Obama “koči” širenje NATO-a

Barak Obama bi mogao ostati zabilježen kao jedini predsjednik SAD od kraja hladnog rata za čijeg mandata neće biti proširenja NATO-a na nove članice, piše u utorak ugledna konzervativna američka fondacija "Heritage", bliska Republikanskoj partiji.

Svijet 22.08.2014 | 14:03
Obama “koči” širenje NATO-a

Oni podsjećaju da nijedan od četiri kandidata za članstvo u NATO - BiH, Crna Gora, Makedonija i Gruzija - najvjerovatnije neće biti pozvan da se priključi NATO-u na narednom samitu u Velsu, koji će biti održan narednog mjeseca.

"Mnogi su bili iznenađeni zato što proširenje nije bilo na dnevnom redu ni tokom proteklog samita u Čikagu 2012. godine. Odgovarajući ne te kritke, tada je državni sekretar Hilari Klinton izjavila da bi Čikago trebalo da bude zadnji samit na kojem tema neće biti proširenje", piše "Heritage", podsjećajući da njen nasljednik, sekretar Džon Keri, nije pokazao nimalo entuzijazma za proširenje na samitu u Velsu.

"Vels bi mogao biti samit proširenja, a pozitivna odluka o proširenju bi dokazala drugim zemljama da se demokratske i vojne reforme isplate.

Nažalost, jedina zemlja koja će proširenje dovesti u pitanje u Velsu je Grčka, koja blokira Makedoniju, koja je trenutno jedini kandidat u potpunosti spreman da se pridruži Alijansi", navode.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

23.08.2014 00:07

Sada će početi da se skuplja, dosta se širio

ODGOVORITE