Ruski konvoj u Ukrajini?

Konvoj ruske humanitarne pomoći i dalje stoji na otvorenim poljima nedaleko od ruskog grada Kamensk-Šahtinski, oko 20 kilometara od graničnog prelaza u Ukrajinu, gde od sinoć čeka da se Moskva i Kijev dogovore o ulasku konvoja na ukrajinsku teritoriju.

Svijet 15.08.2014 | 10:15
Ruski konvoj u Ukrajini?

Konvoj, od oko 280 kamiona, zaustavljen je na poljima u četvrtak i kako javlja Rojtersov reporter s lica mesta, on se i dalje nalazi tamo.

Ukrajinski graničari ušli su u Rusiju da bi izvršili inspekciju konvoja, rekao je jutros portparol ukrajinske pogranične službe.

Graničari će proveriti tovar na ruskoj teritoriji na mestu preko puta ukrajinskog graničnog mesta Izvarine, koje je pod kontrolom proruskih snaga, prenela je agencija Rojters.
"Ukrajinski graničari su tamo u velikom broju", rekao je portparol ukrajinske pogranične službe.

Međutim britanski "Telegraf" javio je sinoć da su ruska oklopna vozila i vojni kamioni prešli su oko 22.00 časa po lokalnom vremenu granicu sa Ukrajinom.

Novinar britanskog lista je izvestio da je konvoj od oko 270 ruskih kamiona prešao iz Rusije u Ukrajinu nedaleko od grada Donjecka.

Prijem i distribuciju ruske humanitarne pomoći u samoproklamovanu Donjecku Narodnu Republiku (DNP) nadgledaće Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC), saopštila je ranije danas pres služba DNP.

Premijer DPR Aleksandar Zaharčenko je izjavio kako je prijem humanitarne pomoći postao moguć nakon konsultacija sa delegacijama ICRC u Rusiji, Belorusiji i Moldaviji, preneo je Itar Tas.

Zaharčenko je izrazio nadu da će distribucija pomoći biti transparentna koliko god je to moguće, dodajući da je će je nadzirati i komisija DPR, u kojoj će, osim zvaničnika vlade te samoproklamovane republike, biti i poslanici novorosijskog parlamenta i predstavnici organizacija Narodni front Novorosije i Fondacija donbaske zajednice.

Rusija je saopštila da se u konvoju nalazi 2.000 tona vode, hrane za bebe i druge pomoći za stanovnike u istočnoj Ukrajini, gde traje sukob između ukrajinskih i proruskih snaga.

Kijev i neki zapadni zvaničnici smatraju da bi konvoj mogao biti pokriće za ulazak ruske vojske na ukrajinsku teritoriju, što je Moskva opisala kao "apsurdno".

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

15.08.2014 09:47

Naravno da je apsurdno. Rusija može ući u Ukrajinu kada hoće.

ODGOVORITE