Швајцарска тражи квалификоване раднике

Швајцарским предузећима недостају квалфиковани радници, менаџери и техничари, а свако треће предузеће у 2014. имало је проблема у проналажењу адекватних кадрова, показала је студија компаније "Манпоwер Суиссе", специјализоване за привремено запошљавање.

Република Српска 20.08.2014 | 15:28
Швајцарска тражи квалификоване раднике

Са проблемима у запошљавању потребних кадрова у овој години суочило се 33 одсто анкетираних компанија (од њих 752), за разлику од њих 33 одсто у 2013, пише швајцарски лист "24 сата".

Швајцарски предузимачи, поред наведених кадрова, пријављују и несташицу стручног финансијског особља, као и возача.На шестом мјесту налазе се трговачки представници, након што су прошле године привремено нестали са листе од 10 најдефицитарнијих кадрова.

Седму позицију међу недостајућим кадровима држи хотелско и ресторанско особље (осмо мјесто у 2013), испред секретара и административних службеника који су у прошлој години заузимали треће мјесто.На деветој позицији су инжењери (на седмој у 2013), а на посљедњој, десетој, налазе се пројект-менаџери којих на листи дефицитарних кадрова није било од 2010.

Главни разлози несташице ових кадрова нису се промијенили у односу на прошлу годину. Компаније поново наводе недостатак специјализованих струка и адекватних сертификата.

Коментари / 0

Оставите коментар