Цијена вакцина вишеструко скочила

Петовалентне вакцине за дјецу, које у апотекама сада коштају и до 80 марака, Фонд здравственог осигурања (ФЗО) Републике Српске је прошле године добављачу плаћао тек 28,81 КМ, сазнајемо из ФЗО Републике Српске.

Република Српска 21.08.2014 | 10:52
Цијена вакцина вишеструко скочила

Остаје нејасно зашто је за тако кратко вријеме дошло до овог вишеструког скока, те како су се те вакцине нашле у продаји у апотекама, што је строго забрањено, али је зато јасно, како кажу љекари, да због свега највише испаштају малишани и њихови родитељи.

"Врло је могуће да је то класична уцјена, зато што се код нас затресло тржиште због цијена лијекова. Највише испаштају дјеца и њихови родитељи! Најгоре је у свему томе што, кад дођу родитељи код нас, сву своју жестину 'свале' на докторе и сестре које раде, а ми апсолутно немамо никакве везе с том набавком", истиче Миодраг Фемић, предсједник Међународне асоцијације доктора медицине за југоисточну Европу.

И из ФЗО Републике Српске су раније поручили да то што се већ трећи пут нико није јавио на њихов тендер за набавку тих вакцина схватају као уцјену фармацеутских кућа.

"Очигледно је да иза свега стоје виши финансијски интереси, јер је јасно да неко жели да створи вјештачку кризу", поручили су из ФЗО Републике Српске.

Из ресорног министарства су због ове појаве већ реаговали и обратили се како инспекцији тако и Фармацеутској комори Републике Српске.

"Допис је упућен и Фармацеутској комори Републике Српске са захтјевом за надлежно поступање у циљу заштите угледа и достојанства професије, те заштите корисника здравствених услуга", увјеравају из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Допис су и "Независне" прекјуче упутиле Фармацеутској комори Републике Српске, којим смо тражили њихов став у вези с праксом у неким апотекама које продају вакцине за дјецу, али одговор до закључења ових новина нисмо добили.

Након што смо јуче објавили текст о томе како апотеке продају вакцине иако је то строго забрањено, огласили су се и родитељи, који у својим коментарима наводе да су и сами морали да изброје новац како би им дјеца била вакцинисана.

"И ја сам прва свом дјетету морала да купим ту вакцину, јер нисмо имали избора, а и сама докторица је рекла да то има у слободној продаји", пише, између осталог, мајка једног малишана из Бањалуке.

Ако је за утјеху, из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске најавили су да ће све здравствене установе у Републици Српској ускоро да добију петовалентне вакцине, којих већ дуже вријеме нема у вакцинационим центрима.

Такође, по захтјеву ресорног министарства, надлежна републичка инспекција би већ од данас требало да почне да "чешља" апотеке и утврди које од њих продају ове вакцине, што је законом забрањено, јер оне све до употребе морају бити у хладном ланцу.

"Републичка управа за инспекцијске послове запримила је допис Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, којим се тражи појачан надзор Здравствене инспекције поводом информације о продаји вакцина на мало у апотекама. Важно је напоменути да у области контроле производње и промета лијекова и медицинских средстава тренутно имамо три фармацеутска инспектора, којима је допис већ прослијеђен и који ће већ од сутра почети са контролама", казала је јуче Душанка Макивић, виши сарадник за односе с јавношћу Републичке управе за инспекцијске послове.

Подсјетимо, "Независне" су прекјуче контактирале већи број апотека у Републици Српској, и увјерили смо се да је у многим од њих могуће купити петовалентне вакцине за дјецу.

У Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ, као и у Институту за јавно здравство Републике Српске су недвосмислено поручили да се вакцине не смију продавати у апотекама.

 

Извор: Независне новине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

мајка

21.08.2014 09:18

Како сад да се сјете да цесљају апотеке кад сам ја без проблема прије 3 године купила у апотеци?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

10.09.2014 20:54

Јос боље сто их нема, људи образујте се, информисите се, вакцине су тихи убица којим нас трују десетљецима, присилном законом обавезном вакцинацијом, гдје је ту моје право да то одбијем.

ОДГОВОРИТЕ