Црна Гора легализује проституцију?

Легализација проституције је нешто са чиме се Црна Гора мора суочити, нешто што је реалност - мишљење је социолога Срђана Вукадиновића о теми која је у последње време актуелна у Црној Гори.

Регион 19.08.2014 | 10:21
Црна Гора легализује проституцију?

Да ли ће такав корак бити од користи и да ли је црногорско друштво уопште спремно за легализацију "најстаријег заната", Вукадиновић за подгорички радио "Антена М" упозорава да је то у Црној Гори "и даље табу тема".

"Никаква санкција није нешто што ће бити решење. Једино отворено говорење и отворена прича јесте кључ решења", сматра стручњак.

Када је посреди проституција, додаје он, нису проблем особе које се баве тиме, већ су проблем особе које су посредници у том чину, па је легализација нешто што ће уклонити главни проблем – макрое.

"Мислим да је легализација проституције нешто са чиме се Црна Гора мора суочити, нешто што је реалност. Систем треба да буде уређен тако да актери тог процеса буду контролисани од државе било здравствено, било на неки други начин", поручио је Вукадиновић.

Међутим, тако не мисли Љиљана Раичевић из Сигурне женске куће и наводи да су, бавећи се питањем да ли легализовати проституцију, дошли до података да Немачка, Холандија и остале земље које су то учиниле нису баш задовољне како је тај процес на крају испао.

Како је додала, СЖК је саставила листу од десет разлога против легализације проституције уверена да би то био поклон сводницима, препродавачима и секс индустрији, да помаже трговину женама у сврху сексуалне експлоатације, као и да не доноси контролу секс индустрије већ је повећава.

Међу навединим разлозима су и да легализација повећава тајност скривене, нелегалне, уличне и дечије проституције, не штити жене и не промовише њихово здравље, повећава потражњу за проституцијом...

Вукадиновић додаје да легализација, ипак, није решење за такозвану елитну проституцију.

"Црна Гора је изванредно подручје за тај вид проституције. У сфери елитне проституције није могуће разоткрити све чиниоце и актере тог процеса, јер се ради о великом новцу", закључак је Вукадиновића.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Лија

19.08.2014 08:40

Свакако је потребно што хитније проституцију уоквирити у закон.Чак размишљам да се уведу и фискалне касе како би и држава имала свој дио новца. За набавку и постављање ангажовати провјерене СНСД-ове кумовске фирме, које су сигурно у вези са Милиним кумовима у ЦГ. Јадна мајко јадних сватова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

и ста сад

19.08.2014 12:54

Легализује се и сад це свака да пријави радњу и плаца порез. Јест сигурно це старлете,манекенке и елитне певаљке да казу с ким се и колико друзе и за који новац. Како год да се уради неце бити добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

19.08.2014 15:32

Милу понестало пара у буџету. Држава спала на то да је курве издржавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Навијац

20.08.2014 16:55

Просирују туристицку понуду, вјероватно. Хоце ли морати цијене налијепити? Ста кад буде каква "акција" или "сезонско снизење", морају ли се излијепити наљепницама са прекризеним цијенама? Како ово одредити? Занат, КВ. ВКВ, јос треба и сколу проституције да уградимо у будзет, па накнаде за "струцно усаврсавање". Стварно које перверзно размисљање власти? Толико проблема који стоје неријесени, а они се ухватили нецега сто постоји од настанка свијета. Све говори о перверзним умовима људи који су на власти, а који су се недавно напљацкали. Они свакако вец користе ове услуге, а легализацијом би онемогуцили да их неко за то јавно прозива.

ОДГОВОРИТЕ