Dječak sa šakama većim od glave

Osmogodišnji indijski dečak Kalim ima ogromne šake zbog kojih ne može da obavlja najjednostavnije radnje.

Svijet 20.08.2014 | 21:30
Dječak sa šakama većim od glave

Njegova majka Halima (27) primetila je da se razlikuje od ostale dece čim se rodio, jer su mu šake bile dvostruko duže nego kod prosečnih beba. Danas su duge do 33 centimetra i teške 12 kilograma.

Mališan, koji obožava kriket, kaže da su ga ljudi ceo život maltretirali i izbegavali, i uveren je da se tako ponašaju zato što ih njegov deformitet plaši.

"Govorili su: ‘Hajde da prebijemo dete sa velikim šakama!’”, kaže on.

Kalim priznaje da mu je teško da se obuče, zakopča košulju i podigne pantalone. Uprkos tome, nije siguran da želi da ga operišu.

“Morali bi da me uspavaju i da me seku. Ne bi mi smetalo kada bi me operisali bez injekcije. Malu operaciju bih podneo”, kaže on.

Njegovi roditelji, koji zarađuju svega 25 dolara mesečno, nemaju sredstava za ozbiljnije lečenje.


Otac Šamim (45) strahuje da će njegov sin ceo život biti zavisan od tuđe pomoći i krivi sebe što ne zarađuje dovoljno novca. On kaže da moraju da hrane Kalima, jer ne može da savije prste kako treba.

“Pomoću dva prsta može da podigne pojedine predmete, na primer, čašu vode”, objašnjava otac. “Voleli bismo da ga odvedemo u bolnicu, ali ponekad smo prinuđeni da prosimo. U takvoj situaciji teško je obezbediti lečenje”, dodaje on.

Direktor lokalne bolnice, koji ga je pregledao, kaže da nije čuo za ovakav slučaj.

“Sve dok ne uradimo genetsku analizu, nećemo moći tačno da kažemo šta je uzrok njegovog deformiteta”, kaže on.

Dečakovo srce i pluća za sada pravilno funkcionišu, ali dr Ratan upozorava da bi šake, ukoliko nastave da rastu, mogle da preopterete njegov kardiovaskularni sistem i skrate njegov životni vek.

Dr Krišan Čug, načelnik pedijatrije Memorijalnog instituta “Fortis” u Gurgaonu, u blizini Nju Delhija, takođe se zapanjio kada je video snimke dečakovih šaka. On pretpostavlja da Kalim boluje ili od limfangioma ili od hamartoma, benignih tumora koji su izlečivi.



“Bez odgovarajućeg pregleda i medicinskih testova ne mogu da budem sto odsto siguran”, kaže on.

Limfangiom je oboljenje limfnog sistema izazvano jakim zapaljenjem koje uzrokuje stvaranje testaste mase u određenim delovima tela. Hamartom je benigni tumor koji nastaje usled preterane proizvodnje tkiva.

Komentari / 0

Ostavite komentar