Cijena vakcina višestruko skočila

Petovalentne vakcine za djecu, koje u apotekama sada koštaju i do 80 maraka, Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske je prošle godine dobavljaču plaćao tek 28,81 KM, saznajemo iz FZO Republike Srpske.

Republika Srpska 21.08.2014 | 10:52
Cijena vakcina višestruko skočila

Ostaje nejasno zašto je za tako kratko vrijeme došlo do ovog višestrukog skoka, te kako su se te vakcine našle u prodaji u apotekama, što je strogo zabranjeno, ali je zato jasno, kako kažu ljekari, da zbog svega najviše ispaštaju mališani i njihovi roditelji.

"Vrlo je moguće da je to klasična ucjena, zato što se kod nas zatreslo tržište zbog cijena lijekova. Najviše ispaštaju djeca i njihovi roditelji! Najgore je u svemu tome što, kad dođu roditelji kod nas, svu svoju žestinu 'svale' na doktore i sestre koje rade, a mi apsolutno nemamo nikakve veze s tom nabavkom", ističe Miodrag Femić, predsjednik Međunarodne asocijacije doktora medicine za jugoistočnu Evropu.

I iz FZO Republike Srpske su ranije poručili da to što se već treći put niko nije javio na njihov tender za nabavku tih vakcina shvataju kao ucjenu farmaceutskih kuća.

"Očigledno je da iza svega stoje viši finansijski interesi, jer je jasno da neko želi da stvori vještačku krizu", poručili su iz FZO Republike Srpske.

Iz resornog ministarstva su zbog ove pojave već reagovali i obratili se kako inspekciji tako i Farmaceutskoj komori Republike Srpske.

"Dopis je upućen i Farmaceutskoj komori Republike Srpske sa zahtjevom za nadležno postupanje u cilju zaštite ugleda i dostojanstva profesije, te zaštite korisnika zdravstvenih usluga", uvjeravaju iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Dopis su i "Nezavisne" prekjuče uputile Farmaceutskoj komori Republike Srpske, kojim smo tražili njihov stav u vezi s praksom u nekim apotekama koje prodaju vakcine za djecu, ali odgovor do zaključenja ovih novina nismo dobili.

Nakon što smo juče objavili tekst o tome kako apoteke prodaju vakcine iako je to strogo zabranjeno, oglasili su se i roditelji, koji u svojim komentarima navode da su i sami morali da izbroje novac kako bi im djeca bila vakcinisana.

"I ja sam prva svom djetetu morala da kupim tu vakcinu, jer nismo imali izbora, a i sama doktorica je rekla da to ima u slobodnoj prodaji", piše, između ostalog, majka jednog mališana iz Banjaluke.

Ako je za utjehu, iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske najavili su da će sve zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj uskoro da dobiju petovalentne vakcine, kojih već duže vrijeme nema u vakcinacionim centrima.

Takođe, po zahtjevu resornog ministarstva, nadležna republička inspekcija bi već od danas trebalo da počne da "češlja" apoteke i utvrdi koje od njih prodaju ove vakcine, što je zakonom zabranjeno, jer one sve do upotrebe moraju biti u hladnom lancu.

"Republička uprava za inspekcijske poslove zaprimila je dopis Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, kojim se traži pojačan nadzor Zdravstvene inspekcije povodom informacije o prodaji vakcina na malo u apotekama. Važno je napomenuti da u oblasti kontrole proizvodnje i prometa lijekova i medicinskih sredstava trenutno imamo tri farmaceutska inspektora, kojima je dopis već proslijeđen i koji će već od sutra početi sa kontrolama", kazala je juče Dušanka Makivić, viši saradnik za odnose s javnošću Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Podsjetimo, "Nezavisne" su prekjuče kontaktirale veći broj apoteka u Republici Srpskoj, i uvjerili smo se da je u mnogim od njih moguće kupiti petovalentne vakcine za djecu.

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, kao i u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske su nedvosmisleno poručili da se vakcine ne smiju prodavati u apotekama.

 

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

majka

21.08.2014 09:18

Kako sad da se sjete da cesljaju apoteke kad sam ja bez problema prije 3 godine kupila u apoteci?!

ODGOVORITE
Name

nn

10.09.2014 20:54

Jos bolje sto ih nema, ljudi obrazujte se, informisite se, vakcine su tihi ubica kojim nas truju desetljecima, prisilnom zakonom obaveznom vakcinacijom, gdje je tu moje pravo da to odbijem.

ODGOVORITE