Влада нуди експлоатацију угља код Угљевика и Лопара

Министарство индустрије, енергетике и рударства РС расписало је јуче јавни позив за додјелу концесије за експлоатацију угља на лежишту "Делићи и Пељаве-Тобут" у Угљевику и Лопарама, а процијењена вриједност инвестиције износи 265,12 милиона КМ.

Република Српска 15.08.2014 | 18:32
Влада нуди експлоатацију угља код Угљевика и Лопара

Пројекат подразумијева отварање новог рудника на овом лежишту, а планирана годишња производња угља износи око 2,6 милиона тона. Експлоатисани угаљ биће коришћен за снабдијевање угљем Термоелектране "Угљевик 3", коју ће градити компанија "Комсар енерџи РС". Лежиште угља располаже са 117,05 милиона тона геолошких резерви, од чега су 77,46 милиона тона експлоатационе резерве.

Рок за достављање понуда је 30 дана од објављивања јавног позива, а концесија се додјељује на период до 30 година од дана закључења уговора. Иницијативу за додјелу концесије поднијело је предузеће "Комсар енерџи РС".

Понуђач који се јави на позив дужан је да као гаранцију за обезбјеђење понуде уплати депозит од 300.000 КМ. Понуђачу који буде изабран за концесионара депозит ће бити урачунат у једнократну концесиону накнаду, док ће онима који не буду изабрани депозит бити враћен. У случају да понуђач повуче понуду након истека рока за достављање понуда, не испоштује неки од услова које је потребно испунити прије потписивања уговора или одустане од закључења уговора о концесији, депозит му неће бити враћен.

У позиву је истакнуто да је обавеза концесионара рјешавање имовинско-правних односа на експлоатационом пољу, приступних путева и објеката за транспорт угља до ТЕ "Угљевик 3", а да ће се право коришћења земљишта у власништву РС детаљније регулисати уговором о концесији.

“За земљиште у приватном власништву за које концесионар није у могућности да ријеши имовинско-правне односе биће спроведен поступак експропријације и такво земљиште ће бити дато концесионару ради коришћења за потребе концесије”, додаје се у позиву.

Понуђач је дужан да изради и уз понуду достави студију оправданости додјеле концесије са елементима процјене заштите животне средине.

У јавном позиву је наведено да ће концесионар морати да плати минималну концесиону накнаду.

Она се састоји од једнократне накнаде за уступљено право од 530.256 КМ, која се уплаћује при закључивању уговора и накнаде за коришћење предмета концесије у износу од 3,6 одсто од укупног годишњег прихода оствареног обављањем концесионе дјелатности.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Вукосавље

15.08.2014 19:08

Дајте то без натјецаја Нискоградњи Лактаси а и не требају ваљда папири мозе попријеко као код нас у Вукосављу министре Ковацевицу али судицемо се до Стразбура

ОДГОВОРИТЕ