Лајовић о тренинзима са Рафом

Други рекет Србије открио како је било тренирати са другим тенисером света, причао је о УС Опену, шансама Србије у Дејвис куп мечу против Индије, али и плановима и игри...

Тенис 15.08.2014 | 15:30
Лајовић о тренинзима са Рафом

Душан Лајовић 2014. годину започео је као 116. тенисер света, а онда је направио бум.

Већ на Аустралијан Опену је прошао успешно квалификације, а затим и прво коло, али га је онда зауставио Кеи Нишикори. Два кола одиграо је и на Мастерсу у Мајамију, а на Ролан Гаросу отишао је најдаље - до осмине финала, где га је победио Рафаел Надал, тада најбољи тенисер света, који је потом и освојио титулу у Паризу.

Добри резултати, укључујући и друго коло Вимлдона и четвртфинале Хамбурга, довели су га до најбоље позиције у каријери крајем јула - 58. места на АТП листи.

Ситне повреде натерале су га да направи нешто дужу паузу како би их санирао и потпуно фит дочекао последњи гренд слем турнир сезоне - УС Опен у Њујорку.

Лајовић је одрадио одличну припрему за тај турнир - на Мајорци је тренирао са Надалом, чији је наступ на УС Опену због повреде зглоба десне руке још увек под знаком питања.

"Тренирао сам два пута са Рафом на Мајорци и веома је тешко рећи да ли ће он моћи да заигра на УС Опену. Има стезник око зглоба, али тренира. Форхенд нормално, бекхенд не може, игра слајс, волеје и сервис, мислим да ће до суботе знати да ли ће играти у Њујорку", открио је Лајовић, који се тренутно налази у Београду.

Млади српски репрезентативац истакао је да је заиста било право задовољство, али и добро искуство тренирати са светским "бројем два".

"Тренирати са њим је другачије него играти против њега. На тренингу је његова лопта дупло бржа него током меча, тако да је за мене било драгоцено искуство да тренирам са њим, да видим начин на који он то ради".

Лајовић је објаснио да је до сарадње дошло сасвим случајно.

"Мало је чудно када вам Рафа пошаље поруку: 'Еј, да ли би тренирао са мном'? Одмах помислиш да је у питању шала, али се испоставило да није. Отишао сам на Мајорку десет дана пре тога како бих радио на опоравку са физиотерапеутом, чуо је да сам тамо, послао је поруку мом тренеру и брзо смо се договорили", рекао је тренутно 60. играч планете.

Открио је и неке детаље...

"Причали смо о тенису и фудбалу. Разговарали смо и о његовом односу са Новаком Ђоковићем и Роџером Федерером, начину на који они играју, о лимиту до којег су стигли, односно до померања граница у тенису. Тако да је било супер радити са њим, чути начин на који он размишља, као и о том односу између најбољих".

Дуци је рекао да на УС Опен путује у понедељак, седам дана пре почетка турнира, како би се привикао на временску разлику и припремио за такмичење.

"Нисам играо ниједан припремни турнир због ситнијих повреда, искористио сам то време да се скроз опоравим и да у доброј форми дочекам последњи гренд слем сезоне. Не осећам притисак пред УС Опен. Одиграо сам јако добро ове сезоне, заправо сам започео веома добро, што је било најбитније и надам се да ћу успети да одржим тај ниво до краја сезоне. Мислим да сам доста играчки напредовао ове године и да на сваком турниру имам шансу да играм егал са било којим противником и то ми је најбитније. Наравно да могу још да напредујем и трудићу се, али тренутно је најважније да сам на добром путу".

После УС Опена Душан Лајовић ће предводити у синглу Дејвис куп селекцију Србије у борби за место у Светској групи против Индије, од 12. до 14 септембра у Бангалореу. Тврди да без обзира на то да ли ће Новак Ђоковић играти или не, не осећа притисак, иако је званично други рекет Србије.

"Ма не, уопште, пребацићемо тај цео притисак на Зикија и све ће бити ок (хахахаха)... Шалу на страну, без обзира на то да ли ћемо играти са Нолетом или без њега, очекује нас тешко гостовање, поготово што су другачији услови, играће се на великој надморској висини, у време када су велике врућине, а имаћемо мало времена за прилагођавање. Они можда немају нека звучна имена, али имају јако добар дубл и то је њихов главни адут у мечу против нас. Небитно је да ли у пару играју Паес, Бопана или Бупати, сва тројица су врхунски дубл играчи већ последњих неколико година и неће нам бити уопште лако да добијемо, а опет тај меч увек пребаци притисак на сингл... Дејвис куп је такмичење где се на крају увек закомпликује, али се надам да овог пута неће бити тако. Сматрам да ако будемо играли у најјачем саставу, односно на нашем препознатљивом нивоу да не би требало да имамо проблем да испунимо циљ, а то је да останемо у Светској групи".

Иако су сви оптимистично веровали да ће се Јанко Типсаревић опоравити и можда бити спреман за меч са Индијом, српски репрезентативац већ десет месеци је ван терена и још се опоравља од проблема са петом. "Чуо сам се Јанком Типсаревићем. У Немачкој је тренутно на опоравку. Сви знамо да је ово била јако тешка година за њега, пре свега ментално јер је врло тешко када не играте, а поготово због повреде. Он једва чека да што пре почне да тренира и да се такмичи, а и ми сви остали се надамо да ће то бити ускоро".

Током боравка на Мајорци, Лајовић је имао прилику и да тренира са бившим тениским краљом Карлосом Мојом. "Била је стварно част играти са њим. Још увек има прецизан и јак ударац, без обзира што више не игра, у тренингу је и види се да је некада био 'број један'. Посебно је интересантно што сам са њим играо на јавном терену на Мајорци, којих стварно има много на том острву. Било је то заиста велико и драгоцено искуство за мене".

Лајовић је споменуо да је током времена које је провео са Рафаелом Надалом и његовим тренером и стрицом Тонијем било речи и о фудбалу. "Морали смо да се дотакнемо и тога. Рафа је наравно за Реал, а Тони је стално причао о Барселони, али када је то чинио Рафа није био баш много заинтересован да га слуша".

Лајовић је додао и да после Дејвис куп меча плеј-офа за Светску групу са Индијом још нема детаљан план наступа на турнирима већ са сигурношћу једино може да тврди да ће се из Бангалореа одмах вратити у Европу, како би играо на турниру у Мецу.

Коментари / 0

Оставите коментар