Poštujemo EU, ali bez sankcija Rusiji

Srbija će poštovati volju Evropske unije i neće davati subvencije za izvoz svojih proizvoda u Rusiju, ali Ruskoj federaciji neće uvoditi sankcije, poručio je premijer Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare.

Republika Srpska 22.08.2014 | 15:56
Poštujemo EU, ali bez sankcija Rusiji

- Pre dva dana u Obrenovcu mi je zamenik šefa Delegacije EU u Beogradu, Oskar Benedikt uručio ed memoar, u kojem se Vlada Srbije obaveštava da bi bilo neophodno da se uzdržimo od mere da podržimo trgovinske aktivnosti, pogotovo da uvodimo izvozne podsticaje, kredite i garanacije, ili da koristimo trgovinske kompanije kako bismo proširili srpski udeo na ruskom tržištu, zamenjujući izvoz zemalja EU - rekao je Vučić na konferenciji.

On je naveo da EU smatra da je korišćenje takvih oruđa nefer i neprijateljsko ponašanje, kao i da bi se to smatralo drugačijim od ponašanja EU koje je usmereno na stabilizaciju prilika u Ukrajini. Vučić je rekao da iako poštuje volju EU, neće uvoditi sankcije Rusiji. Dodao je da je strateški cilj ove zemlje ulazak u EU.

- Ponašaćemo se u skladu sa preporukama, ali nismo i nećemo uvoditi sankcije Rusiji - rekao je Vučić i dodao da je Unija veći trgovinski partner našoj zemlji nego Rusija.

  On je na konferenciji za novinare objasnio da Srbija od EU nije dobila demarš već upozorenje EU koje veoma ozbiljno shvata, ali da nijednog trenutka sadržaj tog upozorenja ne želi da potcenjuje jer bi to, kako je rekao, bilo neodgovorno.

- Srbija nema veze sa sukobima u Ukrajini - rekao je Vučić, i dodao da je Srbiji dosta sopstvenih sukoba.  Premijer je naglasio da će Srbija šititi svoj interes, da nema nikave veze sa sukobom u Ukrajini istakavši da vodi politiku mira. Vučić je dodao da nije razumeo jednu reč u tom memorandumu.

- Solidarnost sa članovima EU. Niko nas nije pitao kada su uvodili sankcije Rusiji. Ni kada su uvedene kontrasankcije. Mi, koje niko ništa i nije pitao, koji smo gledali "u se i u svoje kljuse", brinuli o svojoj družavi i narodu, da budemo krivi i jednima i drugima - rekao je Vučić i dodao da je izgleda najveći problem što Srbija vodi računa o sebi.  On je poručio izvoznicima da se ne "igraju" i ne prepakuju proizvode iz EU kako bi ih izvezli na rusko tržište. 

- Nemojte da se igrate da mislite da možete nešto da prepakujete i da varate Rusiju i EU. To neka niko ne misli da radimo. Mi svoju proizvodnju i izvoz nećemo da zaustavljamo, a da li ćemo nove subvencije da uvodimo, nećemo. Nama je najveći partner EU -  poručio je Vučić. On je rekao i da Srbija kada je počeo sukob u Ukrajini nije izvezla nijedan avion, brod niti tenk. 

- Brodove i avione nemamo, tenkove imao pa ne prodajemo. Nikome nismo prodali -  kazao je Vučić. Premijer Srbije Aleksandar Vučić ne očekuje nikakve sankcije Evropske unije zbog novonastale situacije, poručujući da Srbiju vidi kao uspešnu i modernu zemlju. - Mi sudbinu držimo u svojim rukama. Srbiju vidim kao uspešnu i modernu zemlju. Već 2016. vidim Srbiju u Evropi kao zemlju sa najvećim privrednim rastom - rekao je premijer.

Vučić kaže da u poruci EU ne postoji ništa što se direktno odnosi na Er Srbiju koja je od ove godine, podsetio je, profitabilna i na kojoj će Srbija zaradjivati novac za razliku od gubitaka koji su praviljeni proteklih godina. ''U ovom zahtevu nema ništa direktno'', rekao je Vučić na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje da li u zahtevu Evropske unije ima bilo šta u vezi sa Er Srbijom. 

On je istakao da sa ponosom može da kaže da je od jula prošle do jula ove godine zabeleženo povećanje broja putnika za 82 posto što je evropski rekord. Navodeći da imamo problema sa prtljagom, aerodromom i da sve radimo po staroj tehnologiji, on je ocenio da nam to otvara ''slatke muke''. 

''Uskoro ćemo videti kako i na koji način, koncesijama ili kako da idemo na proširenje aerodroma, da gradimo drugu pistu i verujemo da će od kraja 2016 - 2017. godine Beograd biti najveći regionalni hab'', rekao je Vučić. Vučić je naglasio da Srbija mora da proizvodi da bi napredovala. Vučić je rekao da su privrednici imali iste šanse pre godinu, dve ali da se nisu bavili ozbiljno proizvodnjom, već da je većina onih koji pretenduju da budu veliki gledala kako da uzme od države kredit koji nikada neće da vrati. 

- Molim privrednike da povedu računa, jer mi svoju proizvodnju imamo da plasiramo u našoj zemlji, a za to do sada nismo imali ni snage ni mogućnosti - rekao je premijer. Proizvodnju ćemo povećavati u skladu s merama koje će vlada doneti i u skladu sa zakonima, dodao je, a privrednike upozorio:  - Dosta je javašluka gde se razmišljalo kako će da se preživi još jedan dan. Pred privrednicima je šansa da proizvode za svoju zemlju, ali i druge.

Privrednici moraju da vode računa da nećemo dozvoliti mahinacije, špekulacije, prepakivanja ne samo zbog EU i ruskih partnera, već zbog Srbije -  rekao je Vučić dodajući da Srbija žali zbog tuđih muka, ali da mora da gleda interese svojih građana.     

Komentari / 0

Ostavite komentar