Rekonstrukcija kanala u Modriči do kraja godine

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je da će rekonstrukcija zapadnog lateralnog kanala u Modriči biti završena do kraja godine, kao i uređenje korita i obale rijeke Bosne na prostoru Davulije, opština Šamac, koje će početi 1. septembra.

Republika Srpska 22.08.2014 | 16:32
Rekonstrukcija kanala u Modriči do kraja godine

Na današnjem sastanku Mirjanića i načelnika opština Modriča Mladena Krekića i Šamac Save Minića, te zamjenika načelnika Vukosavlja Bože Mišića definisani su problemi koje su ove opštine imale u proteklom periodu, te utvrđeni prioriteti u oblasti zaštite od poplava.

"Razgovarali smo o projektima, čija je realizacija u toku i onim za koje se u najkraćem roku mara izraditi projektna dokumentacija i obezbijediti finansijska sredstva za realizaciju", rekao je Mirajnić novinarima u Modriči.

On je naveo da je u Modriči u toku rekonstrukcija 13 kilometara zapadnog lateralnog kanala i 6,5 kilometara odbrambenog nasipa u naselju Dobor, oštećenog u majskim poplavama.

"Rekonstrukcija kanala u Modriči trajaće kraće za četiri mjeseca u odnosu na rok iz osnovnog ugovora i biće završena do kraja godine", rekao je Mirjanić i potvrdio da će 1. septembra početi uređenje korita i obale rijeke Bosne na prostoru Davulije, na području opštine Šamac.

Prema njegovim riječima, i ovi radovi biće završeni do kraja godine.

Mirjanić je naglasio da su na sastanku, kome su prisustvovali i predstavnici Javne ustanove "Vode Republike Srpske", utvrđeni i prioriti zaštite od poplava Modirče, Šamca i Vuksoavlja za koje je potrebno izraditi projektnu dokumentaciju.

On je naveo da će izrada projektne dokumentacije biti finansirana dijelom iz sredstava Evropske investicione banke sa kojom je Vlada Republike Srpske dogovorila realizaciju druge faze projekta "Sanacije hidromelioracionog sistema u Republici Srpskoj" u iznosu od 19 miliona evra, kao i sredstvima Svjetske banke u iznosu od dva miliona evra koji su usmjereni za sanaciju šteta od poplava u Srpskoj.

Iz ovih izvora u Modriči će biti finansirana izrada projektne dokumentacije za kišnu kanalizaciju u gradu i odbrambeni nasip u naselju Dobor, odbrambeni nasip na rijeci Bosni na prostoru naselja Modrički lug i Miloševac, u Vukosavlju uređenje kanala Jakešnica, a u Šamcu projektna dokumentacija za obodni kanal uz rijeku Bosnu i parapetni-odbrambeni zid na Bosni i Savi kroz taj grad.

Načelnik opštine Šamac Savo Minić rekao je da je od ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zatražio da nadležni u Republici Srpskoj zabrane eksploataciju šljunka i druge radove u koritu i na obalama rijeke Bosne koji se provode nestručno i u velikom broju bez odobrenja.

Načelnik opštine Modriča Mladen Krekić istakao je da, zbog nepostojanja kišne kanalizacije, gradske mjesne zajednice trpe veliku štetu, a da će rekonstrukcijom zapadnog lateralnog kanala i uređenjem odbrambenih nasipa u naselju Dobor i Miloševcu od poplava biti zaštićeno više hiljada stanovnika.

"Izgradnjom odbrambenog nasipa u naselju Modrički lug, ispod novog - Japanskog mosta na rijeci Bosni, biće spriječeno plavljenje nekoliko stotina domaćinstava i velike poljoprivredne površine u naselju koje je dijelom na području Modriče i većim dijelom u Vukosavlju", izjavio je Božo Mišić, zamjenik načelnika opštine Vukosavlje.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

velja

22.08.2014 19:57

Dokumentacija je problem, kise i polave to shvataju pa nema potrebe da se narod brine. E lijepi H..... Kako bi to on rijesio, a tek Staljin, he procedure,.... dokumentacija,...... Moj narode!!!!!!

ODGOVORITE