Обама “кочи” ширење НАТО-а

Барак Обама би могао остати забиљежен као једини предсједник САД од краја хладног рата за чијег мандата неће бити проширења НАТО-а на нове чланице, пише у уторак угледна конзервативна америчка фондација "Херитаге", блиска Републиканској партији.

Свијет 22.08.2014 | 14:03
Обама “кочи” ширење НАТО-а

Они подсјећају да ниједан од четири кандидата за чланство у НАТО - БиХ, Црна Гора, Македонија и Грузија - највјероватније неће бити позван да се прикључи НАТО-у на наредном самиту у Велсу, који ће бити одржан наредног мјесеца.

"Многи су били изненађени зато што проширење није било на дневном реду ни током протеклог самита у Чикагу 2012. године. Одговарајући не те критке, тада је државни секретар Хилари Клинтон изјавила да би Чикаго требало да буде задњи самит на којем тема неће бити проширење", пише "Херитаге", подсјећајући да њен насљедник, секретар Џон Кери, није показао нимало ентузијазма за проширење на самиту у Велсу.

"Велс би могао бити самит проширења, а позитивна одлука о проширењу би доказала другим земљама да се демократске и војне реформе исплате.

Нажалост, једина земља која ће проширење довести у питање у Велсу је Грчка, која блокира Македонију, која је тренутно једини кандидат у потпуности спреман да се придружи Алијанси", наводе.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

23.08.2014 00:07

Сада ће почети да се скупља, доста се ширио

ОДГОВОРИТЕ