Србија је заузела добар став

Србија је заузела добар став и правилно је одреаговала на ед мемоар Европске уније, поручују стручњаци за међународне односе.

Србија 23.08.2014 | 18:18
Србија је заузела добар став

Следећа препорука из Европе зависиће од правца којим буде ишла украјинска криза, а шансе да се Србији због избалансираног става уведу санкције су минималне.

Русија ће и даље имати разумевања за овакву позицију Србије, поручују из Центра за спољну политику.

Европа је потпуно логично у санкцијама испуњеном односу с Русијом затражила солидарност и од будућег члана Уније, а Србија - нити је ставила прст у око, нити је саму себе гађала у ногу. Европски пут је потврђен, али има ли ед мемоар наставак?

"Не верујем да је нешто већ припремљено, ЕУ је то морала да уради, а мислим да је наша страна доста добро одреаговала... Да ли ће се нешто ново појавити зависи од ситуације, јер можете приметити да Немачка баш и није одушевљена како ЕУ води политику санкција ка Русији", каже Михаило Црнобрња са Факултета за економију, финансије и администрацију.

"Што се тиче нових притисака то ће зависити искључиво од ескалације украјинске кризе, али моћи ће се очекивати сличан сценарио... Ми смо тренутно очували своју позицију", каже Драган Ђукановић из Центра за спољну политику.

Стручњаци поручују да Европа очекује да Србија као кандидат за чланство у потпуности подржава спољну и безбедносну политику Уније. Евентуална одступања Србије неће бити драстично кажњена.

На питање да ли се могу очекивати санкције Црнобрња каже да то не искључује потпуно, али да су шансе врло мале, а Ђукановић додаје да су у овом тренутку искључене.

Како ће то утицати на преговоре и да ли би евентуална награда за понашање у складу са очекивањима ЕУ могла да буде брже отварање поглавља, Црнобрња каже да не мисли да су та два питања повезана. Он додаје да су за убрзање преговора, што се тиче Уније, пре свега важни Бриселски споразум и унутрашње реформе.

Ђукановић каже да очекује исту динамику у процесу евроинтеграција.

На одлуку Србије да прихвати препоруку ЕУ и не даје субвенције за извоз својих производа у Русију, не би требало да буде реакције с Истока.

Очекујем да не буде економских консеквенци са руске стране, каже Црнобрња. Ђукановић оцењује да Русија има разумевања за позицију Србије и да неће бити редефинисања досадашњих односа.

И док ЕУ поздравља став који је изнео српски премијер, руски орган за надзор увоза пољопривредних производа дозволио је увоз млечних производа из Србије у чланице Царинске уније, коју чине Белорусија, Казахстан и Русија.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Србија на првом мјесту

23.08.2014 16:20

Нека Србија штити своје интересе, нека балансира, не може нам бити преча ни Русија ни ЕУ од Србије. Значи Србија прије и Русије и прије Европске уније, а њихове свађе нек не пребацују на леђа Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ернест

24.08.2014 04:53

Србија сад има шансу да уђе на руско тржиште, о чему маштају западне земље!

ОДГОВОРИТЕ