Švajcarska traži kvalifikovane radnike

Švajcarskim preduzećima nedostaju kvalfikovani radnici, menadžeri i tehničari, a svako treće preduzeće u 2014. imalo je problema u pronalaženju adekvatnih kadrova, pokazala je studija kompanije "Manpower Suisse", specijalizovane za privremeno zapošljavanje.

Republika Srpska 20.08.2014 | 15:28
Švajcarska traži kvalifikovane radnike

Sa problemima u zapošljavanju potrebnih kadrova u ovoj godini suočilo se 33 odsto anketiranih kompanija (od njih 752), za razliku od njih 33 odsto u 2013, piše švajcarski list "24 sata".

Švajcarski preduzimači, pored navedenih kadrova, prijavljuju i nestašicu stručnog finansijskog osoblja, kao i vozača.Na šestom mjestu nalaze se trgovački predstavnici, nakon što su prošle godine privremeno nestali sa liste od 10 najdeficitarnijih kadrova.

Sedmu poziciju među nedostajućim kadrovima drži hotelsko i restoransko osoblje (osmo mjesto u 2013), ispred sekretara i administrativnih službenika koji su u prošloj godini zauzimali treće mjesto.Na devetoj poziciji su inženjeri (na sedmoj u 2013), a na posljednjoj, desetoj, nalaze se projekt-menadžeri kojih na listi deficitarnih kadrova nije bilo od 2010.

Glavni razlozi nestašice ovih kadrova nisu se promijenili u odnosu na prošlu godinu. Kompanije ponovo navode nedostatak specijalizovanih struka i adekvatnih sertifikata.

Komentari / 0

Ostavite komentar