Вишкови наоружања значе опасност

Проглашени вишкови од око 17.000 тона неперспективног и нестабилног наоружања и минско-експлозивних средстава већ дужи низ година представљају потенцијалну опасност, како за припаднике Оружаних снага БиХ који су директно у контакту са њима, тако и за све грађане БиХ и шире у регионалном смислу.

Босна и Херцеговина 21.08.2014 | 20:20
Вишкови наоружања значе опасност

Из Министарства одбране БиХ саопштено је да су пријатељи и партнери из међународне заједнице додатно забринути могућношћу да због неадекватних услова складиштења и нестандардизованих мјера и услова осигурања не дође до могуће пролиферације вишкова што би додатно створило потешкоће укупном систему безбједности у БиХ.

"Менаџмент Министарства одбране БиХ у прошлој је години предузео низ мјера и радњи да би енергичније, синхронизованим напорима и под једном управљачком структуром, објединили све релевантне факторе и
удружили напоре да се што квалитетније и што брже настави са процесом уништавања вишкова муниције и минско-експлозивних средстава, те да се осигурају адекватни услови складиштења и чувања залиха у складиштима Оружаних снага БиХ", наводи се у информацији Министарства.

Министарство одбране и Оружане снаге БиХ покренули су кампању о теми "Рјешавање вишкова наоружања и минско-експлозивних средстава" ради информисања јавности о изазовима са којима се могуће суочити, значају процеса уништавања вишкова за БиХ и шире и евентуалним опасностима.

Тренутно се комплетне инспекције проводе на три локације складишта муниције и минско-експлозивних средстава: "Грабеж" Бихаћ, "Кула" Мркоњић Град и "Букова греда" Орашје са пет технолошких линија.

Циљ инспекција је да се годишње прегледа око 6.000 тона муниције и минско-експлозивних средстава, а из објективних разлога за ову годину ревидирани план предвиђа преглед 3.000 тона.

Закључно са 30. јуном прегледано је укупно око 920 тона муниције и минско-експлозивних средстава, што је у односу на планирано задовољавајући резултат.

Оружане снаге БиХ с циљем реализације постављених планова континуирано улажу напоре и проналазе рјешења као и потребну подршку ради унапређења продуктивности и бољег резултата ради потпуног извршења ове важне задаће стратешког значаја, како за Оружане снаге БиХ, тако и цивилну друштвену заједницу у БиХ.

У Министарству истичу да је извршена и анализа стварних потреба наоружања и муниције и минско- експлозивних средстава по врстама, те је утврђено да су стварне потребе Оружаних снага БиХ 7.000 тона, док све остале количине представљају вишак.

Исто је учињено и када је ријеч о наоружању, те се још у складиштима налази око 40.000 комада наоружања разних калибара које су проглашене неперспективним, односно вишком за Оружане снаге БиХ.

Када је ријеч о донацији вишкова наоружања и муниције и минско-експлозивних средстава, знатне количине дониране су ентитетским министарствима унутрашњих послова /МУП/, док је изван граница БиХ донација упућена Оружаним снагама Авганистана.

"Тако су МУП-у Федерације БиХ донирана средства у количинама од 28,5 тона, а МУП-у Републике Српске у количинама од 2,35 тона. Донација авганистанским Оржаним снагама односи се на хаубице типа `Д30` калибра 122 милиметара, а ријеч о укупно 84 комада оружја овог типа", наводи се у информацији.

Количине муниције и минско-експлозивних средстава које су у периоду од 2006. до 2014. године уништене, укупно износе 11.790 тона разних калибара.

Тренутно се уништавање врши само у војним капацитетима, док су ранијих година у овај процес биле укључене и цивилне фирме које су оспособљене и овлаштене за ову врсту послова /"Унис Претис", "Бинас" и
други/, па је захваљујући томе количина муниције и минско-експлозивних средстава која је уништена била знатно већа.

"Сарадња са цивилним фирмама је тренуно обустављена, јер се ради на ажурирању законске регулативе која ће детаљније дефинисати односе и дјеловање цивилних фирми са Министарством одбране БиХ, чиме ће доћи до изражаја већа транспарентност, а самим тиме ће се смањити могућности малверзација и злоупотреба", наводи се у информацији.


Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Око соколово

21.08.2014 18:48

Колико га нато пакт има. И стално га гомилају. Њима није опасност.

ОДГОВОРИТЕ