Руски конвој у Украјини?

Конвој руске хуманитарне помоћи и даље стоји на отвореним пољима недалеко од руског града Каменск-Шахтински, око 20 километара од граничног прелаза у Украјину, где од синоћ чека да се Москва и Кијев договоре о уласку конвоја на украјинску територију.

Свијет 15.08.2014 | 10:15
Руски конвој у Украјини?

Конвој, од око 280 камиона, заустављен је на пољима у четвртак и како јавља Ројтерсов репортер с лица места, он се и даље налази тамо.

Украјински граничари ушли су у Русију да би извршили инспекцију конвоја, рекао је јутрос портпарол украјинске пограничне службе.

Граничари ће проверити товар на руској територији на месту преко пута украјинског граничног места Изварине, које је под контролом проруских снага, пренела је агенција Ројтерс.
"Украјински граничари су тамо у великом броју", рекао је портпарол украјинске пограничне службе.

Међутим британски "Телеграф" јавио је синоћ да су руска оклопна возила и војни камиони прешли су око 22.00 часа по локалном времену границу са Украјином.

Новинар британског листа је известио да је конвој од око 270 руских камиона прешао из Русије у Украјину недалеко од града Доњецка.

Пријем и дистрибуцију руске хуманитарне помоћи у самопрокламовану Доњецку Народну Републику (ДНП) надгледаће Међународни комитет Црвеног крста (ИЦРЦ), саопштила је раније данас прес служба ДНП.

Премијер ДПР Александар Захарченко је изјавио како је пријем хуманитарне помоћи постао могућ након консултација са делегацијама ИЦРЦ у Русији, Белорусији и Молдавији, пренео је Итар Тас.

Захарченко је изразио наду да ће дистрибуција помоћи бити транспарентна колико год је то могуће, додајући да је ће је надзирати и комисија ДПР, у којој ће, осим званичника владе те самопрокламоване републике, бити и посланици новоросијског парламента и представници организација Народни фронт Новоросије и Фондација донбаске заједнице.

Русија је саопштила да се у конвоју налази 2.000 тона воде, хране за бебе и друге помоћи за становнике у источној Украјини, где траје сукоб између украјинских и проруских снага.

Кијев и неки западни званичници сматрају да би конвој могао бити покриће за улазак руске војске на украјинску територију, што је Москва описала као "апсурдно".

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

15.08.2014 09:47

Наравно да је апсурдно. Русија може ући у Украјину када хоће.

ОДГОВОРИТЕ