Zubac se danas izjasnio da nije kriv

Direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ Goran Zubac izjasnio se danas pred Sudom BiH da nije kriv po optužnici Tužilaštva BiH koja ga tereti za nesavjestan radu u službi.

Bosna i Hercegovina 20.08.2014 | 14:20
Zubac se danas izjasnio da nije kriv

Dragiša Jokić, branilac Zupca, rekao je novinarima nakon današnjeg ročišta da je ovakvim izjašnjenjem okrivljenog pokazan odnos prema ovom predmetu.On nije želio ništa više reći o ovom slučaju, navodeći da će sve biti izneseno tokom sudskog procesa.Sudija za prethodno saslušanje Mediha Pašić najavila je da će glavni pretres u predmetu protiv Zupca biti zakazan u zakonskom roku od 30 do 60 dana.Tužilaštvo BiH podiglo je junu optužnicu protiv direktora Sipe Gorana Zupca za nesavjestan rad u službi, koju je Sud BiH potvrdio 16. juna.

U optužnici se Zupcu na teret stavlja da tokom februarskih protesta nije odgovorio na zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH, te da je odbio angažovati specijalnu jedinicu Sipe.Optužnica u ovom predmetu podignuta je nakon tri i po mjeseca istrage u vezi s inkriminisanim događajem.Iz Sipe su u dopisima Savjetu ministra BiH ukazivali da je ova policijska agencija izložena stalnim nezakonitim i tendecioznim pritiscima Tužilaštva BiH, odnosno pojedinih tužilaca Tužilaštva koji izlaze iz okvira zakonom utvrđenih nadležnosti.

U istom dopisu Sipe se navodi da je Tužilaštvo BiH ishitreno i tendenciozno pokrenulo istragu, a zatim i podiglo optužnicu protiv direktora Zupca, iako je svjesno da ova agencija nije imala zakonsku nadležnost za bilo kakvo postupanje u konkretnom slučaju.Pokretanje istrage rezultiralo je i odlukom zamjenika ministra bezbjednosti BiH Mladen Ćavara da se Zupcu uskrati pristup tajnim podacima.Zubac je uputio 1. avgusta žalbu Savjetu ministara i Ministarstvu bezbjednosti BiH protiv tog rješenja za koje je tražio da se oglasi ništavnim ili poništi kao nezakonito.

U žalbi se između ostalog, ističe da su nezakonitim postupanjem tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Marković i zamjenik ministara bezbjednosti Mladen Ćavar uzrokovali štetu za koju je odgovorna BiH."Svojim postupanjem Tužilaštvo BiH prouzrokovalo je štetu ne samo meni kao pojedincu nego i BiH. Ova šteta je očita ne samo nanošenjem štete mom ugledu i časti, nego i ugledu Sipe.

Ovakvim pustupanjem je Tužilaštvo BiH ozbiljno ugrozilo bezbjednost BiH", navodi Zubac.

Komentari / 0

Ostavite komentar