Обиљежена слава храма у Сарајеву

Светом литургијом и великим народним весељем, храм Преображења Господњег у Сарајеву прославио је данас своју крсну славу.

Република Српска 19.08.2014 | 17:34
Обиљежена слава храма у Сарајеву

Била је то прилика да се окупе малобројни сарајевски Срби, као и Срби из окружења, али и представници власти Републике Српске и БиХ.

Окупљајући се испред храма Преображења Господњег, светиње изграђене 1940. године, оно мало Срба који и дан данас живе у Сарајеву са сјетом се присјећа како је то некада изгледало.

"Када сам ја била дјевојка, долазила сам на прославу са својом мајком и било је предивно и било је пуно народа. Данас се све своди на мало људи који долазе", каже Нада Цвитешић која читав живот живи у Сарајеву.

Храм Преображења Господњег донедавно је био на мети хулигана, који су константно скрнавили овај храм. Данас је ситуација колико-толико боља.

"Задње двије године нисмо имали већих проблема, захваљујући МУП-у Кантона Сарајево који је непрекидно око храма, сваке недјеље", рекао је свештеник Дарко Ђого.

Прослави храма Преображења Господњег присуствовала је и премијерка Српске Жељка Цвијановић.

Осим премијера на славу храма стигао је и министар спољне трговине у Савјету министара БиХ Борис Тучић, а кум славе био је народни посланик Синиша Додик.

На улици поред храма Преображења Господњег до рата се на овај дан играло коло и веселило у оном некадашњем мултиетничком Сарајеву. Данас, 22. године од почетка рата, коло се игра само у кругу цркве, а прославе се користе, по свему судећи и за предизборну кампању.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

носталгиа

19.08.2014 19:04

Али нема нас, оца Воја, оца Лаза И нас Срба који смо 30 година пјевали у хору под руководством упокојеног оца Брана.Тузно сто су нам одузели слободу да данас И ми присуствујемо прослави празника и да се сјетимо оних који су јос зиви а И оних којих висе нема!

ОДГОВОРИТЕ