Судије да примјењују Закон о банкама

Удружење за заштиту жираната БиХ затражило је данас да судије приликом доношења пресуда у парницама против јемаца примјењују Закон о банкама.

Босна и Херцеговина 19.08.2014 | 15:45
Судије да примјењују Закон о банкама

У отвореном писму Савјету министара БиХ, те ентитетским парламентима и министарствима правде, Удружење тражи одговор на питање ко је дао право судијама да не примјењују, односно "укину" Закон о банкама, који је донесен у сва три парламента.

Предсједник Удружења за заштиту жираната БиХ Јовица Цвјетковић рекао је на конференцији за новинаре да је повод за ово питање недавна пресуда Основног суда у Модричи, којом је судија, примјењујући Закон о банкама, ослободио јемце враћања кредита."Ту се видјело под којим условима и на који начин су банка и носилац кредита преварили јемце. Нису им рекли историју носиоца кредита, дали су кредит презадуженом и све прећутали јемцу.То је превара, а превара је кривично дјело", рекао је Цвјетковић.

Он је затражио од институција да дјелују и да оду у било који суд у БиХ, узму пар пресуда и увјере се да су оне донесене на бази непотпуних чињеница."Очекујемо позитиван одговор министарстава и надлежних институција, јер они именују судије и контролишу њихов рад. Мора се почети примјењивати закон када су у питању кредити, јер ће на тај начин жиранти бити ослобођени враћања кредита", рекао је Цвјетковић.

Он наводи да ће жиранти, примјењивањем Закона о банкама, добити правну сигурност, бити равноправни у судском поступку и имати могућност да изнесу аргументе и одбране се, док ће судија имати довољно чињеница да примјени материјално право и донесе пресуду да жирант буде ослобођен."Недопустиво је да судије не воде парницу по тужбама када банке раскину уговор са дужником, већ траже извршење, које аутоматски иде на жиранта", рекао је Цвјетковић.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дивљи запад

19.08.2014 14:28

Наса дрзава је дозволила банкама да буду дрзава, да пљацкају народ и да њихови слузбеници могу фалсификовати потписе а да други врацају новац! Дивљи запад!

ОДГОВОРИТЕ