S putovnicom najlakše, s pasošem teže

Čile je jedna od rijetkih država van Evropske unije, odnosno zone šengena u koju istovremeno bez vize mogu putovati građani država zapadnog Balkana i regije: Hrvatske, BiH, Makedonije, Srbije i Crne Gore.

Za putovanje u Čile iz ovih država dovoljno je posjedovanje putne isprave (pasoša), koja je validna najmanje šest mjeseci prije planiranog putovanja.

Bosna i Hercegovina 16.08.2014 | 08:36
S putovnicom najlakše, s pasošem teže

Analiza načina putovanja za SAD, Kanadu, Veliku Britaniju, Irsku, Australiju, Jordan, Ujedinjene Arapske Emirate, Meksiko, Bjelorusiju, Maroko, Kubu, Tajland, Moldaviju, Argentinu, Novi Zeland i Brazil pokazuje da su u najboljem položaju što se tiče putovanja bez vize van EU, odnosno prostora šengena, od zemalja iz regije državljani Hrvatske. Istovremeno, državljani Makedonije i BiH su u najlošijoj poziciji.

Primjerice, u Brazil bez vize u trajanju do 90 dana, osim građana Hrvatske, mogu i državljani Srbije i BiH, ali ne i Crne Gore i Makedonije.

Viza za SAD treba svim državljanima iz regije i mogu je dobiti u ambasadama SAD u svojim državama. Isto važi i za Veliku Britaniju, osim građana Hrvatske kojima viza nije potrebna. Svima je potrebna viza za Australiju, koju vlasnici pasoša mogu pribaviti i e-putem.

Za sve državljane zemalja u regionu potrebna je i viza za Jordan, samo što se ona pribavlja na različite načine. Tako je građani Hrvatske mogu dobiti na graničnom prelazu pri ulasku u Jordan, kao i državljani BiH, ili u Ambasadi Jordana u glavnom gradu Italije, Rimu.

Na graničnom prelazu viza za Jordan izdaje se i za državljane Srbije, te Crne Gore, i to do 15 dana boravka, dok po nju građani Makedonije idu u glavni grad Turske, Ankaru.

Od pribavljanja viza za Kanadu oslobođeni su jedino državljani Hrvatske. Državljani Hrvatske, Srbije i Crne Gore mogu bez vize do 90 dana putovati u Argentinu, za građane BiH ona se izdaje u glavnom gradu Mađarske, Budimpešti, i to uz lično prisustvo, dok je nadležna ambasada za izdavanje viza za građane Makedonije Ambasada Argentine u Sofiji.

Bez vize u Meksiko mogu državljani Hrvatske, a vizu na 10 godina državljani Srbije vade u Ambasadi te države u Beogradu. Ambasada u Beogradu nadležna je i za izdavanje viza za državljane BiH, Crne Gore i Makedonije.

I za putovanja u Maroko građanima Hrvatske ne trebaju vize, a u glavnom gradu Srbije ona se izdaje za građane BiH, Srbije i Crne Gore. Za građane Makedonije vize se izdaju u Sofiji, glavnom gradu Bugarske.

Vize za putovanja u Irsku oslobođeni su državljani Hrvatske, a građani BiH i Srbije mogu ući bez vize ukoliko imaju onu Velike Britanije i pod uvjetom da u Irsku ulaze iz te države.
Za putovanja u Bjelorusiju vize su oslobođeni građani Srbije i Crne Gore i to do 30 dana, a ostalima je viza potrebna. Od kraja marta državljani Hrvatske bez vize mogu putovati i u Ujedinjene Arapske Emirate.

Državljanima Hrvatske ne treba viza za putovanja u Moldaviju. Interesantan je, inače, raspored država i gradova u koje po vizu idu ostali građani zemalja regiona. Tako državljani BiH i Crne Gore po vizu moraju u glavni grad Mađarske, Budimpeštu, državljani Srbije u glavni grad Rumunije, Bukurešt, a građani Makedonije, u glavni grad Bugarske, Sofiju.

Interesantno je da državljanima Srbije ne treba viza za Kubu i to na osnovu sporazuma iz 1966. godine. Moraju samo popuniti obrazac i pri izlasku platiti 20 evra takse za međunarodne letove. Bez vize na Kubu putuju i državljani Crne Gore, kao i građani Makedonije do 30 dana, s tim da na Kubi mogu svoj boravak produžiti još dva puta po 30 dana.

Hrvatski državljani, koji namjeravaju turistički putovati na Kubu, trebaju turističku vizu koja se izdaje u obliku tzv. turističke karte, s rokom valjanosti 30 dana od dana ulaska i može se produžiti za daljih 30 dana.

Isto je i kada je riječ o državljanima BiH.

Veoma teško je do vize za Novi Zeland, zapravo najteže. Ona se za građane Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije jedino izdaje u Ambasadi ove države u glavnom gradu Velike Britanije, Londonu. Državljanima Hrvatske ne treba viza za Novi Zeland.
Svim državljanima zemalja regije potrebna je viza za Tajland.

Komentari / 0

Ostavite komentar