Lajović o treninzima sa Rafom

Drugi reket Srbije otkrio kako je bilo trenirati sa drugim teniserom sveta, pričao je o US Openu, šansama Srbije u Dejvis kup meču protiv Indije, ali i planovima i igri...

Tenis 15.08.2014 | 15:30
Lajović o treninzima sa Rafom

Dušan Lajović 2014. godinu započeo je kao 116. teniser sveta, a onda je napravio bum.

Već na Australijan Openu je prošao uspešno kvalifikacije, a zatim i prvo kolo, ali ga je onda zaustavio Kei Nišikori. Dva kola odigrao je i na Mastersu u Majamiju, a na Rolan Garosu otišao je najdalje - do osmine finala, gde ga je pobedio Rafael Nadal, tada najbolji teniser sveta, koji je potom i osvojio titulu u Parizu.

Dobri rezultati, uključujući i drugo kolo Vimldona i četvrtfinale Hamburga, doveli su ga do najbolje pozicije u karijeri krajem jula - 58. mesta na ATP listi.

Sitne povrede naterale su ga da napravi nešto dužu pauzu kako bi ih sanirao i potpuno fit dočekao poslednji grend slem turnir sezone - US Open u Njujorku.

Lajović je odradio odličnu pripremu za taj turnir - na Majorci je trenirao sa Nadalom, čiji je nastup na US Openu zbog povrede zgloba desne ruke još uvek pod znakom pitanja.

"Trenirao sam dva puta sa Rafom na Majorci i veoma je teško reći da li će on moći da zaigra na US Openu. Ima steznik oko zgloba, ali trenira. Forhend normalno, bekhend ne može, igra slajs, voleje i servis, mislim da će do subote znati da li će igrati u Njujorku", otkrio je Lajović, koji se trenutno nalazi u Beogradu.

Mladi srpski reprezentativac istakao je da je zaista bilo pravo zadovoljstvo, ali i dobro iskustvo trenirati sa svetskim "brojem dva".

"Trenirati sa njim je drugačije nego igrati protiv njega. Na treningu je njegova lopta duplo brža nego tokom meča, tako da je za mene bilo dragoceno iskustvo da treniram sa njim, da vidim način na koji on to radi".

Lajović je objasnio da je do saradnje došlo sasvim slučajno.

"Malo je čudno kada vam Rafa pošalje poruku: 'Ej, da li bi trenirao sa mnom'? Odmah pomisliš da je u pitanju šala, ali se ispostavilo da nije. Otišao sam na Majorku deset dana pre toga kako bih radio na oporavku sa fizioterapeutom, čuo je da sam tamo, poslao je poruku mom treneru i brzo smo se dogovorili", rekao je trenutno 60. igrač planete.

Otkrio je i neke detalje...

"Pričali smo o tenisu i fudbalu. Razgovarali smo i o njegovom odnosu sa Novakom Đokovićem i Rodžerom Federerom, načinu na koji oni igraju, o limitu do kojeg su stigli, odnosno do pomeranja granica u tenisu. Tako da je bilo super raditi sa njim, čuti način na koji on razmišlja, kao i o tom odnosu između najboljih".

Duci je rekao da na US Open putuje u ponedeljak, sedam dana pre početka turnira, kako bi se privikao na vremensku razliku i pripremio za takmičenje.

"Nisam igrao nijedan pripremni turnir zbog sitnijih povreda, iskoristio sam to vreme da se skroz oporavim i da u dobroj formi dočekam poslednji grend slem sezone. Ne osećam pritisak pred US Open. Odigrao sam jako dobro ove sezone, zapravo sam započeo veoma dobro, što je bilo najbitnije i nadam se da ću uspeti da održim taj nivo do kraja sezone. Mislim da sam dosta igrački napredovao ove godine i da na svakom turniru imam šansu da igram egal sa bilo kojim protivnikom i to mi je najbitnije. Naravno da mogu još da napredujem i trudiću se, ali trenutno je najvažnije da sam na dobrom putu".

Posle US Opena Dušan Lajović će predvoditi u singlu Dejvis kup selekciju Srbije u borbi za mesto u Svetskoj grupi protiv Indije, od 12. do 14 septembra u Bangaloreu. Tvrdi da bez obzira na to da li će Novak Đoković igrati ili ne, ne oseća pritisak, iako je zvanično drugi reket Srbije.

"Ma ne, uopšte, prebacićemo taj ceo pritisak na Zikija i sve će biti ok (hahahaha)... Šalu na stranu, bez obzira na to da li ćemo igrati sa Noletom ili bez njega, očekuje nas teško gostovanje, pogotovo što su drugačiji uslovi, igraće se na velikoj nadmorskoj visini, u vreme kada su velike vrućine, a imaćemo malo vremena za prilagođavanje. Oni možda nemaju neka zvučna imena, ali imaju jako dobar dubl i to je njihov glavni adut u meču protiv nas. Nebitno je da li u paru igraju Paes, Bopana ili Bupati, sva trojica su vrhunski dubl igrači već poslednjih nekoliko godina i neće nam biti uopšte lako da dobijemo, a opet taj meč uvek prebaci pritisak na singl... Dejvis kup je takmičenje gde se na kraju uvek zakomplikuje, ali se nadam da ovog puta neće biti tako. Smatram da ako budemo igrali u najjačem sastavu, odnosno na našem prepoznatljivom nivou da ne bi trebalo da imamo problem da ispunimo cilj, a to je da ostanemo u Svetskoj grupi".

Iako su svi optimistično verovali da će se Janko Tipsarević oporaviti i možda biti spreman za meč sa Indijom, srpski reprezentativac već deset meseci je van terena i još se oporavlja od problema sa petom. "Čuo sam se Jankom Tipsarevićem. U Nemačkoj je trenutno na oporavku. Svi znamo da je ovo bila jako teška godina za njega, pre svega mentalno jer je vrlo teško kada ne igrate, a pogotovo zbog povrede. On jedva čeka da što pre počne da trenira i da se takmiči, a i mi svi ostali se nadamo da će to biti uskoro".

Tokom boravka na Majorci, Lajović je imao priliku i da trenira sa bivšim teniskim kraljom Karlosom Mojom. "Bila je stvarno čast igrati sa njim. Još uvek ima precizan i jak udarac, bez obzira što više ne igra, u treningu je i vidi se da je nekada bio 'broj jedan'. Posebno je interesantno što sam sa njim igrao na javnom terenu na Majorci, kojih stvarno ima mnogo na tom ostrvu. Bilo je to zaista veliko i dragoceno iskustvo za mene".

Lajović je spomenuo da je tokom vremena koje je proveo sa Rafaelom Nadalom i njegovim trenerom i stricom Tonijem bilo reči i o fudbalu. "Morali smo da se dotaknemo i toga. Rafa je naravno za Real, a Toni je stalno pričao o Barseloni, ali kada je to činio Rafa nije bio baš mnogo zainteresovan da ga sluša".

Lajović je dodao i da posle Dejvis kup meča plej-ofa za Svetsku grupu sa Indijom još nema detaljan plan nastupa na turnirima već sa sigurnošću jedino može da tvrdi da će se iz Bangalorea odmah vratiti u Evropu, kako bi igrao na turniru u Mecu.

Komentari / 0

Ostavite komentar