С путовницом најлакше, с пасошем теже

Чиле је једна од ријетких држава ван Европске уније, односно зоне шенгена у коју истовремено без визе могу путовати грађани држава западног Балкана и регије: Хрватске, БиХ, Македоније, Србије и Црне Горе.

За путовање у Чиле из ових држава довољно је посједовање путне исправе (пасоша), која је валидна најмање шест мјесеци прије планираног путовања.

Босна и Херцеговина 16.08.2014 | 08:36
С путовницом најлакше, с пасошем теже

Анализа начина путовања за САД, Канаду, Велику Британију, Ирску, Аустралију, Јордан, Уједињене Арапске Емирате, Мексико, Бјелорусију, Мароко, Кубу, Тајланд, Молдавију, Аргентину, Нови Зеланд и Бразил показује да су у најбољем положају што се тиче путовања без визе ван ЕУ, односно простора шенгена, од земаља из регије држављани Хрватске. Истовремено, држављани Македоније и БиХ су у најлошијој позицији.

Примјерице, у Бразил без визе у трајању до 90 дана, осим грађана Хрватске, могу и држављани Србије и БиХ, али не и Црне Горе и Македоније.

Виза за САД треба свим држављанима из регије и могу је добити у амбасадама САД у својим државама. Исто важи и за Велику Британију, осим грађана Хрватске којима виза није потребна. Свима је потребна виза за Аустралију, коју власници пасоша могу прибавити и е-путем.

За све држављане земаља у региону потребна је и виза за Јордан, само што се она прибавља на различите начине. Тако је грађани Хрватске могу добити на граничном прелазу при уласку у Јордан, као и држављани БиХ, или у Амбасади Јордана у главном граду Италије, Риму.

На граничном прелазу виза за Јордан издаје се и за држављане Србије, те Црне Горе, и то до 15 дана боравка, док по њу грађани Македоније иду у главни град Турске, Анкару.

Од прибављања виза за Канаду ослобођени су једино држављани Хрватске. Држављани Хрватске, Србије и Црне Горе могу без визе до 90 дана путовати у Аргентину, за грађане БиХ она се издаје у главном граду Мађарске, Будимпешти, и то уз лично присуство, док је надлежна амбасада за издавање виза за грађане Македоније Амбасада Аргентине у Софији.

Без визе у Мексико могу држављани Хрватске, а визу на 10 година држављани Србије ваде у Амбасади те државе у Београду. Амбасада у Београду надлежна је и за издавање виза за држављане БиХ, Црне Горе и Македоније.

И за путовања у Мароко грађанима Хрватске не требају визе, а у главном граду Србије она се издаје за грађане БиХ, Србије и Црне Горе. За грађане Македоније визе се издају у Софији, главном граду Бугарске.

Визе за путовања у Ирску ослобођени су држављани Хрватске, а грађани БиХ и Србије могу ући без визе уколико имају ону Велике Британије и под увјетом да у Ирску улазе из те државе.
За путовања у Бјелорусију визе су ослобођени грађани Србије и Црне Горе и то до 30 дана, а осталима је виза потребна. Од краја марта држављани Хрватске без визе могу путовати и у Уједињене Арапске Емирате.

Држављанима Хрватске не треба виза за путовања у Молдавију. Интересантан је, иначе, распоред држава и градова у које по визу иду остали грађани земаља региона. Тако држављани БиХ и Црне Горе по визу морају у главни град Мађарске, Будимпешту, држављани Србије у главни град Румуније, Букурешт, а грађани Македоније, у главни град Бугарске, Софију.

Интересантно је да држављанима Србије не треба виза за Кубу и то на основу споразума из 1966. године. Морају само попунити образац и при изласку платити 20 евра таксе за међународне летове. Без визе на Кубу путују и држављани Црне Горе, као и грађани Македоније до 30 дана, с тим да на Куби могу свој боравак продужити још два пута по 30 дана.

Хрватски држављани, који намјеравају туристички путовати на Кубу, требају туристичку визу која се издаје у облику тзв. туристичке карте, с роком ваљаности 30 дана од дана уласка и може се продужити за даљих 30 дана.

Исто је и када је ријеч о држављанима БиХ.

Веома тешко је до визе за Нови Зеланд, заправо најтеже. Она се за грађане Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе и Македоније једино издаје у Амбасади ове државе у главном граду Велике Британије, Лондону. Држављанима Хрватске не треба виза за Нови Зеланд.
Свим држављанима земаља регије потребна је виза за Тајланд.

Коментари / 0

Оставите коментар