Advokat pruža šansu Luki Joviću!

Posle mnogih domaćih i stranih stručnjaka, Luku Jovića je video i srpski selektor Dik Advokat. Dosledan sebi, Holanđanin nije rekao ni reč o utiscima koje je poneo sa utakmice Zvezda - Jagodina, ali je iz izjave njegovog pomoćnika Željka Petrovića jasno da mu nije promakao biser s Marakane.

Fudbal 20.08.2014 | 21:45
Advokat pruža šansu Luki Joviću!

- Jović je još jedan u nizu talenata koje daje Srbija, ali najbitnije je da se s njim radi stručno da bi razvio to što ima. U tome je velika odgovornost Crvene zvezde. Veličina kluba ne meri se prihvatanjem prve ponude, već snagom da kupcima kaže „ne“ i kad je u krizi.

Bilo kako bilo, jasno je da se bliži dan kada će se ime 17-godišnjeg vunderkinda naći i na širem spisku A reprezntacije. Do sada je igrao za selekcije do 16, 17 i 19 godina - ukupno 14 utakmica i osam golova, što svedoči da se dobro snalazio.

- Jović me podseća na Falkaa. Nije klasičan špic sidraš, nego igrač koji se kreće u prostoru i može mnogo šta da reši individualnim akcijama. Odlično igra obema nogama, kao i glavom. S njim treba strpljivo raditi i dobićemo novog asa - kaže za „Blic“ Mitar Mrkela, zamenik direktora mlađih selekcija u FSS.

Njegov dosadašnji razvoj nagoveštava brz ulazak među starije.

- Nedavno je Luka igrao na Prvenstvu Evrope do 19 godina i pokazao se sasvim doraslim za to. Igrač je savremenog profila i nalazi se u svim planovima naših nacionalnih selekcija. Da li će i kada zaigrati za mladu ili seniorsku, to zavisi od njihovih selektora Ćurčića i Advokata. Iz iskustva znam da sa izuzetnim talentima ne treba prenagliti - kaže stručnjak koji je svojom karijerom srušio tu tezu, zaigravši za reprezentaciju sa 17 godina.

Golom u debiju za prvi tim, 28. maja ove godine protiv Vojvodine, Jović je postao najmlađi strelac u istoriji crveno-belih.

Rođen je u Bijeljini 23. decembra 1997, a na Marakanu ga je doveo Zvezdin stručnjak za talente Toma Milićević u 10. godini. Kasnije ga je tri godine trenirao Bratislav Živković, sadašnji asistent Nenada Lalatovića. I jedan i drugi ističu njegov sjajan osećaj za gol i širok dijapazon aduta, smatrajući da će Zvezda u njemu dobiti ono što je dugo čekala. Na Marakani kažu da madridski Atletiko nudi za njega 2,5 miliona evra.

Među otkrovenja Dika Advokata, inače opreznog s mladima, ubraja se Arjen Roben, jedan od najboljih igrača sveta. Uveo ga je u nacionalni tim 30. aprila 2003. protiv Portugala kada je imao samo 19 godina i dva meseca. Zaslužan je i za uspešne karijere još nekolicine asova dovodeći ih i dajući im priliku da igraju u klubu ili reprezentaciji.

Komentari / 0

Ostavite komentar