Дјечак са шакама већим од главе

Осмогодишњи индијски дечак Калим има огромне шаке због којих не може да обавља најједноставније радње.

Свијет 20.08.2014 | 21:30
Дјечак са шакама већим од главе

Његова мајка Халима (27) приметила је да се разликује од остале деце чим се родио, јер су му шаке биле двоструко дуже него код просечних беба. Данас су дуге до 33 центиметра и тешке 12 килограма.

Малишан, који обожава крикет, каже да су га људи цео живот малтретирали и избегавали, и уверен је да се тако понашају зато што их његов деформитет плаши.

"Говорили су: ‘Хајде да пребијемо дете са великим шакама!’”, каже он.

Калим признаје да му је тешко да се обуче, закопча кошуљу и подигне панталоне. Упркос томе, није сигуран да жели да га оперишу.

“Морали би да ме успавају и да ме секу. Не би ми сметало када би ме оперисали без ињекције. Малу операцију бих поднео”, каже он.

Његови родитељи, који зарађују свега 25 долара месечно, немају средстава за озбиљније лечење.


Отац Шамим (45) страхује да ће његов син цео живот бити зависан од туђе помоћи и криви себе што не зарађује довољно новца. Он каже да морају да хране Калима, јер не може да савије прсте како треба.

“Помоћу два прста може да подигне поједине предмете, на пример, чашу воде”, објашњава отац. “Волели бисмо да га одведемо у болницу, али понекад смо принуђени да просимо. У таквој ситуацији тешко је обезбедити лечење”, додаје он.

Директор локалне болнице, који га је прегледао, каже да није чуо за овакав случај.

“Све док не урадимо генетску анализу, нећемо моћи тачно да кажемо шта је узрок његовог деформитета”, каже он.

Дечаково срце и плућа за сада правилно функционишу, али др Ратан упозорава да би шаке, уколико наставе да расту, могле да преоптерете његов кардиоваскуларни систем и скрате његов животни век.

Др Кришан Чуг, начелник педијатрије Меморијалног института “Фортис” у Гургаону, у близини Њу Делхија, такође се запањио када је видео снимке дечакових шака. Он претпоставља да Калим болује или од лимфангиома или од хамартома, бенигних тумора који су излечиви.



“Без одговарајућег прегледа и медицинских тестова не могу да будем сто одсто сигуран”, каже он.

Лимфангиом је обољење лимфног система изазвано јаким запаљењем које узрокује стварање тестасте масе у одређеним деловима тела. Хамартом је бенигни тумор који настаје услед претеране производње ткива.

Коментари / 0

Оставите коментар