Зубац се данас изјаснио да није крив

Директор Агенције за истраге и заштиту БиХ /СИПА/ Горан Зубац изјаснио се данас пред Судом БиХ да није крив по оптужници Тужилаштва БиХ која га терети за несавјестан раду у служби.

Босна и Херцеговина 20.08.2014 | 14:20
Зубац се данас изјаснио да није крив

Драгиша Јокић, бранилац Зупца, рекао је новинарима након данашњег рочишта да је оваквим изјашњењем окривљеног показан однос према овом предмету.Он није желио ништа више рећи о овом случају, наводећи да ће све бити изнесено током судског процеса.Судија за претходно саслушање Медиха Пашић најавила је да ће главни претрес у предмету против Зупца бити заказан у законском року од 30 до 60 дана.Тужилаштво БиХ подигло је јуну оптужницу против директора Сипе Горана Зупца за несавјестан рад у служби, коју је Суд БиХ потврдио 16. јуна.

У оптужници се Зупцу на терет ставља да током фебруарских протеста није одговорио на захтјеве за помоћ у заштити зграде Предсједништва БиХ, те да је одбио ангажовати специјалну јединицу Сипе.Оптужница у овом предмету подигнута је након три и по мјесеца истраге у вези с инкриминисаним догађајем.Из Сипе су у дописима Савјету министра БиХ указивали да је ова полицијска агенција изложена сталним незаконитим и тендециозним притисцима Тужилаштва БиХ, односно појединих тужилаца Тужилаштва који излазе из оквира законом утврђених надлежности.

У истом допису Сипе се наводи да је Тужилаштво БиХ исхитрено и тенденциозно покренуло истрагу, а затим и подигло оптужницу против директора Зупца, иако је свјесно да ова агенција није имала законску надлежност за било какво поступање у конкретном случају.Покретање истраге резултирало је и одлуком замјеника министра безбједности БиХ Младен Ћавара да се Зупцу ускрати приступ тајним подацима.Зубац је упутио 1. августа жалбу Савјету министара и Министарству безбједности БиХ против тог рјешења за које је тражио да се огласи ништавним или поништи као незаконито.

У жалби се између осталог, истиче да су незаконитим поступањем тужилац Тужилаштва БиХ Мирослав Марковић и замјеник министара безбједности Младен Ћавар узроковали штету за коју је одговорна БиХ."Својим поступањем Тужилаштво БиХ проузроковало је штету не само мени као појединцу него и БиХ. Ова штета је очита не само наношењем штете мом угледу и части, него и угледу Сипе.

Оваквим пуступањем је Тужилаштво БиХ озбиљно угрозило безбједност БиХ", наводи Зубац.

Коментари / 0

Оставите коментар