"НАТО постигао распад СФРЈ"

НАТО користи појам "руска претња" само да би доказао да је таЈ војни савез неопходан, изјавио је руски изасланик у НАТО-у Александер Грушко агенцији Итар-Тасс.

Свијет 16.08.2014 | 12:11
"НАТО постигао распад СФРЈ"

"НАТО схвата да Русија није претња за његове чланице и уопштено говорећи на Истоку не постоји нико од кога треба штитити савезнике. Али претња оправдава јачање источног крила, развијање војног присуства у централној и источној Европи, у водама Балтика, Медитерана и Црног мора и интензивирање маневара дуж руских граница", објаснио је он.

Грушко је, такође, рекао да ниједан стабилизациони пројекат НАТО-а није био успешан.

"Истина је да ниједан стабилизациони пројекат НАТО није био успешан. Шта је тај савез постигао? Распад Југославије, распад Либије или гушење Ирака који су напали међународни терористи? Кампања у Авганистану ће ускоро бити завршена, а да циљ стабилизовања ситуације у тој земљи није остварен", казао је он.

Грушко је истакао да многи експерти, па и они у самом НАТО, јасно виде да амбиције НАТО да буде глобални лидер нису реалне и да тај савез као инструмент хладног рата не испуњава нове безбедносне критеријуме који захтевају нове приступе, а не употребу војне силе за хуманитарне интервенције или промене режима.

"Све се мења и зато НАТО у међународним питањима вероватно неће важити за 'извор политичког легитимитета', како то воли да каже генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен", закључио је Грушко.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Босанац

16.08.2014 10:36

МОРА доћи до реконцилације Балканских муслимана и православаца иначе неће нас бити! Ми несмијемо ни са једним ни са другим, већ само са собом! Једни другима смо много наудили кроз много ратова, а корист је увијек извлачио неко трећи (Римљани, Турци, Американци), хоћемо ли се икада опаметити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

луд, збуњен, нормалан

16.08.2014 11:19

Спин вијести нас убисе...висе се не зна ко ста хоце и неце... Док се ми свадјамо, ратујемо и туцемо они све богатији..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

16.08.2014 11:45

Да су балканска племена размишљала као што каже овај Босанац не бисмо дозволили да нас бјелосвјетске протуве преко домаћих јајара гурну у хаос и мржњу из којих се никад више нећемо извући и опоравити. А дали ћемо се опаметити? Како болан?

ОДГОВОРИТЕ
Name

босна

16.08.2014 12:17

Латини(Хрвати)су најподлији!!!!

ОДГОВОРИТЕ