Поштујемо ЕУ, али без санкција Русији

Србија ће поштовати вољу Европске уније и неће давати субвенције за извоз својих производа у Русију, али Руској федерацији неће уводити санкције, поручио је премијер Александар Вучић на конференцији за новинаре.

Република Српска 22.08.2014 | 15:56
Поштујемо ЕУ, али без санкција Русији

- Пре два дана у Обреновцу ми је заменик шефа Делегације ЕУ у Београду, Оскар Бенедикт уручио ед мемоар, у којем се Влада Србије обавештава да би било неопходно да се уздржимо од мере да подржимо трговинске активности, поготово да уводимо извозне подстицаје, кредите и гаранације, или да користимо трговинске компаније како бисмо проширили српски удео на руском тржишту, замењујући извоз земаља ЕУ - рекао је Вучић на конференцији.

Он је навео да ЕУ сматра да је коришћење таквих оруђа нефер и непријатељско понашање, као и да би се то сматрало другачијим од понашања ЕУ које је усмерено на стабилизацију прилика у Украјини. Вучић је рекао да иако поштује вољу ЕУ, неће уводити санкције Русији. Додао је да је стратешки циљ ове земље улазак у ЕУ.

- Понашаћемо се у складу са препорукама, али нисмо и нећемо уводити санкције Русији - рекао је Вучић и додао да је Унија већи трговински партнер нашој земљи него Русија.

  Он је на конференцији за новинаре објаснио да Србија од ЕУ није добила демарш већ упозорење ЕУ које веома озбиљно схвата, али да ниједног тренутка садржај тог упозорења не жели да потцењује јер би то, како је рекао, било неодговорно.

- Србија нема везе са сукобима у Украјини - рекао је Вучић, и додао да је Србији доста сопствених сукоба.  Премијер је нагласио да ће Србија шитити свој интерес, да нема никаве везе са сукобом у Украјини истакавши да води политику мира. Вучић је додао да није разумео једну реч у том меморандуму.

- Солидарност са члановима ЕУ. Нико нас није питао када су уводили санкције Русији. Ни када су уведене контрасанкције. Ми, које нико ништа и није питао, који смо гледали "у се и у своје кљусе", бринули о својој дружави и народу, да будемо криви и једнима и другима - рекао је Вучић и додао да је изгледа највећи проблем што Србија води рачуна о себи.  Он је поручио извозницима да се не "играју" и не препакују производе из ЕУ како би их извезли на руско тржиште. 

- Немојте да се играте да мислите да можете нешто да препакујете и да варате Русију и ЕУ. То нека нико не мисли да радимо. Ми своју производњу и извоз нећемо да заустављамо, а да ли ћемо нове субвенције да уводимо, нећемо. Нама је највећи партнер ЕУ -  поручио је Вучић. Он је рекао и да Србија када је почео сукоб у Украјини није извезла ниједан авион, брод нити тенк. 

- Бродове и авионе немамо, тенкове имао па не продајемо. Никоме нисмо продали -  казао је Вучић. Премијер Србије Александар Вучић не очекује никакве санкције Европске уније због новонастале ситуације, поручујући да Србију види као успешну и модерну земљу. - Ми судбину држимо у својим рукама. Србију видим као успешну и модерну земљу. Већ 2016. видим Србију у Европи као земљу са највећим привредним растом - рекао је премијер.

Вучић каже да у поруци ЕУ не постоји ништа што се директно односи на Ер Србију која је од ове године, подсетио је, профитабилна и на којој ће Србија зарадјивати новац за разлику од губитака који су правиљени протеклих година. ''У овом захтеву нема ништа директно'', рекао је Вучић на конференцији за новинаре одговарајући на питање да ли у захтеву Европске уније има било шта у вези са Ер Србијом. 

Он је истакао да са поносом може да каже да је од јула прошле до јула ове године забележено повећање броја путника за 82 посто што је европски рекорд. Наводећи да имамо проблема са пртљагом, аеродромом и да све радимо по старој технологији, он је оценио да нам то отвара ''слатке муке''. 

''Ускоро ћемо видети како и на који начин, концесијама или како да идемо на проширење аеродрома, да градимо другу писту и верујемо да ће од краја 2016 - 2017. године Београд бити највећи регионални хаб'', рекао је Вучић. Вучић је нагласио да Србија мора да производи да би напредовала. Вучић је рекао да су привредници имали исте шансе пре годину, две али да се нису бавили озбиљно производњом, већ да је већина оних који претендују да буду велики гледала како да узме од државе кредит који никада неће да врати. 

- Молим привреднике да поведу рачуна, јер ми своју производњу имамо да пласирамо у нашој земљи, а за то до сада нисмо имали ни снаге ни могућности - рекао је премијер. Производњу ћемо повећавати у складу с мерама које ће влада донети и у складу са законима, додао је, а привреднике упозорио:  - Доста је јавашлука где се размишљало како ће да се преживи још један дан. Пред привредницима је шанса да производе за своју земљу, али и друге.

Привредници морају да воде рачуна да нећемо дозволити махинације, шпекулације, препакивања не само због ЕУ и руских партнера, већ због Србије -  рекао је Вучић додајући да Србија жали због туђих мука, али да мора да гледа интересе својих грађана.     

Коментари / 0

Оставите коментар