Оптужени бивши службеници Владе дистрикта

Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ подигло је оптужницу против бившег шефа Одјељења за образовање у Влади Брчко дистрикта БиХ и његовог помоћника теретећи их за већи број кривичних дјела против службене и друге одговорне дужности.

Република Српска 14.08.2014 | 15:10
Оптужени бивши службеници Владе дистрикта

Оптужница је услиједила након окончања још једне истраге кривичних дјела корупције откривених  у оквиру акције кодног назива „БИНГО“  проведеној у више Владиних служби 2011.године.

Оптужени Ризо Чивић (56) и Самир Чорбаџић (37) терете се да су при уговарању и извођењу јавних радова и услуга током двије године, које су претходиле акцији Бинго, искориштавали службени положај,  кривотворили службене исправе или насавјесно обављали своје дужности у намјери да одређени добављачи Одјељења за образовање остваре имовинску корист на штету других.  

Прикупљени докази  потврђују сумњу да су оптужени заједно кривично одговорни за не раскидање уговора о набавци преко 200.000,00 литара горива за гријање школских објеката склопљеног почетком 2011. године по хитној процудури и  директним споразумом, а што су били дужни учинити знајући је у отвореном поступку овај посао додијељен другом добављачу.  

Оптуженима ће се појединачно доказивати кривица за противзаконито посредовање у запошљавању већег броја лица у сектору образовања на позиције различитих нивоа укључујући радна мјеста помоћника директора школа, секретара, наставника  па до техничког особља.Првооптужени бивши званичник Ризо Чивић такође се терети се да је овјером лажне грађевинске документације и њеним просљеђивањем Дирекцији за финансије  омогућио  плаћање уговорених а неизведених радова  на згради Економске школе у Брчком,  иако је знао да радови нису били нити започети.

На овај начин добављачу радова омогућио је  имовинску корист, док је Брчко дистрикту БиХ причинио штету у виду немогућности располагања  буџетским средствима у износу од близу 50 хиљада  КМ.  Сагласно оцјени свих околности садржаној у резултатима истраге Тужилаштво дистрикта утврдило је да постоји основана сумња да су оптужени починили кривична дјела за која се терете, па је против Ризе Чивића подигло оптужницу за кривична дјела Злоупотреба положаја или овлаштења, Фалсификовање службене исправе, Превара у служби и Противзаконито посредовање, док је другооптуженог Самира Чорбаџића  оптужило за Злоупотребу  положаја или оваштења.  

Оптужница  са близу 150 материјалних доказа достављена је Основном суду на  даљи кривични поступак.Одлучујући у фази претходног саслушања Основни суд извршио  је потврђивање овог оптужног акта, чиме је потврдио  основану сумњу да су оптужени  починили кривична дјела из тачака за које се терете. Ово је  осма  оптужница  за кривична дјела корупције,  која је проистекла из акције “Бинго”,  заједно с којом је до сада оптужено укупно  13 особа.

До сада су пред судом неправомоћно окончана четири поступка,  у којима је  оптужени функционер Пореске управе Дистрикта Миодраг Трифковић осуђен на затворску  казну у трајању од једне године и два мјесеца,  приватном предузетнику  Војиславу Николићу изречена условна осуда, док су оптужени Љубомир Симикић, Зоран Ђорђевић и Славко Мијановић ослобођени оптужбе.На ослобађајуће пресуде Тужилаштво  Брчко дистрикта БиХ  изјавило је жалбе Апелационом суду Брчко дистрикта БиХ.

Поступак против бившег градоначелника и осталих оптужених  налазе се  у фази главног претреса.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Сам се снађи !!!

14.08.2014 13:49

БРЦКО је пропали град, наша српска политика продала се за новце и позиције, народ нема ста јести, константно се исељава, тако да за пар година срби ће бити мањина.

ОДГОВОРИТЕ