Vlada nudi eksploataciju uglja kod Ugljevika i Lopara

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS raspisalo je juče javni poziv za dodjelu koncesije za eksploataciju uglja na ležištu "Delići i Peljave-Tobut" u Ugljeviku i Loparama, a procijenjena vrijednost investicije iznosi 265,12 miliona KM.

Republika Srpska 15.08.2014 | 18:32
Vlada nudi eksploataciju uglja kod Ugljevika i Lopara

Projekat podrazumijeva otvaranje novog rudnika na ovom ležištu, a planirana godišnja proizvodnja uglja iznosi oko 2,6 miliona tona. Eksploatisani ugalj biće korišćen za snabdijevanje ugljem Termoelektrane "Ugljevik 3", koju će graditi kompanija "Komsar enerdži RS". Ležište uglja raspolaže sa 117,05 miliona tona geoloških rezervi, od čega su 77,46 miliona tona eksploatacione rezerve.

Rok za dostavljanje ponuda je 30 dana od objavljivanja javnog poziva, a koncesija se dodjeljuje na period do 30 godina od dana zaključenja ugovora. Inicijativu za dodjelu koncesije podnijelo je preduzeće "Komsar enerdži RS".

Ponuđač koji se javi na poziv dužan je da kao garanciju za obezbjeđenje ponude uplati depozit od 300.000 KM. Ponuđaču koji bude izabran za koncesionara depozit će biti uračunat u jednokratnu koncesionu naknadu, dok će onima koji ne budu izabrani depozit biti vraćen. U slučaju da ponuđač povuče ponudu nakon isteka roka za dostavljanje ponuda, ne ispoštuje neki od uslova koje je potrebno ispuniti prije potpisivanja ugovora ili odustane od zaključenja ugovora o koncesiji, depozit mu neće biti vraćen.

U pozivu je istaknuto da je obaveza koncesionara rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na eksploatacionom polju, pristupnih puteva i objekata za transport uglja do TE "Ugljevik 3", a da će se pravo korišćenja zemljišta u vlasništvu RS detaljnije regulisati ugovorom o koncesiji.

“Za zemljište u privatnom vlasništvu za koje koncesionar nije u mogućnosti da riješi imovinsko-pravne odnose biće sproveden postupak eksproprijacije i takvo zemljište će biti dato koncesionaru radi korišćenja za potrebe koncesije”, dodaje se u pozivu.

Ponuđač je dužan da izradi i uz ponudu dostavi studiju opravdanosti dodjele koncesije sa elementima procjene zaštite životne sredine.

U javnom pozivu je navedeno da će koncesionar morati da plati minimalnu koncesionu naknadu.

Ona se sastoji od jednokratne naknade za ustupljeno pravo od 530.256 KM, koja se uplaćuje pri zaključivanju ugovora i naknade za korišćenje predmeta koncesije u iznosu od 3,6 odsto od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog obavljanjem koncesione djelatnosti.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Vukosavlje

15.08.2014 19:08

Dajte to bez natjecaja Niskogradnji Laktasi a i ne trebaju valjda papiri moze poprijeko kao kod nas u Vukosavlju ministre Kovacevicu ali sudicemo se do Strazbura

ODGOVORITE