"NATO postigao raspad SFRJ"

NATO koristi pojam "ruska pretnja" samo da bi dokazao da je taJ vojni savez neophodan, izjavio je ruski izaslanik u NATO-u Aleksander Gruško agenciji Itar-Tass.

Svijet 16.08.2014 | 12:11
"NATO postigao raspad SFRJ"

"NATO shvata da Rusija nije pretnja za njegove članice i uopšteno govoreći na Istoku ne postoji niko od koga treba štititi saveznike. Ali pretnja opravdava jačanje istočnog krila, razvijanje vojnog prisustva u centralnoj i istočnoj Evropi, u vodama Baltika, Mediterana i Crnog mora i intenziviranje manevara duž ruskih granica", objasnio je on.

Gruško je, takođe, rekao da nijedan stabilizacioni projekat NATO-a nije bio uspešan.

"Istina je da nijedan stabilizacioni projekat NATO nije bio uspešan. Šta je taj savez postigao? Raspad Jugoslavije, raspad Libije ili gušenje Iraka koji su napali međunarodni teroristi? Kampanja u Avganistanu će uskoro biti završena, a da cilj stabilizovanja situacije u toj zemlji nije ostvaren", kazao je on.

Gruško je istakao da mnogi eksperti, pa i oni u samom NATO, jasno vide da ambicije NATO da bude globalni lider nisu realne i da taj savez kao instrument hladnog rata ne ispunjava nove bezbednosne kriterijume koji zahtevaju nove pristupe, a ne upotrebu vojne sile za humanitarne intervencije ili promene režima.

"Sve se menja i zato NATO u međunarodnim pitanjima verovatno neće važiti za 'izvor političkog legitimiteta', kako to voli da kaže generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen", zaključio je Gruško.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Bosanac

16.08.2014 10:36

MORA doći do rekoncilacije Balkanskih muslimana i pravoslavaca inače neće nas biti! Mi nesmijemo ni sa jednim ni sa drugim, već samo sa sobom! Jedni drugima smo mnogo naudili kroz mnogo ratova, a korist je uvijek izvlačio neko treći (Rimljani, Turci, Amerikanci), hoćemo li se ikada opametiti?

ODGOVORITE
Name

lud, zbunjen, normalan

16.08.2014 11:19

Spin vijesti nas ubise...vise se ne zna ko sta hoce i nece... Dok se mi svadjamo, ratujemo i tucemo oni sve bogatiji..

ODGOVORITE
Name

Krajišnik

16.08.2014 11:45

Da su balkanska plemena razmišljala kao što kaže ovaj Bosanac ne bismo dozvolili da nas bjelosvjetske protuve preko domaćih jajara gurnu u haos i mržnju iz kojih se nikad više nećemo izvući i oporaviti. A dali ćemo se opametiti? Kako bolan?

ODGOVORITE
Name

bosna

16.08.2014 12:17

Latini(Hrvati)su najpodliji!!!!

ODGOVORITE