Бијељина продаје осам апотека

Скупштина града Бијељина овластила је градоначелника Мићу Мићића да распише јавни оглас за одабир стратешког партнера за Јавну здравствену установу (ЈЗУ) Апотека ''Семберија'', без којег се она не може изборити са великим пословним проблемима и високим неизмиреним обавезама.

 

Република Српска 20.08.2014 | 19:58
Бијељина продаје осам апотека

Будући стратешки партнер требало би да преузме све обавезе ЈЗУ Апотека ''Семберија'' и све запослене
раднике, а би заузврат добио право на дугорочан закуп пословних простора ове установе који се налазе на атрактивним локацијама.

Славко Башић, начелник Одјељења за друштвене дјелатности Градске управе Бијељина потврдио је за пословни портал "Цапитал" да је ЈЗУ Апотека „Семберија", која тренутно послује са осам апотека на подручју града и у неколико семберских села, у незавидној финансијској ситуацији, те да у овом случају Град, као оснивач ове установе, инсиситира на проналаску стратешког партнера који би покрио дугове, задржао постојећи број запослених радника и наставио са обављањем апотекарске дјелатности.

„Јавни позив за избор стратешког партнера биће расписан, а у случају успјеха тог јавног позива Скупштина града ће размотрити и дати сагласност за потписивање уговора о пословно - техничкој сарадњи
између Града Бијељина, Апотека „Семберија" и изабраног стратешког партнера", каже Славко Башић.

У извјештају о раду Апотека „Семберија" за 2013. годину исказан је пословни губитак од 269.187 КМ, што се правда значајним смањењем прихода и смањењем промета лијекова због општих услова пословања и примјене нове есенцијалне листе са смањеним правима корисника.

Губитак у пословању правда се и смањеном куповном моћи корисника који изгубљена права нису могли надокнадити куповином лијекова, као и навиком пацијената да у државим апотекама лијекове добијају на рецепт, док за лијекове које треба да купе иду у приватне апотеке.

У годишњем извјештају се наводи да укупна потраживања за фактурисане лијекове износе 959.792 КМ, док само потраживања од ФЗО Филијала Бијељина за издате лијекове износе 921.738 КМ. С друге стране,
ова здравствена установа суочена је са проблемом текуће ликвидности, те са проблемом способности да редовно измирује обавезе према добављачима лијекова.

Посебно је висок ниво дуга према највећем добављачу „Пхоениx" ДОО Бијељина, коме Апотека „Бијељина" дугује 2.981.255 КМ.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Швицарац

20.08.2014 19:29

Која је цјена и кад је лицитација?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Веља

20.08.2014 21:13

Три милиона, змај од директора! Градонацелнице господја је васа, ви је постависте на то мјесто, а сигурно сте знали ста је била у болницкој апотеци и како се спасла робије. Ако зна град требали би и ви! Врана врани..............Сад ми зао гласа сто сам вам дао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

21.08.2014 06:54

Зар се и са овим може пропасти? Марже су на лијековима и по 300 посто, али изгледа да је лоповлук и до 500 посто. Поједини лијекови у Србији у малопродаји су јефтинији дупло и тродупло, то сви знају, а да не помињемо Македонију. И тамошњи апотекари сигурно имају неку зараду, не раде за џабе. Не знам. Можда они тамо више воле свој народ па му не гуле кожу и не узимају последњу пару. Нашим апотекарима су очи гладне. У Бијељини једна просјечна приватна апотека годишње заради бар 150 хиљада КМ, јер кажу да само на разлици преносећи лијекове преко Дрине мјесечно остаје 10 хиљадарки. Ниједна приватна није затворена.

ОДГОВОРИТЕ