Fudbal i pare! Ma, pare su čudo!

Gazde Mančester junajteda ne planiraju da se povuku iz kluba, barem u narednih pet godina. A zašto i bi kada posao ide nikad bolje?

Fudbal 20.08.2014 | 19:30
Fudbal i pare! Ma, pare su čudo!

Navijači su bili žestoki protivnici dolaska Amerikanaca u klub, ali se porodica Glejzer odomaćila na Teatru snova, pa joj ne pada na pamet da proda Mančester junajted. Makar ne u narednih pet godina.

Vest koja bi u većini klubova bila prihvaćena sa radošću, jer znači i finansijsku stabilnost. Ali, u slučaju Mančester junajteda to baš i nije tako jer se Amerikanci nikako nisu "primili" kod fanova. Ogroman rast duga od 2005. godine – u jednom trenutku iznosio je oko 700 miliona funti - svakako je deo razloga.

Junajtedom, inače, posle smrti Malkolma Glejzera rukovodi šestočlana porodica – petoro braće i sestra. Međutim, rezultatski im baš i ne ide u poslednjih godinu dana. Na startu nove premijerligaške sezone Mančester junajteda Luja van Gala poražen je od Svonsija sa 1:2.

Naravno, navijači su odmah krivicu svalili na vlasnike, kojima zameraju loš prelazni rok odnosno izdvajanje 56 miliona funti (oko 70 miliona evra) na dovođenje Luka Šoa i Andera Erere. Već se kuju planovi za masovne proteste na sledećoj utakmici Junajeda na Old Trafordu, 14. septembra protiv Kvins Park Rendžersa.

Posle vesti da su Glejzeri prodali deo vlasništva nad klubom za oko 89 miliona funti (119 miliona evra) krenule su i spekulacije da će Mančester junajted dobiti novog vlasnika. Mnogi su se ponadali takvom scenariju. Ali, taj deo akcija nije dovoljan da bi Amerikancima oduzeo na uticaju na Old Trafordu, a prema saznanjima Gardijana to se neće ni desiti jer Glejzeri ne planiraju da dalje rasprodaju očevu zaostavštinu.

Inače, ugledni magazine Forbs je u maju procenio Mančester junajted na 1,85 milijardi funti (čak 2,3 milijadi evra)! Pre samo devet godina, kada su stigli Glejzeri, engleski gigant je bio procenjen na 790 miliona funti (skoro 990 miliona evra). Amerikanci su uspeli u ideji – globalizovali su Mančester junajted, koji sada, barem tako tvrdi marketinški sektor u klubu, širom sveta ima 690 miliona navijača.

Tolika baza vrlo je primamljiva sponzorima, pa je Junajted samo od Adidasa obezbedio dodatnih 750 miliona funti (940 miliona evra) za ugovor koji počinje sledeće sezone, trening centar će se ubuduće zvati AON, a tu kompaniju ta privilegija će koštati 180 miliona funti (225 miliona evra). Ševrolet za svoje ime na dresovima godišnje izdvaja 47 miliona funti (skoro 60 miliona evropskih novčanica).

Posledica – radikalno smanjenje duga. Ali, on je i dalje pozamašan – 295 miliona funti (370 miliona evra)!

Međutim, na terenu se to ne primećuje ako sagledamo širu sliku. Od dolaska Glejzera klub je osvojio jednu titulu prvaka Evrope, još dva puta je igrao u finalu Lige šampiona, prigrlio je pet trofeja u Premijer ligi i tri Liga kupa.

Novac kao da raste na drveću...

Komentari / 0

Ostavite komentar