitivne percepcije u javnosti za vrijeme i nakon poplava, kada je bilo najteže.

"Ovo je jedan od većih izazova, iako nije i jedini otkako sam postala premijer Republike Srpske. Moram reći da smo ih sve uspješno riješili, pa čak i one rušilačke proteste u februaru u Federaciji BiH /FBiH/. U Republici Srpskoj toga nije bilo, ali smo puno razgovarali sa svim grupacijama u društvu da pojasnimo šta stoji iza toga", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je u FBiH to bila dirigovana priča, kao i da ne vjeruje u spontanu eskalaciju nakupljenog socijalnog bunta.

"Tada se vidjela rušilačka namjera prema kantonalnim institucijama, što je jasna politička poruka. Nakon toga je napadnuto Predsjedništvo u kojem sjede predstavnici tri naroda. I to je bila jasna politička poruka napada na `trojstvo` u BiH. Ja ne sporim socijalni bunt, ali političke poruke uz te proteste bile su više nego jasne", rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je istakla da je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik istinski lider, da vrlo jasno iznosi stavove i ne bježi od dijagnoza stanja u BiH, da je vrlo tolerantan čovjek, a SNSD demokratična stranka.

SNSD, kako je navela, doživljava i predstavlja Srpsku kao trajnu kategoriju, jer je to formula u kojoj se čuvaju interesi srpskog naroda, ali u kojoj se ne smije ugroziti ničije pravo jer se time pokazuje
zrelost zajednice.

Govoreći o predstojećim izborima, Cvijanovićeva je rekla da je to za nju trka za Republiku Srpsku, dok je za protivkandidata i predstavnika opozicije Mladena Ivanića to još jedna stavka u biografiji.

Navodeći da nije tajna da bi bošnjački glasovi trebali da pomognu Ivaniću da dođe na tu poziciju, Cvijanovićeva je rekla da je glavni Ivanićev adut, kao što on kaže, to što ima iskustvo.

"Ali mi imamo vrlo negativno iskustvo s njegovim radom, a 30 godina je kandidat za neke funkcije. Ja u kampanju ulazim ležerna. Ne zato što sam naivna da se do pobjede dolazi lako, nego zbog rezultata dosadašnjeg rada. Uz to, ja sam kandidatkinja jasne koalicije sa tri stranke i još nekih drugih", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da činjenica da je ona u ime SNSD-a imenovana kao kandidat na predstojećim izborima pokazuje političku zrelost, demokratičnost i toleranciju, kako stranke tako i društva.

Cvijanovićeva smatra da je za rješavanje problema Hrvata u Federaciji BiH potrebno puno više i otvorenije razgovarati, te izrazila uvjerenje da će ovaj narod, nakon izbora, imati svoje autentične
predstavnike u vlasti.

"Treći entitet se trebao napraviti u Dejtonu 1995. godine i sve bi danas izgledalo drukčije. Mislim da bi to stvorilo potrebnu komotnu situaciju. Mi u SNSD-u smatramo da bi to bilo važno za Hrvate, ali pri
tome želim istaći da se to ne može napraviti na štetu Republike Srpske", dodala je Cvijanovićeva.

Govoreći o odnosima Republike Srpske i Rusije, Cvijanovićeva je istakla da je riječ o čvrstoj vezi koja je, prije svega, ekonomska, ali i politička u smislu razumijevanja pozicije.

Ona je napomenula da Rusija jasno ističe podršku Dejtonskom sporazumu i da Srpsku nije ucjenjivala za bilo koju investiciju koju je imala, te poručila da BiH ne može uvesti sankcija Rusiji jer to odbacuje
srpska strana.


Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Radnik Famosa

24.08.2014 10:28

Da li ona zna da je 2014 a ne 2006 godina, trebalo bi je napomenuti, pošto zaboravlja. Moj glas ide Tadiću i Ivaniću.

ODGOVORITE
Name

MICA

24.08.2014 10:50

Ti Bogca, ovima su svi krivi, uključujući i amebe i cijeli mlječni put samo oni ni za šta nisu krivi... To već spada u domen Riplijeve rubrike...taj sindrom u psihologiji i kliničkoj psihijatriji ima svoj termin a u literaturi je vrlo detaljno obrađen i pojašnjen... Koga zanima naći će na Googl-u...

ODGOVORITE
Name

GORAN VRS

24.08.2014 10:54

Ha ha ha! Ma ljudi dragi jel mi zivimo u Svicarskoj, Luksemburgu? SNSD je cisto tajkunska stranka koja brine o narodu koliko ja o lanjskom snijegu. Republika Srpska ovim tempom za 5 godina postaje staracki dom jer sva normalna omladina kopa i rukama i nogama da bjezi iz ove oaze nepotizma i kriminala u kojoj samo Zeljkin sin i sinovi drugih mocnika mogu dobiti pristojan posao dok druga djeca bez obzira na obrazovanje mogu dobiti lopatu ili njima da ciste septicke za 20 KM dnevno. Nece moci Zeljka, dosta je lazi i pljacki.

ODGOVORITE
Name

Pravnik

24.08.2014 11:35

U stanju je da melje k'o prazan mlin. Nakon izbora obavezno provjeriti njene diplome. Da vidimo šta to ona zna iz oblasti pravnih nauka. A falsifikovanje diplome je krivično djelo. To što je tu diplomu potpisao neko s pravnog fakulteta, ne znači ništa ako iza tog papira nema nikakvog znanja. Nakon što se utvrdi da je falsifikovala tu diplomu slijedi oduzimanje imovine koju je stekla na poziciji premijera. Pa ćemo stvari dovesti u red.

ODGOVORITE
Name

Ja

24.08.2014 12:01

Bla, bla, bla, bla... Kad te vidim samo to cujem.

ODGOVORITE
Name

Jos cu i da te prijavim,

24.08.2014 12:05

Sumnjiv si mi! Jel ti Lemi Baja?

ODGOVORITE
Name

Mia

24.08.2014 13:50

Muka mi je, ali MUKA od njenih izjava. SNSD je devet godina na vlasti, za tih devet godina je uspio mnogo toga: da uništi privredu, ekonomiju, sistem obrazovanja, da poveća stopu nezaposlenosti, da zaposli sve iz svojih redova u administraciju (koja nije potrebna). Sada kada su izbori na pragu, oni lupetaju neke gluposti, a prednjače Cvijanovićka i Šprić, mada su i Radojičić i Radmanović tu negdje blizu sa nebuloznim izjavama. Oni su se sad sjetili da treba izvršiti reformu vlade, sad su se sjetili uništene privrede, ali ne brinite, oni to samo pričaju pred izbore, da pomislite da će zaista nešto da urade, ali em ne mogu, em neće. Ne mogu jer bi tako morali da vrate sve što su ukrali, da to ulože u Republiku Srpsku, a neće, jer neće biti na vlasti od oktobra. Svima nama je dosta njihovih priča koje su toliko isprazne da u njih ni djeca ne bi povjerovala. Otjerajmo ih u oktobru!!!

ODGOVORITE
Name

zuti

24.08.2014 14:14

Gubite izbore pa vam je svako kriv.

ODGOVORITE
Name

valter

24.08.2014 16:36

Strumfeta je htijela da kaze , medjunarodna zajednica otezala pljackaske procese !

ODGOVORITE
Name

Veljko

24.08.2014 17:37

Jeste li culi nasu premijerku da je SNSD-e vrlo demokraticna stranka. Pa i Hitler kada je osnivao stranku tamo negdje 1923. zvala se sScijal-demokratska stranka. Pa bez znanja Baje ni cistacica ne moze da se zaposli u drzavnim institucijama.

ODGOVORITE
Name

Rubin

24.08.2014 18:23

Željkice,bijela čizmice,ne padamo više ni na tvoje ,ni na priče bilo koga iz crvenog legla kriminala.Nemoj se upinjati toliko da nam pojasniš ono što mi bolje znamo od tebe:rezultati vašeg dosadašnjeg rada su:bezgranični kriminal,korupcija,nepotizam...preko leđa ovog ojađenog naroda.Više nam se mičite iz vidokruga,bando banditska,ti da zaštitiš Republiku Srpsku od naroda koji je dao krv za nju!Uzalud se upinjete svi svojim nebulozama !

ODGOVORITE
Name

Zoran

24.08.2014 18:46

Bio ovaj narod svjestan ili ne , vi ste njemu najveća kazna . Oni koji toga nisu svjesni , bojim se da će se kasno osvjestiti .

ODGOVORITE
Name

zbrka

24.08.2014 20:03

Nije mi jasno što ovu plavušu zovu predsjednikom vlade kad je ona portparol milorada dodika. On je predsjednik vlade i predsjednik "republike". S tim da je njoj prepustio platu predsjendika vlade. Da li se zna ko onda prima platu portparola? Vjerovano ne zna. Kao ni ništa drugo, uostalom.

ODGOVORITE
Name

Zeljana

24.08.2014 22:29

sacuvaj ti one bele cizme pametnije ti to kolikosi postena to znamo svi a sudovice dokazivati svo vase postenje pametnasi za cijelo selo ali srecom ne vjecno svemu dode kraj

ODGOVORITE
Name

Banjalucanin

25.08.2014 06:30

Kako sam skreće s tema koje su bitnije. Šta joj je za međunarodnom zajednicom, neka se pozabavi stanjem i životom u RS, gdje živi ona? Priča 100 na sat a ništa ne kaže.

ODGOVORITE
Name

sutra

25.08.2014 07:15

I MOJ GLAS IDE IVANIĆU I TADIĆU DRAGI RADNIČE FAMOSA JER SAMO SA NJIMA ĆETE I DALJE BITI RADNICI FAMOSA. POZDRAV SVIM RADNICIMA FAMOSA I SAVEZU ZA PROMJENE. DO POBJEDE U OKTOBRU SVI ZA SAVEZ I NJEGOVE KANDIDATE.

ODGOVORITE
Name

ŽENA

25.08.2014 07:54

MALO SI SE ZEZNULA GOSPOĐO. GOSPODIN IVANIĆ NIJE KANDIDAT VEĆ JE OBAVLJAO FUNKCIJU I PREMIJERA, KAD SI TI BILA MILIN PREVODILAC, I MINISTRA INOSTRANIH POSLOVA BIH JEDINI OD SRBA ZA SVIH 22 GODINE POSTOJANJA RS JER NIKO SE VIŠE NE USUĐUJE TO BITI, ZNAŠ TO I SAMA JER SNSD STALNO TU FUNCIJU DAJE DRUGIMA. NISI TI ŽELJKICE DORASLA GOSPODINU IVANIĆU NI DO GLEŽNJA. BILA SI I OSTAĆEŠ MILIN PREVODILAC. SVI SRBI ĆE GLASATI ZA IVANIĆA BUDI SIGURNA.

ODGOVORITE
Name

Julio

25.08.2014 09:44

Nazalost ,ovako cete slusati svaki dan do izbora,vazda je neko kriv a mi ne .prvo ja ovu zenu nista nerazumijem,sto rece doticni ,prica 100 na minut.

ODGOVORITE
Name

Истина

25.08.2014 14:03

Вјероватно премијер зна да Међународна заједница нема бају којем може ићи плачући да забрани причу о њеним чизмицама и ногицама. Не знам шта је то она поштено хтјела урадити да је ометала Међународна заједница. Нека наведе један примјер шта би она боље урадила када УН не би била ту.

ODGOVORITE
Name

heo

25.08.2014 14:24

Mi Srbi uopste nemamo problem sa OHR a to sto ga vi kriminalci imate sta to nas briga! Mrs tamo u onu jazbinu iz koje si ispuzala pa kukaj sa sljamom slicnim tebi kako imate malu platu.

ODGOVORITE
Name

DIPLOMA

25.08.2014 23:59

STRANCI DIPLOMATE UMIRU OD SMEHA KAD CUJU NASE POLITICARE KAKO SE ZNAJU SAMO DOBRO SVADJATI . TO CINE JER O STRUCI NEMAJU P O J M A .KUPLJENA DIPLOMA JE SAMO PAPIR I NISTA VISE,A REZULTAT TOG NEZNANJA SMO MI GLADNI I OPLJACKANI.ZATO VAS MOLIM NEMOJTE NAS VISE BRANITI JER CEMO SVI POCRKATI.

ODGOVORITE
Name

Citat

26.08.2014 07:59

Ivo Andrić davno je napisao “U nas je čest tip čoveka koji misli da je svađa akcija, a grubost isto što i energija, da naneti neprijatelju uvrede znači isto što i zadati mu udarce, da je svaka uzdržljivost u govoru slabost, a svaki pokušaj predviđanja ― danguba; ukratko, da se takozvana životna borba sastoji od neprestanog i naizmeničnog laveža i režanja...”

ODGOVORITE
Name

haha

26.08.2014 08:23

Ovo je stara isprana prica, ujedaju gdje stignu ali samo sad svi sute i pustili ih kraju..inace su ovako dobijali izbore fino svadjajuci se na sve strane pa onda lafo braneci narod odbranili svoje fotelje.

ODGOVORITE
Name

ĐURĐA I M

26.08.2014 19:59

nesreća.

ODGOVORITE
Name

Veljko

26.08.2014 20:06

Pokret za Srpsku kako su nazvali snsdovci slogan za izbore ustvari znaci Pokret da nastavimo pljackati Srpsku

ODGOVORITE