Заражених 2.240, умрло 1.229 људи

Према подацима Светске здравствене организације (СЗО), вирус еболе изазвао је смрт 84 особе за само три дана прошле седмице, чиме је укупан број жртава смртоносне болести достигао 1.229, јавиле су данас агенције.

Свијет 19.08.2014 | 18:31
Заражених 2.240, умрло 1.229 људи

Број жртава, који је пре недељу дана премашио хиљаду, повећан је између протеклог четвртка и суботе, наводи АФП.

Број потврђених инфекција вирусом повећан је током та три дана за 113, чиме је укупан број достигао 2.240, навела је та агенција УН за здравство.

Ројтерс наводи да су у извештају изнети подаци за четири земље, укључујући Нигерију.

СЗО је, такође, саопштила да ради са Светским програмом за храну како би се испоручила храна за милион људи који живе у зонама карантина у Гвинеји, Либерији и Сијера Леонеу.
"Храна је испоручена пацијентима у болницама и људима у карантину који не могу да изађу из куће и купе храну. Обезбеђивање редовних испорука хране представља један ефикасан начин да се ограничи непотребно кретање", навела је Организација у саопштењу.

СЗО је јуче препоручила властима у земљама са епидемијом еболе да контролишу путнике са међународних аеродрома, из лука и на главним граничним прелазима и да им не дозволе да отпутују ако имају било какве симптоме тог смртоносног вируса.

"Свакој особи са симптомима сличним еболи не треба дозволити да путује уколико се не ради о одговарајућој медицинској евакуацији", навела је та организација, док је Агенција ЕУ за контролу граница (Фронтекс) саопштила у понедељак да је обуставила авионске летове којима се имигранти враћају у Нигерију, једну од западноафричких земаља у којима влада епидемија.

"Одлучили смо да на неодређено време обуставимо такве летове за Нигерију које ми координишемо и суфинансирамо", изјавила је АФП-у Ева Монкур, портпаролка Фронтекса, који је задужен за око два одсто летова којима се имигранти враћају из ЕУ кући а чланице ЕУ за остале летове.

Прошле године је 160.000 имиграната враћено у земље из којих су дошли у ЕУ, углавном у Албанију, Индију, Пакистан и Русију.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар