Фудбал и паре! Ма, паре су чудо!

Газде Манчестер јунајтеда не планирају да се повуку из клуба, барем у наредних пет година. А зашто и би када посао иде никад боље?

Фудбал 20.08.2014 | 19:30
Фудбал и паре! Ма, паре су чудо!

Навијачи су били жестоки противници доласка Американаца у клуб, али се породица Глејзер одомаћила на Театру снова, па јој не пада на памет да прода Манчестер јунајтед. Макар не у наредних пет година.

Вест која би у већини клубова била прихваћена са радошћу, јер значи и финансијску стабилност. Али, у случају Манчестер јунајтеда то баш и није тако јер се Американци никако нису "примили" код фанова. Огроман раст дуга од 2005. године – у једном тренутку износио је око 700 милиона фунти - свакако је део разлога.

Јунајтедом, иначе, после смрти Малколма Глејзера руководи шесточлана породица – петоро браће и сестра. Међутим, резултатски им баш и не иде у последњих годину дана. На старту нове премијерлигашке сезоне Манчестер јунајтеда Луја ван Гала поражен је од Свонсија са 1:2.

Наравно, навијачи су одмах кривицу свалили на власнике, којима замерају лош прелазни рок односно издвајање 56 милиона фунти (око 70 милиона евра) на довођење Лука Шоа и Андера Ерере. Већ се кују планови за масовне протесте на следећој утакмици Јунаједа на Олд Трафорду, 14. септембра против Квинс Парк Ренџерса.

После вести да су Глејзери продали део власништва над клубом за око 89 милиона фунти (119 милиона евра) кренуле су и спекулације да ће Манчестер јунајтед добити новог власника. Многи су се понадали таквом сценарију. Али, тај део акција није довољан да би Американцима одузео на утицају на Олд Трафорду, а према сазнањима Гардијана то се неће ни десити јер Глејзери не планирају да даље распродају очеву заоставштину.

Иначе, угледни магазине Форбс је у мају проценио Манчестер јунајтед на 1,85 милијарди фунти (чак 2,3 милијади евра)! Пре само девет година, када су стигли Глејзери, енглески гигант је био процењен на 790 милиона фунти (скоро 990 милиона евра). Американци су успели у идеји – глобализовали су Манчестер јунајтед, који сада, барем тако тврди маркетиншки сектор у клубу, широм света има 690 милиона навијача.

Толика база врло је примамљива спонзорима, па је Јунајтед само од Адидаса обезбедио додатних 750 милиона фунти (940 милиона евра) за уговор који почиње следеће сезоне, тренинг центар ће се убудуће звати АОН, а ту компанију та привилегија ће коштати 180 милиона фунти (225 милиона евра). Шевролет за своје име на дресовима годишње издваја 47 милиона фунти (скоро 60 милиона европских новчаница).

Последица – радикално смањење дуга. Али, он је и даље позамашан – 295 милиона фунти (370 милиона евра)!

Међутим, на терену се то не примећује ако сагледамо ширу слику. Од доласка Глејзера клуб је освојио једну титулу првака Европе, још два пута је играо у финалу Лиге шампиона, пригрлио је пет трофеја у Премијер лиги и три Лига купа.

Новац као да расте на дрвећу...

Коментари / 0

Оставите коментар