Zaraženih 2.240, umrlo 1.229 ljudi

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), virus ebole izazvao je smrt 84 osobe za samo tri dana prošle sedmice, čime je ukupan broj žrtava smrtonosne bolesti dostigao 1.229, javile su danas agencije.

Svijet 19.08.2014 | 18:31
Zaraženih 2.240, umrlo 1.229 ljudi

Broj žrtava, koji je pre nedelju dana premašio hiljadu, povećan je između proteklog četvrtka i subote, navodi AFP.

Broj potvrđenih infekcija virusom povećan je tokom ta tri dana za 113, čime je ukupan broj dostigao 2.240, navela je ta agencija UN za zdravstvo.

Rojters navodi da su u izveštaju izneti podaci za četiri zemlje, uključujući Nigeriju.

SZO je, takođe, saopštila da radi sa Svetskim programom za hranu kako bi se isporučila hrana za milion ljudi koji žive u zonama karantina u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu.
"Hrana je isporučena pacijentima u bolnicama i ljudima u karantinu koji ne mogu da izađu iz kuće i kupe hranu. Obezbeđivanje redovnih isporuka hrane predstavlja jedan efikasan način da se ograniči nepotrebno kretanje", navela je Organizacija u saopštenju.

SZO je juče preporučila vlastima u zemljama sa epidemijom ebole da kontrolišu putnike sa međunarodnih aerodroma, iz luka i na glavnim graničnim prelazima i da im ne dozvole da otputuju ako imaju bilo kakve simptome tog smrtonosnog virusa.

"Svakoj osobi sa simptomima sličnim eboli ne treba dozvoliti da putuje ukoliko se ne radi o odgovarajućoj medicinskoj evakuaciji", navela je ta organizacija, dok je Agencija EU za kontrolu granica (Fronteks) saopštila u ponedeljak da je obustavila avionske letove kojima se imigranti vraćaju u Nigeriju, jednu od zapadnoafričkih zemalja u kojima vlada epidemija.

"Odlučili smo da na neodređeno vreme obustavimo takve letove za Nigeriju koje mi koordinišemo i sufinansiramo", izjavila je AFP-u Eva Monkur, portparolka Fronteksa, koji je zadužen za oko dva odsto letova kojima se imigranti vraćaju iz EU kući a članice EU za ostale letove.

Prošle godine je 160.000 imigranata vraćeno u zemlje iz kojih su došli u EU, uglavnom u Albaniju, Indiju, Pakistan i Rusiju.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar