Све више европских клубова у САД!

С растом популарности фудбала у САД, расте и број малих Американаца који желе да буду следећи Дејвид Бекам или Лионел Меси, што није промакло врхунским тимовима који желе да уновче нови тренд.

Фудбал 22.08.2014 | 17:50
Све више европских клубова у САД!

Европски клубови попут Барселоне, Ливерпула или Арсенала већ дуго шаљу своје тренере у америчке летње кампове, али сад отварају и целогодишње фудбалске академије како би пронашли нове таленте, али и проширили навијачку базу и побољшали прилике за зараду у САД.

Број Американаца који прати фудбал достиже нове нивое, с рекордним рејтинзима овогодишњег Светског првенства у Бразилу. Телевизијска мрежа НБЦ платила је 250 милиона долара за права преноса енглеске Премијер лиге. Рекордних 109.318 људи је 2. августа гледало пријатељски меч европских гиганата Манчестер јунајтеда и Реал Мадрида. У просеку утакмице америчке МЛС лиге прати 18.000 људи.

До краја месеца Барселона ће отворити фудбаласку школу на Флориди - ФЦБ Есцола Флорида. Сличне школе већ имају арентински тим Бока јуниорс и енглески Еветон у Њујорку и Конектикету. Велики фудбалски клубови покушавају да промовишу своје бреднове у САД како би придобили срца, али и новчанике Американаца. Велики број навијача у иностранству је све важнији за највеће клубове јер тиме повећавају приходе од преноса утакмице и продају ствари с клупским ознакама.

"Ако можере придобити децу док су млада, она ће бити с вама до краја живота", рекао је спортски економиста Сајмон Чедвик с Универзитета у Конвентрију.

Европски тимови су отварали фудбалске школе широм света 90-тих година с циљем да траже играче и прате њихов развој, али сада је главни циљ изградња бренда, рекао је Сајмон Купет, аутор неколико књига о економијји спорта.

Једну од првих академија отворио је холандски Ајакс у Кејп Тауну у Јужној Африци 1999. године. Кбув је годишње у просеку производио тамо седам професионални играча годишње, а неколицина њих је стигла и у европске лиге.

Барселона је изабрала Флориду за своју прву академију у САД и 12. у свету. Више од 600 дечака и девојчица у мају је било је на проби у Мајамију, а неки од њих су долазили и из других земаља пооут Хаитија, Венецуеле и Канаде у жељи да заузму неко до 384 места. Они који буду изабрани плаћаће 3.000 долара годишње, а у цену не улази смештај, храну или редовно школовање. Неки од родитеља кажу да ће се преселити у околину, ако им деца буду изабрана.

Многи родитељи у овој академији виде шансу за своје дете у нади да ће стићи у Шпанију, као Меси који је тамо стигао с 13 година пошто га је у Аргентини открио Бареслонин скаут.

Коментари / 0

Оставите коментар