ПДП "обавјестио" Владу о криминалу и корупцији у Српској

Партија демократског прогреса (ПДП) доставила је данас Влади Републике Српске (РС) кривичну пријаву за пет случајева криминала и корупције, коју је ПДП поднио још у фебруару прошле године.

Република Српска 15.08.2014 | 14:50
ПДП "обавјестио" Владу о криминалу и корупцији у Српској

Како је наведено, ПДП је ту кривичну пријаву поднио након јавног позива који је предсједник РС-а Милорад Додик тада упутио опозицији да пријаве случајеве корупције, уз обећање да ће се он лично заложити да се сви пријављени случајеви испитају. ПДП сматра да је, "након што годину и по дана касније ови случајеви и даље нису истражени, очигледно да власт предвођена СНСД-ом неће ући у озбиљну борбу против корупције". 

ПДП је упутио информацију Влади РС о поднесеним кривичним пријавама због, како је појашњено, честих позива премијерке Жељке Цвијановић да се пријаве случајеви корупције, као и њених обећања да ће се Влада РС-а борити против корупције.

- У поменутим случајевима ради се о вишемилионским штетама за Републику Српску и њен народ, а такође је угрожен и имиџ РС, јер се ради и о особама које се очигледно штите у Бањој Луци, иако се против њих у Србији воде вишеструке истраге, попут Мирослава Мишковића и Драгана Ђурића - наводи ПДП у саопштењу.

У фебруару прошле године ПДП је поднио кривичну пријаву против предсједника Владе РС, министра финансија РС-а, директора јавних предузећа и свих осталих повезаних особа у  оквиру организоване криминалне групе, која је од 2007. до 2012. године одговорна за криминалну приватизацију у случајевима “Ослобођење”, Робна кућа “Боска”, “Шуме РС”, “Хидроградња” и “Фокус”.

ПДП подсјећа да је одлуком Владе РС ослобођено предузеће “Дарта трговина”, у власништву Мирослава Мишковића из Београда, плаћања казне у износу од 4.000.000 КМ због непоштивања уговора о приватизацији предузећа “Ослобођење”, чиме су за наведени износ оштетили буџет Републике Српске. Приватизацијом Робне куће “Боска” нису прибављена средства из уговора о приватизацији, с обзиром на то да средства нису уплаћена у корист буџета РС, наводи ПДП. 

Након приватизације, наводи се даље у саопштењу ПДП-а, ИРБ Републике Српске је на основу одлуке Скупштине акционара, којом предсједава предсједник Владе РС, купила обвезнице исте робне куће у вриједности од 15.000.000 КМ, иако се у вријеме закључења уговора знало да иста “Боска” има дуг према Републици Српској и не измирује обавезе по емитованим обвезницама.

Даље се наводи да су пријављени обезбиједили износ од 1.500.000 КМ новинама "Фокус" иако је у вријеме тих исплата то предузеће имало огромне обавезе према буџету РС, радницима, да би на крају завршило у стечају. Одговорна лица у предузећу “Шуме РС” омогућила су трећим лицима да остваре противправну корист у износу од 31.000.000 КМ, колико су износила ненаплатива потраживања према физичким и правним лицима којима је испоручивана шумска грађа без било какве документације. Пријављени се терете и да су продали предузеће “Хидроградња” Пале предузећу “Интеграл” у 2008. години за око 2.000.000 КМ, да би исто предузеће Министарству просвјете РС продало хотел “Панорама” на Палама за 5,5 милиона КМ. Након тога раскинут је уговор о приватизацији “Хидроградње” с Владом РС, наводи ПДП. 

- Пријављени владини званичници и директори наведених јавних предузећа терете се да су у оквиру организиране криминалне групе, ради стицања противправне имовинске користи, починили кривична дјела злоупотребе службеног положаја или овлаштења, злоупотребе овлаштења у привреди, оштећења и повлашћивања повјерилаца, проузроковања стечаја несавјесним пословањем, закључења штетних уговора и других кривичних дјела против привреде и платног промета у РС - каже се у саопштењу ПДП-а.

 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Милан

15.08.2014 14:13

Евидентно је да ова власт неће учинити ништа по питању корупције, јер како да се боре сами против себе. Зато нам је неопходна промјена власти и надам се да ће од октобра тако и бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сова

15.08.2014 14:58

Кад ће на ред доћи Агрокомбинат из Рогатице и његов бивши директор а садашњи кандидат за посланика у Скупштини РС из СНСД-а?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРЂА И М

15.08.2014 15:18

КАДА ЋЕ И КО РАДИТИ ПАВИЋА И ОПШТИНУ ПРИЈЕДОР И РУДНИК ОМАРСКА ,АКО ГА СДС НЕ БУДЕ ПРОЦЕСУИРО И СДС ЋЕ У ЗАПЕЋАК АЛИ ОВАЈ ПУТ ЗА СВА ВРЕМЕНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

15.08.2014 15:58

Када ће доћи ред на Власеницу. Водовод, паре потрошене а ми пијемо неисправну воду, Игришта, СКИ центар уништен, Хотел Панорама не ради, Дрвна индустрија, бивши Финали, а садашњи ДИВ не ради, ту су улозени милиони марака, а ништа нико не испитује, јаој има ШГ Бирач, има још тога, само да се крене на посао. Запослити младе стручне људе и да раде свој посао, без утицаја странака - политике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не-достижна правда

15.08.2014 16:40

Каква борба против корупције кад Министар не-правде из Котор Вароша може без тендера по 3x већој цијени купити неукњижен простор изграђен без одобрења и ту смјестити полицијску агенцију и ником ништа. МИНИСТАР ИЗГЛЕДА ИМА ПРАВО КУПОВАТИ НЕТРАНСПАРЕНТНО НЕЛЕГАЛАН ПРОСТОР И ОТИЋИ (награда од Баје за послушност) НА ВЕЋУ ФУНКЦИЈУ. Страшноооо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

милета

15.08.2014 17:23

Заборавили су Кристал банку коју је Иванић продао за марку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре- милета

15.08.2014 18:17

али банка која је купила кристал банку је купила и њезине дубиозе, конслидовала пословање, задржала све преузете кадрове, нико није остао бет посла и отворила више филијала и запослила нове људе, изградила нове објекте, то сте прећутали, а није то исто као што је продаја "Метал"-а Б. Лука или "Јелшинград"-а или "Универзал"-а и т.д. и т.д. Немојте једнострано посматрати ствари. требало је дати један "Чајавец" за џабе, али чвсто одабрати човјека или тим који би сигурно нашао рјешење да добар дио те производње данас ради и запошљава раднике, а о томе никако да одлучују политичари, него економисти и акционари???? Све смо упропастили, наставимо даље да одлучују неспособни и неодговорни, може да буде и горе??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вукосавље

15.08.2014 21:40

Обавјеставамо Владу и све полицијске структуре а поготово СИПУ да је у насој опстини у насељу Пецник употребљено 4,5 тоне експлозива без иједног одобрења и сва јавност зна за то, само министар Ковацевиц не зна, и његов ресор, а нити је поднесена кривицна пријава против наруциоца Нискоградње и њеног власника, нити против изводјаца и допремаоца експлозива, а било је материјане стете и узнемирености становника. Љубо Цубиц се хвали да му нико ниста не мозе јер је он ортак министра Ковацевица и самог предсједника па демантујте нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Академик

15.08.2014 22:23

Куповина дипломе наставнка Енглеског а онда и дипломираног правника је такодје корупција и криминал. Ето, пријављено.

ОДГОВОРИТЕ