Krenula PL - poraz 'Đavola' na startu!

Posle 98 dana pauze počinje nova sezona Premijer lige, u koju klubovi ulaze nekon rekordnog trošenja u letnjem prelaznom roku.

Fudbal 16.08.2014 | 17:30
Krenula PL - poraz 'Đavola' na startu!

Premijerligaši su potrošili 647 miliona funti na pojačanja skoro dve nedelje pre kraja prelaznog roka, što je 17 više nego tokom celog prošlog leta.

Sezona je počela duelom Mančester Junajteda i Sonvsija u kojem je slavio velški tim sa 2:1, načinivši tako ogromno iznenađenje na Old Trafordu. Titulu brani Mančester Siti, dok je glavni favorit prema kladionicama Čelsi.

Drugu sezonu u nizu Mančester Junajted počinje sa novim menadžerom, što se nije dogodilo tri decenije. Luj van Gal je čovek od koga Mančunijansi očekuju povratak krune na Old Traford.

Holanđanin je jedan od četvorice novih menadžera u ligi, dok su čak desetorica igrača klubove koštala po najmanje 20 miliona funti. Rekordan transfer ovog leta u PL trenutno drži Čileanac Aleksis Sančes koji je stigao iz Barselone u Arsenal za 35 miliona.

Nova sezona je druga u trogodišnjem ugovoru lige i TV kuća vrednom milijardu funti po sezoni, a očekuje se da nagrade za najbolje budu oko 100 miliona funti. Prošle sezone šampion Siti je zaradio 96,5 miliona funti, million manje od Liverpula jer su "redsi" češće bili na televiziji. Profitirali su čak i klubovi koji su ispali, tako je Kardif zaradio 62 miliona funti.

Inovacija u novoj sezoni je nestajući sprej koji će sudije da koriste tokom prekida kako se ne bi pomerala lopta niti živi zid, a što je uspešno primenjeno na proteklom Svetskom prvenstvu u Brazilu.

Očekuje se jedna od najneizvesnijih sezona u borbi za titulu u istoriji Premijer lige, neizvesnija i od prethodne u kojoj su četiri kluba bila ravnopravna do poslednjih nekoliko kola.

Najviše se očekuje od Čelsija, Žoze Murinjo je prošlu sezonu iskoristio da zavede red u ekipi, a ovog leta doveo tri fantastična pojačanja, stigao je španski tandem Dijego Kosta-Sesk Fabregas, te se vratio legenda Stamford Bridža Didije Drogba. Čelsi je ukupno potrošio 80 miliona funti.

Šampion Siti je zbog sankcija UEFA mogao da potroši samo 50 miliona, a najveće pojačanje je francuski štoper Elijakvim Mangala koji je plaćen Portu 32 miliona funti.

Najveće promene opet su se dogodile na Old Trafordu, otišao je odbrambeni tandem Nemanja Vidić-Rio Ferdinand, te legenda Rajan Gigs, stigao je novi menadžer koji je potrošio vise od 65 miliona funti na dovođenje Andera Erere i Luka Šoa.

Arsenal je na otvaranju sezone u Engleskoj deklasirao šampiona Siti 3:0 u Komjuniti Šildu i najavio ovaj put ravnopravnu borbu za titulu do poslednje sekunde sezone.

Glavna nepoznanica među favoritima biće Liverpul, koji je prodao najboljeg strelca i igrača prošle sezone u PL Luisa Suaresa, a kupio 'pola' Sautemptona i doveo Srbina, Lazara Markovića.

Pored Markovića, Srbiju će u najprestižnijem klupskom fudbalskom takmičenju predstavljati još tandemi Čelsija (Branislav Ivanović i Nemanja Matić) i Mančester Sitija (Aleksandar Kolarov i Matija Nastasić), te Dušan Tadić u Sautemptonu. Šansu bi u Totenhemu eventualno mogao da dobije 18-godišnji Miloš Veljković.

Sedam klubova će predstavljati Englesku u Evropi ove sezone, a prvi put od sezone 1989-1990. među njima neće biti Mančester Junajted.

Siti, Liverpul i Čelsi će igrati Ligu šampiona, Arsenal će do elite morati preko Bešiktaša u kvalifikacijama, dok će Everton, Totenhem i Hal Siti igrati u Ligi Evrope. Novi premijerligaši su Kvins Park Rendžers, Lester Siti i Barnli.

Prvo kolo odmah donosi nekoliko veoma interesantnih parova. U centru pažnje svakako će biti Enfild u nedelju kada će Liverpul dočekati Sautempton, kojem je uzeo nekoliko ključnih igrača iz prošle sezone (Adam Lalana, Riki Lambert, Dejan Lovren).

Nama će svakako biti interesantan moguć okršaj naših reprezentativaca Lazara Markovića i Dušana Tadića.

Derbi kola igra se takođe u nedelju, šampion Mančester Siti odbranu titule počinje iz Njukasla. Kao što je već navedeno Van Gal će debi imati na Old Trafordu protiv Svonsija, dok favorit Čelsi zatvara kolo u nedelju kod povratnika u elitu Barnlija.

Arsenal dočekuje gradskog rivala Kristal Palas, a mali londonski derbi igraće Vest Hem i Totenhem. Da li Everton može da se ugura među pomenute favorite za titulu možda će nam reći već Lester, koji se posle decenije vratio u Premijer ligu.

Premijer liga, 1. kolo:
13:45 Mančester Junajted – Svonsi 1:2
16:00 Lester Siti – Everton
16:00 KPR – Hal Siti
16:00 Stouk Siti – Aston Vila
16:00 VBA – Sanderlend
16:00 Vest Hem – Totenhem
18:30 Arsenal – Kristal Palas

nedelja:
14:30 Liverpul – Sautempton
17:00 Njukasl – Mančester Siti

ponedeljak:
21:00 Barnli – Čelsi

Komentari / 0

Ostavite komentar