БиХ постала извозник терориста

У Ираку је недавно опасан експлозивом у самоубилачкој мисији страдао Емрах Фојница, припадник вехабијске заједнице проистекле од муџахединских бораца који су током рата у БиХ ратовали на страни Армије РБиХ.

Босна и Херцеговина 17.08.2014 | 19:32
БиХ постала извозник терориста

Тако је БиХ од „увозника“ постала „извозник“ терориста који су спремни на најбруталније обрачунавање са онима који не слиједе њихове циљеве.

Иако је БиХ још 1. јула донијела измјене закона према којима ће кривично гонити све који ратују на страним ратиштима, као и њихове помагаче, након терористичког акта Емраха Фојнице који се догодио 8. августа – од надлежних институција БиХ стигло је само ћутање. Ни онима који су изгласали закон није јасно зашто.

Одговора на питање зашто нема реакције надлежних нема ни бошњачки делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Мехмед Брадарић, један од оних који је учествовао у доношењу Закона. Поново упозорава на дјеловање радикалних исламиста у БиХ.

„Они су безбједносни проблем за ову државу, крше Устав ове државе, и мислим да би надлежни требали реаговати. И мени самом је то чудно. Ти људи су једна друштвена опасност за све грађане БиХ“, каже Брадарић.

Ни у Републици Српској нису задовољни начином на који се надлежне институције БиХ баве овим проблемом.

“Не одобравам одласке, нити учешће држављана БиХ на страним ратиштима, јер то носи одређене ризике. Закони морају да се поштују и једнако важе за све. У БиХ мало шта функционише како треба, а оно што функционише, не одражава увијек интересе сва три конститутивна народа и осталих грађана”, каже Жељка Цвијановић.

Потпредсједник СДС-а Огњен Тадић истиче да проблем представљају младићи од 20-21 који се и не сјећају овог посљедњег рата у БиХ.

“Закон који постоји сигурно не може до краја ријешити овај проблем, нити регрутацију и учешће држављана БиХ на страним ратиштима, али би требало сваком човјеку који је иоле паметан да каже шта је исправно, а шта не. Очекујем од надлежних органа да тај закон проводе досљедно”, истиче Тадић.

Новинар Есад Хећимовић, аутор књиге о учешћу муџахедина у рату у БиХ, сматра да би надлежне институције БиХ требало много озбиљније да приступе рјешавању проблема регрутовања грађана БиХ за ратове у Сирији и Ираку, посебно због тога што из тог миљеа проистиче и могућа терористичка пријетња у БиХ.

На ратиштима широм свијета налазе се бројне „безбједносно интересантне особе“ које су осуђиване или за тероризам или за друга кривична дјела. Један од њих је и Бајро Икановић који је одлежао казну затвора за тероризам, а који се сада налази у Сирији.

У правосудном ланцу требало би више рачуна повести о истрагама и доказима који би касније довели до осуђујуће пресуде, јер је таквих примјера много, каже професор на Факултету политичких наука у Сарајеву Владо Азиновић.

„Имамо један случај Мурадифа Хамзабеговића који је пред Судом БИХ осуђен на шест година затвора због шверца људима. Тај човјек никада није одслужио казну, он је тренутно у Сирији и бави се истим послом. Очито је да нешто у том систему тражења доказа, подношења доказа и изрицања пресуда на основу поднесених доказа не функционише на најбољи начин“, каже Азиновић.

Управо уз Хамзибеговићеву помоћ, како се верује, и Бајро Икановић је отишао у Сирију да се бори на страни милитантних исламиста. Али, без обзира што се инспиратори одласка на страна ратишта скоро свакодневно оглашавају на интернет порталима – није познато да је ико од њих приведен након ступања на снагу нових законских одредби. У надлежним институцијама о тој теми и даље само ћуте.

ТВ БН

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

никола

17.08.2014 18:13

Ко су сада терористи украјиници иили ови ПРО руси?

ОДГОВОРИТЕ
Name

травник

17.08.2014 18:52

БИХ је постала извозник будала па нека и ми нешто извозимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

1389

17.08.2014 19:26

Кад казете БиХ,мисли се на цијелу територију БиХ,кад казете,извозник терориста,мисли се на све нације,вјере које зиве у БиХ,јел тако?Написите,федерација БиХ,постала извозник исламски фудаменталиста,дзихад ратника,који се боре за једну вјеру а то је Ислам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузлак

17.08.2014 19:38

Какви ба терористи, народ нема ста да једе ...ови обецавали златне касике а народ добио будјав хљеб... да је макар хљеб хљебом

ОДГОВОРИТЕ
Name

зијо

17.08.2014 19:40

А БН ГЛУПИХ НАСЛОВА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гашпар

17.08.2014 20:28

Генерално гледајући, па људи ко коме може забранити да иде на ратиште, па, понос је у српском народу бити "ДОБРОВОЉАЦ", то је увијек било и биће, а то што се ти добровољци односе на вехабије и муџахедине, то је друга прича, битно је да не ратују код нас, а тамо нека иду по свом избору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

17.08.2014 20:31

Некада смо извозили производе , фирме нам радиле по свијету , " извозили " признате струцњаке , а сада "извозимо" терористе ! Босњаци у Сирији , Срби на истоку Украјине , Хрвати на западу Украјине ! И цудимо се поплавама , криви су нам увијек сви за све , али нико нам није крив за насу глупост до нас самих ! И сто прије схватимо да смо малени и да нас нико ниста не пита то боље по нас , а ови " наси лидери " би "закухали у секунди" , али назалост по њих не могу и да зао ми је сваке недузне зртве али морамо се мало " охладити " од јама , Златиста , криза поред Мостара , Сребренице , мање слусати попове , ходзе и фратре , цаст нормалним изузецима у њиховим редовима , да ме криво не схватите , јер имамо ли сутра ста да једемо ?!" Наси заститници виталних националних интереса " имају , а ми.....???!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

17.08.2014 20:33

Ово су Бакирови хероји само засто он не иде тамо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

17.08.2014 20:50

Па и Србија извози плаценике. Ста це људи немају посла па се морају продавати да би своју породицу прехранили радеци све и сваста па и то да ратују за новац. Ко год хоце нека иде сретан му пут,ал ме цуди сто не иду и дјеца ових насих полтицара,волио би да и они оду да виде како се крух зарадјује. За све ове слуцајеве је власт крива са својим лоповлуком...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЦЦЦ

17.08.2014 21:21

Па има и људи из БиХ у Украјни или Израелу :/

ОДГОВОРИТЕ
Name

циталац

17.08.2014 21:54

Цитам пет пута и не могу да разумијем ста је Зељка хтјела реци... Једна сувисла реценица и онда три труц-муц само да се несто цује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоран

18.08.2014 02:58

Ко с дјавлом тикве сади.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

100%

18.08.2014 05:22

Само нека иду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

судеx

18.08.2014 06:27

Нема се овдје ста пуно говорити. Људи без посла,без напретка,безидејног рјесења за зивот. Омладина у вецини на цијелом подруцију у БиХ гледа празним погледом у небо,цекајуци боље вријеме. Политицари наравно на то и не обрацају пазњу,па је ово полодно тло за овакве ствари. Сто неко не писе вијести колико се омладине дрогира и тоне у бездан. Ста с тим проблемом. Ови сто оду ратовати,сумњам да це се вецина вратити,а дрога,алкохолизам,насиље произведено овом ситацијом је нама веци проблем. Пустите се Сирије и Русије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Едо Слатина

18.08.2014 09:19

У праву си сто посто,али ми се волимо трсити као да су сад ови сто иду ратовати из БиХ неко и несто,они су само топовско месо и глинени голубови,али напунили су им главу како су они вазни а уствари нису нико и ниста,ми смо мала држава да би имали неки утицај у свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

18.08.2014 16:43

Биједа гура човјека у све што нетреба . Зато је влада све крива важно је да они имају И превише само да народ нема па да са њим може владати како они хоће

ОДГОВОРИТЕ
Name

станојко

19.08.2014 02:10

У време Тите покојног било је врло мало дрогераса и криминалаца а сад богу хвала на свака два корака пет или сест комада, лопов до лопова и дрогерас до дрогераса. Посла ни за лијека, а дрзава уби са дадзбинама, отима и саком и капом, могу само да казем "Бозе спаси ову сиротињу ових владајуцих лопова и дај памет овој омладини". Ниста висе од мене хвала на пазњи!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

грбавци 2

19.08.2014 06:02

Овај "Извоз" је нуспроизвод лоше политике која се годинама води на овим просторима. Сад ће избори и опет ћемо се враћати у 1992 и имати референдум... Ја се слажем са Едом, морамо се окренути нашој свакодневници и мислити на сутра...

ОДГОВОРИТЕ