Реконструкција канала у Модричи до краја године

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић изјавио је да ће реконструкција западног латералног канала у Модричи бити завршена до краја године, као и уређење корита и обале ријеке Босне на простору Давулије, општина Шамац, које ће почети 1. септембра.

Република Српска 22.08.2014 | 16:32
Реконструкција канала у Модричи до краја године

На данашњем састанку Мирјанића и начелника општина Модрича Младена Крекића и Шамац Саве Минића, те замјеника начелника Вукосавља Боже Мишића дефинисани су проблеми које су ове општине имале у протеклом периоду, те утврђени приоритети у области заштите од поплава.

"Разговарали смо о пројектима, чија је реализација у току и оним за које се у најкраћем року мара израдити пројектна документација и обезбиједити финансијска средства за реализацију", рекао је Мирајнић новинарима у Модричи.

Он је навео да је у Модричи у току реконструкција 13 километара западног латералног канала и 6,5 километара одбрамбеног насипа у насељу Добор, оштећеног у мајским поплавама.

"Реконструкција канала у Модричи трајаће краће за четири мјесеца у односу на рок из основног уговора и биће завршена до краја године", рекао је Мирјанић и потврдио да ће 1. септембра почети уређење корита и обале ријеке Босне на простору Давулије, на подручју општине Шамац.

Према његовим ријечима, и ови радови биће завршени до краја године.

Мирјанић је нагласио да су на састанку, коме су присуствовали и представници Јавне установе "Воде Републике Српске", утврђени и приорити заштите од поплава Модирче, Шамца и Вуксоавља за које је потребно израдити пројектну документацију.

Он је навео да ће израда пројектне документације бити финансирана дијелом из средстава Европске инвестиционе банке са којом је Влада Републике Српске договорила реализацију друге фазе пројекта "Санације хидромелиорационог система у Републици Српској" у износу од 19 милиона евра, као и средствима Свјетске банке у износу од два милиона евра који су усмјерени за санацију штета од поплава у Српској.

Из ових извора у Модричи ће бити финансирана израда пројектне документације за кишну канализацију у граду и одбрамбени насип у насељу Добор, одбрамбени насип на ријеци Босни на простору насеља Модрички луг и Милошевац, у Вукосављу уређење канала Јакешница, а у Шамцу пројектна документација за ободни канал уз ријеку Босну и парапетни-одбрамбени зид на Босни и Сави кроз тај град.

Начелник општине Шамац Саво Минић рекао је да је од министра пољопривреде, шумарства и водопривреде затражио да надлежни у Републици Српској забране експлоатацију шљунка и друге радове у кориту и на обалама ријеке Босне који се проводе нестручно и у великом броју без одобрења.

Начелник општине Модрича Младен Крекић истакао је да, због непостојања кишне канализације, градске мјесне заједнице трпе велику штету, а да ће реконструкцијом западног латералног канала и уређењем одбрамбених насипа у насељу Добор и Милошевцу од поплава бити заштићено више хиљада становника.

"Изградњом одбрамбеног насипа у насељу Модрички луг, испод новог - Јапанског моста на ријеци Босни, биће спријечено плављење неколико стотина домаћинстава и велике пољопривредне површине у насељу које је дијелом на подручју Модриче и већим дијелом у Вукосављу", изјавио је Божо Мишић, замјеник начелника општине Вукосавље.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

веља

22.08.2014 21:57

Документација је проблем, кисе и полаве то схватају па нема потребе да се народ брине. Е лијепи Х..... Како би то он ријесио, а тек Стаљин, хе процедуре,.... документација,...... Мој народе!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ