Sve više evropskih klubova u SAD!

S rastom popularnosti fudbala u SAD, raste i broj malih Amerikanaca koji žele da budu sledeći Dejvid Bekam ili Lionel Mesi, što nije promaklo vrhunskim timovima koji žele da unovče novi trend.

Fudbal 22.08.2014 | 17:50
Sve više evropskih klubova u SAD!

Evropski klubovi poput Barselone, Liverpula ili Arsenala već dugo šalju svoje trenere u američke letnje kampove, ali sad otvaraju i celogodišnje fudbalske akademije kako bi pronašli nove talente, ali i proširili navijačku bazu i poboljšali prilike za zaradu u SAD.

Broj Amerikanaca koji prati fudbal dostiže nove nivoe, s rekordnim rejtinzima ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u Brazilu. Televizijska mreža NBC platila je 250 miliona dolara za prava prenosa engleske Premijer lige. Rekordnih 109.318 ljudi je 2. avgusta gledalo prijateljski meč evropskih giganata Mančester junajteda i Real Madrida. U proseku utakmice američke MLS lige prati 18.000 ljudi.

Do kraja meseca Barselona će otvoriti fudbalasku školu na Floridi - FCB Escola Florida. Slične škole već imaju arentinski tim Boka juniors i engleski Eveton u Njujorku i Konektiketu. Veliki fudbalski klubovi pokušavaju da promovišu svoje brednove u SAD kako bi pridobili srca, ali i novčanike Amerikanaca. Veliki broj navijača u inostranstvu je sve važniji za najveće klubove jer time povećavaju prihode od prenosa utakmice i prodaju stvari s klupskim oznakama.

"Ako možere pridobiti decu dok su mlada, ona će biti s vama do kraja života", rekao je sportski ekonomista Sajmon Čedvik s Univerziteta u Konventriju.

Evropski timovi su otvarali fudbalske škole širom sveta 90-tih godina s ciljem da traže igrače i prate njihov razvoj, ali sada je glavni cilj izgradnja brenda, rekao je Sajmon Kupet, autor nekoliko knjiga o ekonomijji sporta.

Jednu od prvih akademija otvorio je holandski Ajaks u Kejp Taunu u Južnoj Africi 1999. godine. Kbuv je godišnje u proseku proizvodio tamo sedam profesionalni igrača godišnje, a nekolicina njih je stigla i u evropske lige.

Barselona je izabrala Floridu za svoju prvu akademiju u SAD i 12. u svetu. Više od 600 dečaka i devojčica u maju je bilo je na probi u Majamiju, a neki od njih su dolazili i iz drugih zemalja poout Haitija, Venecuele i Kanade u želji da zauzmu neko do 384 mesta. Oni koji budu izabrani plaćaće 3.000 dolara godišnje, a u cenu ne ulazi smeštaj, hranu ili redovno školovanje. Neki od roditelja kažu da će se preseliti u okolinu, ako im deca budu izabrana.

Mnogi roditelji u ovoj akademiji vide šansu za svoje dete u nadi da će stići u Španiju, kao Mesi koji je tamo stigao s 13 godina pošto ga je u Argentini otkrio Bareslonin skaut.

Komentari / 0

Ostavite komentar