PDP "obavjestio" Vladu o kriminalu i korupciji u Srpskoj

Partija demokratskog progresa (PDP) dostavila je danas Vladi Republike Srpske (RS) krivičnu prijavu za pet slučajeva kriminala i korupcije, koju je PDP podnio još u februaru prošle godine.

Republika Srpska 15.08.2014 | 14:50
PDP "obavjestio" Vladu o kriminalu i korupciji u Srpskoj

Kako je navedeno, PDP je tu krivičnu prijavu podnio nakon javnog poziva koji je predsjednik RS-a Milorad Dodik tada uputio opoziciji da prijave slučajeve korupcije, uz obećanje da će se on lično založiti da se svi prijavljeni slučajevi ispitaju. PDP smatra da je, "nakon što godinu i po dana kasnije ovi slučajevi i dalje nisu istraženi, očigledno da vlast predvođena SNSD-om neće ući u ozbiljnu borbu protiv korupcije". 

PDP je uputio informaciju Vladi RS o podnesenim krivičnim prijavama zbog, kako je pojašnjeno, čestih poziva premijerke Željke Cvijanović da se prijave slučajevi korupcije, kao i njenih obećanja da će se Vlada RS-a boriti protiv korupcije.

- U pomenutim slučajevima radi se o višemilionskim štetama za Republiku Srpsku i njen narod, a takođe je ugrožen i imidž RS, jer se radi i o osobama koje se očigledno štite u Banjoj Luci, iako se protiv njih u Srbiji vode višestruke istrage, poput Miroslava Miškovića i Dragana Đurića - navodi PDP u saopštenju.

U februaru prošle godine PDP je podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika Vlade RS, ministra finansija RS-a, direktora javnih preduzeća i svih ostalih povezanih osoba u  okviru organizovane kriminalne grupe, koja je od 2007. do 2012. godine odgovorna za kriminalnu privatizaciju u slučajevima “Oslobođenje”, Robna kuća “Boska”, “Šume RS”, “Hidrogradnja” i “Fokus”.

PDP podsjeća da je odlukom Vlade RS oslobođeno preduzeće “Darta trgovina”, u vlasništvu Miroslava Miškovića iz Beograda, plaćanja kazne u iznosu od 4.000.000 KM zbog nepoštivanja ugovora o privatizaciji preduzeća “Oslobođenje”, čime su za navedeni iznos oštetili budžet Republike Srpske. Privatizacijom Robne kuće “Boska” nisu pribavljena sredstva iz ugovora o privatizaciji, s obzirom na to da sredstva nisu uplaćena u korist budžeta RS, navodi PDP. 

Nakon privatizacije, navodi se dalje u saopštenju PDP-a, IRB Republike Srpske je na osnovu odluke Skupštine akcionara, kojom predsjedava predsjednik Vlade RS, kupila obveznice iste robne kuće u vrijednosti od 15.000.000 KM, iako se u vrijeme zaključenja ugovora znalo da ista “Boska” ima dug prema Republici Srpskoj i ne izmiruje obaveze po emitovanim obveznicama.

Dalje se navodi da su prijavljeni obezbijedili iznos od 1.500.000 KM novinama "Fokus" iako je u vrijeme tih isplata to preduzeće imalo ogromne obaveze prema budžetu RS, radnicima, da bi na kraju završilo u stečaju. Odgovorna lica u preduzeću “Šume RS” omogućila su trećim licima da ostvare protivpravnu korist u iznosu od 31.000.000 KM, koliko su iznosila nenaplativa potraživanja prema fizičkim i pravnim licima kojima je isporučivana šumska građa bez bilo kakve dokumentacije. Prijavljeni se terete i da su prodali preduzeće “Hidrogradnja” Pale preduzeću “Integral” u 2008. godini za oko 2.000.000 KM, da bi isto preduzeće Ministarstvu prosvjete RS prodalo hotel “Panorama” na Palama za 5,5 miliona KM. Nakon toga raskinut je ugovor o privatizaciji “Hidrogradnje” s Vladom RS, navodi PDP. 

- Prijavljeni vladini zvaničnici i direktori navedenih javnih preduzeća terete se da su u okviru organizirane kriminalne grupe, radi sticanja protivpravne imovinske koristi, počinili krivična djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, zloupotrebe ovlaštenja u privredi, oštećenja i povlašćivanja povjerilaca, prouzrokovanja stečaja nesavjesnim poslovanjem, zaključenja štetnih ugovora i drugih krivičnih djela protiv privrede i platnog prometa u RS - kaže se u saopštenju PDP-a.

 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Milan

15.08.2014 14:13

Evidentno je da ova vlast neće učiniti ništa po pitanju korupcije, jer kako da se bore sami protiv sebe. Zato nam je neophodna promjena vlasti i nadam se da će od oktobra tako i biti.

ODGOVORITE
Name

Sova

15.08.2014 14:58

Kad će na red doći Agrokombinat iz Rogatice i njegov bivši direktor a sadašnji kandidat za poslanika u Skupštini RS iz SNSD-a?

ODGOVORITE
Name

ĐURĐA I M

15.08.2014 15:18

KADA ĆE I KO RADITI PAVIĆA I OPŠTINU PRIJEDOR I RUDNIK OMARSKA ,AKO GA SDS NE BUDE PROCESUIRO I SDS ĆE U ZAPEĆAK ALI OVAJ PUT ZA SVA VREMENA

ODGOVORITE
Name

Mila

15.08.2014 15:58

Kada će doći red na Vlasenicu. Vodovod, pare potrošene a mi pijemo neispravnu vodu, Igrišta, SKI centar uništen, Hotel Panorama ne radi, Drvna industrija, bivši Finali, a sadašnji DIV ne radi, tu su ulozeni milioni maraka, a ništa niko ne ispituje, jaoj ima ŠG Birač, ima još toga, samo da se krene na posao. Zaposliti mlade stručne ljude i da rade svoj posao, bez uticaja stranaka - politike.

ODGOVORITE
Name

Ne-dostižna pravda

15.08.2014 16:40

Kakva borba protiv korupcije kad Ministar ne-pravde iz Kotor Varoša može bez tendera po 3x većoj cijeni kupiti neuknjižen prostor izgrađen bez odobrenja i tu smjestiti policijsku agenciju i nikom ništa. MINISTAR IZGLEDA IMA PRAVO KUPOVATI NETRANSPARENTNO NELEGALAN PROSTOR I OTIĆI (nagrada od Baje za poslušnost) NA VEĆU FUNKCIJU. Strašnoooo...

ODGOVORITE
Name

mileta

15.08.2014 17:23

Zaboravili su Kristal banku koju je Ivanić prodao za marku.

ODGOVORITE
Name

Ре- милета

15.08.2014 18:17

али банка која је купила кристал банку је купила и њезине дубиозе, конслидовала пословање, задржала све преузете кадрове, нико није остао бет посла и отворила више филијала и запослила нове људе, изградила нове објекте, то сте прећутали, а није то исто као што је продаја "Метал"-а Б. Лука или "Јелшинград"-а или "Универзал"-а и т.д. и т.д. Немојте једнострано посматрати ствари. требало је дати један "Чајавец" за џабе, али чвсто одабрати човјека или тим који би сигурно нашао рјешење да добар дио те производње данас ради и запошљава раднике, а о томе никако да одлучују политичари, него економисти и акционари???? Све смо упропастили, наставимо даље да одлучују неспособни и неодговорни, може да буде и горе??

ODGOVORITE
Name

Vukosavlje

15.08.2014 21:40

Obavjestavamo Vladu i sve policijske strukture a pogotovo SIPU da je u nasoj opstini u naselju Pecnik upotrebljeno 4,5 tone eksploziva bez ijednog odobrenja i sva javnost zna za to, samo ministar Kovacevic ne zna, i njegov resor, a niti je podnesena krivicna prijava protiv narucioca Niskogradnje i njenog vlasnika, niti protiv izvodjaca i dopremaoca eksploziva, a bilo je materijane stete i uznemirenosti stanovnika. Ljubo Cubic se hvali da mu niko nista ne moze jer je on ortak ministra Kovacevica i samog predsjednika pa demantujte nas.

ODGOVORITE
Name

Akademik

15.08.2014 22:23

Kupovina diplome nastavnka Engleskog a onda i diplomiranog pravnika je takodje korupcija i kriminal. Eto, prijavljeno.

ODGOVORITE