Bijeljina prodaje osam apoteka

Skupština grada Bijeljina ovlastila je gradonačelnika Miću Mićića da raspiše javni oglas za odabir strateškog partnera za Javnu zdravstvenu ustanovu (JZU) Apoteka ''Semberija'', bez kojeg se ona ne može izboriti sa velikim poslovnim problemima i visokim neizmirenim obavezama.

 

Republika Srpska 20.08.2014 | 19:58
Bijeljina prodaje osam apoteka

Budući strateški partner trebalo bi da preuzme sve obaveze JZU Apoteka ''Semberija'' i sve zaposlene
radnike, a bi zauzvrat dobio pravo na dugoročan zakup poslovnih prostora ove ustanove koji se nalaze na atraktivnim lokacijama.

Slavko Bašić, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Gradske uprave Bijeljina potvrdio je za poslovni portal "Capital" da je JZU Apoteka „Semberija", koja trenutno posluje sa osam apoteka na području grada i u nekoliko semberskih sela, u nezavidnoj finansijskoj situaciji, te da u ovom slučaju Grad, kao osnivač ove ustanove, insisitira na pronalasku strateškog partnera koji bi pokrio dugove, zadržao postojeći broj zaposlenih radnika i nastavio sa obavljanjem apotekarske djelatnosti.

„Javni poziv za izbor strateškog partnera biće raspisan, a u slučaju uspjeha tog javnog poziva Skupština grada će razmotriti i dati saglasnost za potpisivanje ugovora o poslovno - tehničkoj saradnji
između Grada Bijeljina, Apoteka „Semberija" i izabranog strateškog partnera", kaže Slavko Bašić.

U izvještaju o radu Apoteka „Semberija" za 2013. godinu iskazan je poslovni gubitak od 269.187 KM, što se pravda značajnim smanjenjem prihoda i smanjenjem prometa lijekova zbog opštih uslova poslovanja i primjene nove esencijalne liste sa smanjenim pravima korisnika.

Gubitak u poslovanju pravda se i smanjenom kupovnom moći korisnika koji izgubljena prava nisu mogli nadoknaditi kupovinom lijekova, kao i navikom pacijenata da u državim apotekama lijekove dobijaju na recept, dok za lijekove koje treba da kupe idu u privatne apoteke.

U godišnjem izvještaju se navodi da ukupna potraživanja za fakturisane lijekove iznose 959.792 KM, dok samo potraživanja od FZO Filijala Bijeljina za izdate lijekove iznose 921.738 KM. S druge strane,
ova zdravstvena ustanova suočena je sa problemom tekuće likvidnosti, te sa problemom sposobnosti da redovno izmiruje obaveze prema dobavljačima lijekova.

Posebno je visok nivo duga prema najvećem dobavljaču „Phoenix" DOO Bijeljina, kome Apoteka „Bijeljina" duguje 2.981.255 KM.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Švicarac

20.08.2014 19:29

Koja je cjena i kad je licitacija?

ODGOVORITE
Name

Velja

20.08.2014 21:13

Tri miliona, zmaj od direktora! Gradonacelnice gospodja je vasa, vi je postaviste na to mjesto, a sigurno ste znali sta je bila u bolnickoj apoteci i kako se spasla robije. Ako zna grad trebali bi i vi! Vrana vrani..............Sad mi zao glasa sto sam vam dao!

ODGOVORITE
Name

Miloš

21.08.2014 06:54

Zar se i sa ovim može propasti? Marže su na lijekovima i po 300 posto, ali izgleda da je lopovluk i do 500 posto. Pojedini lijekovi u Srbiji u maloprodaji su jeftiniji duplo i troduplo, to svi znaju, a da ne pominjemo Makedoniju. I tamošnji apotekari sigurno imaju neku zaradu, ne rade za džabe. Ne znam. Možda oni tamo više vole svoj narod pa mu ne gule kožu i ne uzimaju poslednju paru. Našim apotekarima su oči gladne. U Bijeljini jedna prosječna privatna apoteka godišnje zaradi bar 150 hiljada KM, jer kažu da samo na razlici prenoseći lijekove preko Drine mjesečno ostaje 10 hiljadarki. Nijedna privatna nije zatvorena.

ODGOVORITE