Кренула ПЛ - пораз 'Ђавола' на старту!

После 98 дана паузе почиње нова сезона Премијер лиге, у коју клубови улазе некон рекордног трошења у летњем прелазном року.

Фудбал 16.08.2014 | 17:30
Кренула ПЛ - пораз 'Ђавола' на старту!

Премијерлигаши су потрошили 647 милиона фунти на појачања скоро две недеље пре краја прелазног рока, што је 17 више него током целог прошлог лета.

Сезона је почела дуелом Манчестер Јунајтеда и Сонвсија у којем је славио велшки тим са 2:1, начинивши тако огромно изненађење на Олд Трафорду. Титулу брани Манчестер Сити, док је главни фаворит према кладионицама Челси.

Другу сезону у низу Манчестер Јунајтед почиње са новим менаџером, што се није догодило три деценије. Луј ван Гал је човек од кога Манчунијанси очекују повратак круне на Олд Трафорд.

Холанђанин је један од четворице нових менаџера у лиги, док су чак десеторица играча клубове коштала по најмање 20 милиона фунти. Рекордан трансфер овог лета у ПЛ тренутно држи Чилеанац Алексис Санчес који је стигао из Барселоне у Арсенал за 35 милиона.

Нова сезона је друга у трогодишњем уговору лиге и ТВ кућа вредном милијарду фунти по сезони, а очекује се да награде за најбоље буду око 100 милиона фунти. Прошле сезоне шампион Сити је зарадио 96,5 милиона фунти, миллион мање од Ливерпула јер су "редси" чешће били на телевизији. Профитирали су чак и клубови који су испали, тако је Кардиф зарадио 62 милиона фунти.

Иновација у новој сезони је нестајући спреј који ће судије да користе током прекида како се не би померала лопта нити живи зид, а што је успешно примењено на протеклом Светском првенству у Бразилу.

Очекује се једна од најнеизвеснијих сезона у борби за титулу у историји Премијер лиге, неизвеснија и од претходне у којој су четири клуба била равноправна до последњих неколико кола.

Највише се очекује од Челсија, Жозе Мурињо је прошлу сезону искористио да заведе ред у екипи, а овог лета довео три фантастична појачања, стигао је шпански тандем Дијего Коста-Сеск Фабрегас, те се вратио легенда Стамфорд Бриџа Дидије Дрогба. Челси је укупно потрошио 80 милиона фунти.

Шампион Сити је због санкција УЕФА могао да потроши само 50 милиона, а највеће појачање је француски штопер Елијаквим Мангала који је плаћен Порту 32 милиона фунти.

Највеће промене опет су се догодиле на Олд Трафорду, отишао је одбрамбени тандем Немања Видић-Рио Фердинанд, те легенда Рајан Гигс, стигао је нови менаџер који је потрошио висе од 65 милиона фунти на довођење Андера Ерере и Лука Шоа.

Арсенал је на отварању сезоне у Енглеској декласирао шампиона Сити 3:0 у Комјунити Шилду и најавио овај пут равноправну борбу за титулу до последње секунде сезоне.

Главна непознаница међу фаворитима биће Ливерпул, који је продао најбољег стрелца и играча прошле сезоне у ПЛ Луиса Суареса, а купио 'пола' Саутемптона и довео Србина, Лазара Марковића.

Поред Марковића, Србију ће у најпрестижнијем клупском фудбалском такмичењу представљати још тандеми Челсија (Бранислав Ивановић и Немања Матић) и Манчестер Ситија (Александар Коларов и Матија Настасић), те Душан Тадић у Саутемптону. Шансу би у Тотенхему евентуално могао да добије 18-годишњи Милош Вељковић.

Седам клубова ће представљати Енглеску у Европи ове сезоне, а први пут од сезоне 1989-1990. међу њима неће бити Манчестер Јунајтед.

Сити, Ливерпул и Челси ће играти Лигу шампиона, Арсенал ће до елите морати преко Бешикташа у квалификацијама, док ће Евертон, Тотенхем и Хал Сити играти у Лиги Европе. Нови премијерлигаши су Квинс Парк Ренџерс, Лестер Сити и Барнли.

Прво коло одмах доноси неколико веома интересантних парова. У центру пажње свакако ће бити Енфилд у недељу када ће Ливерпул дочекати Саутемптон, којем је узео неколико кључних играча из прошле сезоне (Адам Лалана, Рики Ламберт, Дејан Ловрен).

Нама ће свакако бити интересантан могућ окршај наших репрезентативаца Лазара Марковића и Душана Тадића.

Дерби кола игра се такође у недељу, шампион Манчестер Сити одбрану титуле почиње из Њукасла. Као што је већ наведено Ван Гал ће деби имати на Олд Трафорду против Свонсија, док фаворит Челси затвара коло у недељу код повратника у елиту Барнлија.

Арсенал дочекује градског ривала Кристал Палас, а мали лондонски дерби играће Вест Хем и Тотенхем. Да ли Евертон може да се угура међу поменуте фаворите за титулу можда ће нам рећи већ Лестер, који се после деценије вратио у Премијер лигу.

Премијер лига, 1. коло:
13:45 Манчестер Јунајтед – Свонси 1:2
16:00 Лестер Сити – Евертон
16:00 КПР – Хал Сити
16:00 Стоук Сити – Астон Вила
16:00 ВБА – Сандерленд
16:00 Вест Хем – Тотенхем
18:30 Арсенал – Кристал Палас

недеља:
14:30 Ливерпул – Саутемптон
17:00 Њукасл – Манчестер Сити

понедељак:
21:00 Барнли – Челси

Коментари / 0

Оставите коментар