Адвокат пружа шансу Луки Јовићу!

После многих домаћих и страних стручњака, Луку Јовића је видео и српски селектор Дик Адвокат. Доследан себи, Холанђанин није рекао ни реч о утисцима које је понео са утакмице Звезда - Јагодина, али је из изјаве његовог помоћника Жељка Петровића јасно да му није промакао бисер с Маракане.

Фудбал 20.08.2014 | 21:45
Адвокат пружа шансу Луки Јовићу!

- Јовић је још један у низу талената које даје Србија, али најбитније је да се с њим ради стручно да би развио то што има. У томе је велика одговорност Црвене звезде. Величина клуба не мери се прихватањем прве понуде, већ снагом да купцима каже „не“ и кад је у кризи.

Било како било, јасно је да се ближи дан када ће се име 17-годишњег вундеркинда наћи и на ширем списку А репрезнтације. До сада је играо за селекције до 16, 17 и 19 година - укупно 14 утакмица и осам голова, што сведочи да се добро сналазио.

- Јовић ме подсећа на Фалкаа. Није класичан шпиц сидраш, него играч који се креће у простору и може много шта да реши индивидуалним акцијама. Одлично игра обема ногама, као и главом. С њим треба стрпљиво радити и добићемо новог аса - каже за „Блиц“ Митар Мркела, заменик директора млађих селекција у ФСС.

Његов досадашњи развој наговештава брз улазак међу старије.

- Недавно је Лука играо на Првенству Европе до 19 година и показао се сасвим дораслим за то. Играч је савременог профила и налази се у свим плановима наших националних селекција. Да ли ће и када заиграти за младу или сениорску, то зависи од њихових селектора Ћурчића и Адвоката. Из искуства знам да са изузетним талентима не треба пренаглити - каже стручњак који је својом каријером срушио ту тезу, заигравши за репрезентацију са 17 година.

Голом у дебију за први тим, 28. маја ове године против Војводине, Јовић је постао најмлађи стрелац у историји црвено-белих.

Рођен је у Бијељини 23. децембра 1997, а на Маракану га је довео Звездин стручњак за таленте Тома Милићевић у 10. години. Касније га је три године тренирао Братислав Живковић, садашњи асистент Ненада Лалатовића. И један и други истичу његов сјајан осећај за гол и широк дијапазон адута, сматрајући да ће Звезда у њему добити оно што је дуго чекала. На Маракани кажу да мадридски Атлетико нуди за њега 2,5 милиона евра.

Међу откровења Дика Адвоката, иначе опрезног с младима, убраја се Арјен Робен, један од најбољих играча света. Увео га је у национални тим 30. априла 2003. против Португала када је имао само 19 година и два месеца. Заслужан је и за успешне каријере још неколицине асова доводећи их и дајући им прилику да играју у клубу или репрезентацији.

Коментари / 0

Оставите коментар