Стиже лијек за еболу?

Свјетска здравствена организација (СЗО) саопштила је да је од еболе у западној Африци досад преминуло најмање 1.350 људи, док су истраживачи објавили да развијају лијек, засад у експерименталној фази, који би могао да помогне обољелима.

Свијет 20.08.2014 | 22:42
Стиже лијек за еболу?

Ебола се, према подацима СЗО, најбрже шири у Либерији, гдје је од марта умрло 576 људи и гдје су власти прогласиле карантин у подручју које насељава 50.000 људи у покушају да спријече ширење епидемије.

За еболу не постоји никакав лијек или вакцина, али часопис "Сајенс транслејшнал медисин" објавио је да постоји експериментални лијек који може да помогне мајмунима да преживе смртоносну инфекцију тропским вирусом марбург, сличном еболи, пренијеле су агенције.

Марбург припада истој породици вируса као ебола и такође изазива обилна крварења, грозницу, повраћање и дијареју. Стопа смрти од тог вируса је између 25 и 80 одсто, а, као и ебола, преноси се преко тијелесних течности.

Експериментални лијек произвела је канадска компанија "Текмира фармасиутикалс" и тестирала га је на 16 мајмуна заражених марбургом.

Све животиње су преживјеле, док су сви мајмуни из контролне групе, који нису примили лијек, угинули неколико дана пошто су заражени.

Стручњаци се надају да ће лијек бити користан и за лијечење еболе.

Коментари / 0

Оставите коментар