Ко све жели у посланичку клупу?

Кандидатске и компензационе листе за октобарске опште изборе окупиле су кандидате различитих профила па своје мјесто у посланичким клупама јуре и љекари, економисти, математичари, социолози, али и инжењери машинства, архитекте па и пољопривредници.

Босна и Херцеговина 22.08.2014 | 19:28
Ко све жели у посланичку клупу?

Мада су политичке партије углавном повјерење дале провјереним именима који дуже вријеме обављају или су обављали високе позиције у страначким тијелима и разним нивоима власти, не мањка ни кандидата који су већ познати јавности, али по ангажманима који су далеко од политике.

За позиције посланика у Народној скупштини РС бориће се двојица кандидата који се баве развојем пољопривреде и остваривањем права ратара и сточара. На челно мјесто листе Сељачке странке за НС РС "засјео" је Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредника и мљекара.

Посланички мандат јуре и Мишо Маљчић, предсједник Удружења узгајивача свиња у РС, као и Десимир Живанић, који је власник предузећа за производњу и узгој пилића  у Смртићима код Прњавора.

Као пољопривредни произвођач познат је и кандидат СДС-а Миладин Станић, који поново лови мандат у НС РС.

Мјесто на листи СНСД-а повјерено је актуелном предсједнику Борачке организације РС Пантелији Ћургузу и то на листи кандидата за посланике у НС РС.

На СДС-овој листи је бивши главни ревизор РС Бошко Чеко, али и Соња Караџић-Јовичевић, кћерка некадашњег предсједника РС Радована Караџића.

Мјесто на СДС-овим листама за НС РС резервисао је и бивши премијер Српске Гојко Кличковић, који је дипломирани социолог.

У реду социолога који желе у посланичке клупе је и Иван Шијаковић са бањалучког Универзитета. Он је носилац листе под називом "За правду и ред - листа Небојша Вукановић". И сам Вукановић, који је новинар, предводи једну од листа.

Листу Партије економске и социјалне правде за НС РС предводи предсједник компаније "Виком" Винко Перић.

Социјалисти су једну од листа повјерили Раденку Ђурици, доктору биотехничких наука, који тренутно обавља дужност начелника Одјељења за друштвене дјелатности у Градској управи града Бањалука. Њихов кандидат је и делегат у Вијећу народа РС Будимир Аћимовић, који је дипломирани математичар.

Међу носиоцима листа ПДП-а су Милан Ђукић, који је инжењер машинства и Зоран Ђерић, који је дипломирао на Архитектонском факултету у Сарајеву.

У трку за посланичко мјесто у РС ће и декан Факултета за безбједност и заштиту у Бањалуци Драгомир Кесеровић и то као носилац листе СПП-а.

Међу носиоцима кандидатских листа ДНС-а за Скупштину РС је и Недељко Чубриловић, који је завршио машински факултет, а приводи крају други мандат на челу Министарства саобраћаја и веза РС.

Међу носиоцима кандидатских листа СНСД-а за Народну скупштину РС су и два љекара - Синиша Максимовић и Драган Богданић, а на листи ове странке је и љекар Ненад Кузмић. Носилац листе СНСД-а за НС РС Игор Жунић је по занимању психолог.

Љекара не мањка ни у највећој опозиционој странци, СДС-у. На челу њихове листе је Ненад Стевандић, који јури нови мандат у НС РС, док једну од листа НДП-а предводи Крсто Јандрић, који је такође љекар.

Да у политичким водама не мањка ни дипломираних економиста, потврђују и предводници листа ПДП-а и НДП-а за НСРС Бранислав Бореновић и Драган Чавић.
Доктора и економиста не недостаје ни на листама за ниво БиХ, односно за Парламент.

Једна од листа СНСД-а повјерена је актуелном министру финансија и трезора БиХ Николи Шпирићу, који је и доктор економских наука, а другу води специјалиста опште медицине Лазар Продановић.

Дипломирани економиста је на челу листе социјалиста. Та позиција додијељена је потпредсједнику СП-а и замјенику министра одбране БиХ Живку Марјанцу.

Листу ПДП-НДП предводи дипломирани економиста Игор Црнадак.

ДНС је за трку на позиције у Парламенту БиХ кандидовао љекара Мирка Совиља и професора физике Јована Вуковљака.

Листу СПП-а за Парламент БиХ предводи Никола Вукмировић, професор на Економском факултету.

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ за учешће на идућим октобарским изборима овјерила је више од 7.700 кандидата, који ће за мање од мјесец кренути у поход на гласове бирача, а од 65 овјерених странака по броју кандидата предњачи СНСД.

На званичној интернет страници ЦИК-а објављене су овјерене кандидатске и компензационе листе за учешће на општим изборима у октобру.

Наслов документа, као што је пракса и правило код званичних институција БиХ, написан је на три језика и у два писма, али је по објављивању листа примјетно да ћирилична верзија која представља писмо српског народа не прати правила српског језика.

У ЦИК-овом документу првобитно је било наведено да су листе "компензацијске", а избори "опћи", умјесто "компензациони" и "општи", како се каже на српском језику. Ове грешке су кориговане.


Извор: Глас Српске

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Јово Капициц

22.08.2014 07:23

Цицолину за посланика,посто висе није посланик у италијанском парламенту

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРЊАВОРАНКА

22.08.2014 07:24

ДОВОЉНО ЈЕ САМО ДА ПОГЛЕДАТЕ КАНДИДАТЕ НА ЛИСТАМА САВЕЗА ЗА ПРОМЈЕНЕ И СНСД-А. НА ЛИСТИ СНСД ИМА ВИСЕ КРИМИНАЛНИХ ДОСИЈЕА НЕГО СТО ИМА КАНДИДАТА. ПАЗИТЕ ЗА КОГА ЦЕТЕ ГЛАСАТИ. ИМАМО САНСУ ЗА БОЉЕ СУТРА, ИМАМО САНСУ ЗА ПРОМЈЕНЕ! ГЛАС ЗА ТАДИЦА ЈЕ ГЛАС ЗА БОЉИ ЗИВОТ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

киса

22.08.2014 07:29

Први на компезационој листи СНСД је Стаса Клосарац, политицар без формалног образовања. Инаце, бивси трговацки путник и сверцер цигли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дерматолог

22.08.2014 07:34

Од зла оца и од горе матере! Ето да нам је среће да је више младих и паметних политичара попут Огњена Тадића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бараба

22.08.2014 07:49

Надам се да ће послије октобарских избора доћи до промјене у посланичким клупама, бар што се тиче лијеве и десне стране клупа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правници

22.08.2014 08:37

Требају нам малди правници попут Огњена Тадића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

небитан

22.08.2014 09:10

Ево ја се не разумијем у све ово мозе ли неко да ми објасни засто ми имамо толику администрацију, свако село је опстина са министарствима. Ја мислим да Република Српска има вецу администрацију од Русије. Коју корист ми као народ имамо од ових изабраних сто нас представљају, и како нас то они представљају (тако сто запосле сву своју фамилију у ту исту администрацију?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дие

22.08.2014 11:22

Нигдје електро-инжењера, све неки приватни факултети, а и углавном све исте фаце

ОДГОВОРИТЕ
Name

марија

22.08.2014 13:23

Свима који зеле посланицко мјесто дати да буду волонтери па да видите колико це да их буде

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина је

22.08.2014 13:34

НОВА ВЛАСТ.НОВИ ЉУДИ,ДО ПОБЈЕДЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

999

22.08.2014 14:28

Једини постен цовјек за парламент Републике српске је Иван Сијаковиц ови остали вец 20 година малтретирају овај народ.Нисам припадник ни једне странке али видим да је Вукановиц цар за све њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

танасије

22.08.2014 16:51

И моја суждребна кобила ће се кандидовати за посланика, биће боља од све ове стоке што нас годинама представљају у Парламенту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток

22.08.2014 17:17

Довољно вам је да погледате листу СНСД из Власенице. Мићо, пресудјени отмичар, Краљевић и директорка електра у Власеници, коса да вам се дигне на глави Краљевић има дуг око 12 ооо КМ за струју, не искључује му се јер га Трампић Гордана штити, а сиротињи искључују за 20 КМ. Страшно, и срамно, шта се све ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инжењер

22.08.2014 23:07

Сви желе у посланичку клупу да тамо млате празну сламу јер је плата 5 пута већа од инжењерске. а инжењерска би требала бити пет пута већа од посланичке. Ако хоћете домаћу производњу. Ако нећете, пасите траву. И играјте се државе састављене од политикарина, надри правника, надри економиста, доктора, полицајаца, туризмолога, биоенергетичара, угоститеља, итд... и раје. То је држава средњег вијека. Само инжењери могу омогућити напредак и нова радна мјеста , нико више. Али то вама не може бити јасно, наравно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Омладинац

24.08.2014 10:42

Кандидати Странке Праведне Политике најпријатније це да изненаде на изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хомо сапиенс

24.08.2014 19:15

Све сами јад. Па зар це неко нормалан гласати за ове, вец доказано неспособне. У оваквој ситуацији најбоље рјесење је унистити гласацки листиц а онда покренути народ, да расцистимо политицку сцену Републике Српске за коју смо крварили. Зељан сам промјена.

ОДГОВОРИТЕ